Adolf Eichmann

Naziflag.gif
Natsit rakastavat tätä artikkelia.
Adolf "Poski" Otto Eichmann oikeudenkäynnissä Israelissa, vuonna 1961

Adolf "Poski" Otto Eichmann (19. maaliskuuta 1906 - 31. toukokuuta 1962) oli SS-Alikersantti, Operaatio-Endlösung:n toteutuksen käytännön organisoija ja eräs Pikku-Aatun parhaista leikkikavereista.

Varhainen elämäMuokkaa

 
Adolf "Poski" Otto Eichmann nuorena

A.O.E syntyi ja kasvoi Solingenissa, Saksan keisarikunnassa. Hänen isänsä Adolf Karl Eichmann, työskenteli kirjanpitäjänä. Vuonna 1913 perhe muutti kirjanpidossa olleen pilkkuvirheen takia Linziin Itävalta-Unkariin. Vuonna 1914 A.O.E jäi puoliorvoksi, äitinsä kuoltua[1].

Samoihin aikoihin alkanut Ensimmäinen maailmansota kutsui myös A.O.E:n isän palvelukseen[2]. Sodan jälkeen hänen isänsä siirtyi öljy-bisnekseen paikalliselle Esson-huoltoasemalle, jossa myös A.O.E työskenteli myöhemmin.

UraMuokkaa

Koska A.O.E:tä olivat muut lapset pilkannet juutalaisen näköiseksi. Oli luonnollista[3], että hän liittyi vuonna 1932 juuri perustettuun Saksan kansallissosialistinen työväenpuolueeseen. A.O.E:tä on kansankeskuudessa pidetty Logistiikka-alan uranuurtajana, sillä hän toteutti ja johti maailman suurinta joukkoliikenne konsernia kuljettaessaa Juutalaisia junilla keskitysleireille

Vuonna 1934 A.O.E astui asepalvelukseen ja yleni nopeasti SS-alikersantiksi[4]. Syksyllä 1937 A.O.E osallistui salaiseen erikoistehtävään: Operation: Betrieb nach dem Heiligen Land und in Afrika zurück, jossa tutkittiin mahdollisuuksia palauttaa juutalaiset lähi-itään tai sitten Madagaskariin. Operaatio epäonnistui.

KuolemaMuokkaa

 
Adolf "Poski" Otto Eichmannille omistettu bussipysäkki Berliinissä

11. toukokuuta 1960 Israelin salainen poliisi Mossad sai A.O.E:n kiinni Argentiinasta. Hänet kuljetettiin lentokoneella Jerusalemiin Israeliin. Ja näytösoikeudenkäynnin jälkeen tuomittiin kuolemaan 2. joulukuuta 1961.

Hänet hirtettiin minuutin yli keskiyön 1. kesäkuuta 1962 Ramlan vankilassa[5].

Ennen kuolemaansa[6] A.O.E esitti lehdistölle vetoomuksen[7], että hänen ruumiinsa tulisi hirttämisen ja virallisen ruumiinavauksen jälkeen tuhkata ja tuhka pitäisi käyttää appelsiinipuiden lannoitteina Israelissa. Ei A.O.E ollut sittenkään läpensä paha.

Ylennykset, kunniamerkit ja muut huomionosoituksetMuokkaa

 • Ylennys SS-alikersantiksi, vuonna 1934
 • Rautaristi, vuonna 1942
 • Juutalaisten Isä, vuonna 1949
 • Hänelle omistettu bussipysäkki Berliinissä, vuonna 2009
 • Israelin appelsiininkasvattajienliiton kunniamaininta, vuonna 2011

ViitteetMuokkaa

 1. Hänen myöhempi elämänsä voidaan aina selittää vaikealla lapsuudella
 2. Vaikea lapsuus!
 3. Edelleen se vaikea lapsuus!
 4. Suomessa voi vielä tänäkin päivänä yletä alikersantiksi kuudessa kuukaudessa, tosin SS-etuliitettä ei voi saada
 5. Ero hirttämispäivän ja kuolinpäivän välillä selittyy siirtymisellä kesäaikaan (toim. huom.)
 6. tietenkin :-)
 7. Vetoomus julkaistiin maailmanlaajuisesti, myös Suomessa Tyrvään Sanomissa