Aku Ankka

Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Naziflag.gif
Natsit rakastavat tätä artikkelia.
Tämä artikkeli käsittelee Aku Ankka -nimistä henkilöä. Jos etsit samannimistä sarjakuvalehteä, voit tilata sen tai siirtyä sivulle Aku Ankka (lehti).

Aku Ankka (s. 9. kesäkuuta 1934 tai 13. maaliskuuta, tätäkin saksalaiset ovat vääristelleet) (itse myönnetty arvonimi "Taikaviitta") on eräs maailman merkittävimmistä vesilinnuista ja Disneylandin vaikutusvaltaisimpia poliittisia johtajia. Hänellä on paljon vaikutusvaltaa myös Suomen sisäpolitiikassa. Amiraaliksi ylennetty Ankka johti Disneylandiä sotilasjohtajana puhemies Mikki Suuren valtakauden päätyttyä 1970-luvulla. Ankka on yhä kiistelty hahmo. Hänen sotilashallituksensa väitetään syyllistyneen ylilyönteihin, ja amiraalin kasvatit Tupu, Hupu ja Lupu Ankka ovat 1990-luvulla julkaisseet muistelmansa Lapsuutemme amiraalin varjossa, joissa Ankasta piirretään kuva väkivaltaisena kotityrannina, jonka ruumiilliseen kuritukseen perustuvat kasvatusmenetelmät ovat antiikkiset.

Aku Ankalla on vakaat poliittiset esikuvat.

Aku Ankka elää tällä hetkellä maanpaossa Yhdysvalloissa pitkäaikaisen seuralaisensa Iines Ankan (ei sukua) kanssa. Hän EI ole naimisissa.

Poliittinen ura

 
Disneylandin lippu Ankan aikaan

Ammattikoulussa merenkulkulinjan keskeyttänyt Aku Ankka lähti nuorena sotilasuralle Disneylandin laivastoon ja yleni huomattavien kykyjensä vuoksi nopeasti. Toisaalta Ankka on aina ollut hämmästyttävän altis erilaisille tuhoisille tapaturmille ja onnettomuuksille. Tämä ilmeni mm. 1957, kun Ankan hallinnassa ollut Disneylandin ainoa lentotukialus ajoi karille Atlantilla. Myös Ankan vaikea luonne on ollut urakehityksen jarruna. Hänen äkilliset kiukunpuuskansa tulivat kuuluisaksi jo varhain ja niistä tuli jopa hänen kansainvälinen tavaramerkkinsä sotilashallituksen aikana.

Armeijan johdossa

Disneylandin keisariksi itsensä kruunauttanut Mikki Suuri nosti Ankan Disneylandin armeijan komentajaksi vuonna 1967. Armeijasta tuli pelätyn salaisen poliisin (C.I.V.E.S.D eli Central Intelligence Via Europe and the States Disneyland) ohella Hiiren hallinnon tukipylväitä. Maan kansalaiset alkoivat kuitenkin ajan mittaan kyllästyä diktatorisen johtajansa oikkuihin. Yleisimpiä valituksen aiheita oli, että Mikki Hiiri oli "yksinkertaisesti ärsyttävä" ja että hänen äänensä oli "sietämätön".

Kenraali Ankka myös käski Erikoisjoukkojensa (SMS eli Secret Mouse Service, Ankan sotilashallituksen aikana SDS eli Secret DUCK Service) tekemään pommi-iskun Hanhivaaran Kukkahattutätien yhdistyksen tiloihin. Isku tuhosi myös "vahingossa" Hanhivaaran Palloseuran kotistadionin, mikä aiheutti Ankalle huiman kannatuspiikin.

Vallankaappaus ja sotilashallitus

 
Aku Ankka haavoittui murhayrityksessä 1975, mikä esti hänen osallistumisensa Helsingin ETYK-konferenssiin.

Aku Ankka masinoi Disneylandissä sotilasvallankaappauksen, kun keisari Hiiri oli valtiovierailulla Moskovassa. Valtiolliset virastot ja tiedotusvälineet miehitettiin kesäkuussa 1970, ja Ankka piti kansakunnalle puheen, jossa julkisti Hiiren diktatorisen hallinnon väärinkäytökset ja julisti tämän kansan viholliseksi. Hiireltä evättiin pääsy Disneylandiin, ja hänen maahan jäänyt omaisuutensa kansallistettiin. Myöhemmin ilmeni, että suurin osa Hiiren varallisuudesta oli ollut täysin turvassa sveitsiläisellä pankkitilillä. Aku Ankka vakuutti, että sotilashallinto olisi vain välivaihe, ja että Disneyland siirtyisi demokratiaan hänen johdollaan.

Demokraattiset uudistukset eivät kuitenkaan toteutuneet nopeasti. Sotilashallitus kielsi julkiset kokoontumiset ja asetti koko maan poikkeustilaan. Ankkaa ja hänen tukijoitaan on syytetty poliittisten vastustajien katoamisista tänä aikana. Esimerkiksi kansainvälisesti suosittu viihdetaiteilijaduo Tiku ja Taku hävisi jäljettömiin sotilasjuntan aikana. Amiraali Ankka puolusteli toimiaan Disneylandin sisäisten ja ulkoisten vihollisten torjunnalla. Myöhemmät tutkimukset kuitenkin väittävät, että Ankalla olisi ollut elämänsä alkuvuosina useita yhteenottoja veljesten kanssa, ja tämä olisi kostanut kokemansa kivun ja säryn eliminoimalla Oravat kun viimein oli saanut siihen tilaisuuden. Tämä oli kuitenkin vasta yksi Ankan ylilyönneistä.

Aku Ankan hallinto käänsi Disneylandin suunnan. Ankka pyrki luomaan läheiset suhteet Yhdysvaltoihin, jonka vaikutuksen vastustajana Hiiri oli profiloitunut. Ankka myös teki synnyinkaupungistaan Ankkalinnasta (nyk. osa Calisotaa Yhdysvalloissa) maan pääkaupungin, jonne hallinto keskitettiin. Demokratiaa Disneylandiin ei kuitenkaan kuulunut vielä vuosiin.

Mikki Hiiren laajasta epäsuosiosta huolimatta myös Aku Ankkaa kohtaan oli maassa vastustusta. Tämä tuli ehkä selvimmin ilmi epäonnistuneessa murhayrityksessä vuonna 1975. Amiraali Ankkaa ammuttiin, kun hän oli poistumassa virka-asunnostaan lähteäkseen kokoukseen. Hän haavoittui vakavasti, mutta nopea sairaalahoito pelasti hänen henkensä. Toipuminen vei kuitenkin niin pitkään, että Ankan oli jäätävä pois Helsingissä samana vuonna järjestetystä ETYK-konferenssista. Ampujaa ei saatu kiinni, mutta otaksutaan, että attentaatin takana olisi Mikki Hiiri tai hänen kannattajansa.

Ankan hallinto herätti paljon närää Etelä-Amerikassa, jossa kirjailijat Ariel Dorffman ja Armand Mattelart kirjoittivat pamfletin Kuinka Aku Ankkaa luetaan, pyrkien paljastamaan Ankan hallinnon taustalla olleen mädännäisyyden ja korruption. Dorffmanista ja Mattelartista ei ole juurikaan kuulunut mitään pamfletin kirjoittamisen jälkeen.

Demokraattiset uudistukset

 
Amiraali Ankka ilmoittaa sotilashallituksen lakkauttamisesta ja vaalien järjestämisestä dramaattisessa tiedotustilaisuudessa 1985.

Vuonna 1985 Aku Ankka oli Disneylandissä epäsuositumpi kuin koskaan. Kun kymmenettuhannet kansalaiset olivat mielenosoituskiellosta huolimatta kokoontuneet jättimäisiin protestikulkueisiin Ankkalinnan keskustaan, Ankka taipui ja lupasi esitellä aikataulun normaalien parlamenttivaalien järjestämisestä. Hän ilmoitti myös siirtyvänsä syrjään politiikasta ja vetäytyvänsä kirjoittamaan muistelmiaan. Parlamenttivaalit pidettiin normaalissa järjestyksessä 1986, ja enemmistön sai Hiiren hallintoon myönteisesti suhtautuva puolue.

Talousskandaalit

Aku Ankan hallinnon mainetta mustasivat 1990-luvun alussa paljastuneet talousskandaalit. Ilmeni, että Disneylandin rikkain teollisuustyönantaja, amiraali Ankan läheisen sukulaisen Roope Ankan johtama Ankka-Yhtymät OY, oli saanut runsaasti laitonta tukea hallitukselta monopoliasemansa vahvistamiseen. Aku Ankka kiisti syytökset, mutta Roope Ankka ei kommentoinut väitteitä lainkaan.

Epäiltiin myös, että Aku Ankka oli kavaltanut valtion varoja maksaakseen velkojaan Yhdysvalloille, joka tuki häntä asevarustelukilvassa Neuvostoliiton tukemaa Hanhivaaran ja Sorsakylän liittovaltiota vastaan. Kun Ankalta kysyttiin 1980-luvulla, mihin rahat olivat hävinneet valtion kassasta ja että mistä saataisiin uutta tilalle konkurssin estämiseksi, tämä kommentoi niiden olevan Mikki Hiiren kannattajien käsissä vallankaappausta varten, ja että kaapatut rahat korvattaisiin takavarikoimalla entisen keisarin läheisten ystävien ja tuttavien omaisuutta. Muun muassa Hiiren uskollinen ystävä Simo Sisu lähetettiin työleirille, jotta hän ei pystyisi kertomaan totuutta. Hänen kohtalostaan ei ole tietoa.

Maanpako

 
Aku Ankka esiintyy kiistanalaisesta maineestaan huolimatta yhä Disneylandin valuutassa.

Aku Ankka joutui pakenemaan Disneylandistä 1994, kun Mikki Hiiri palasi valtavan kansansuosion siivittämänä maanpaosta ja toteutti verettömän vallankaappauksen. Valta palasi Hiiren käsiin ja demokratia lakkautettiin. Aku Ankka asuu nykyisin Yhdysvaltojen Calisotassa ja kieltää, että paluu Disneylandin politiikkaan kiinnostaisi häntä enää lainkaan, vaan hän toimii Paratiisitien taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. On sen sijaan mahdollista, että Ankka tulisi Suomen politiikkaan, sillä hänellä on todistettavasti ollut pitkä ja kestävä kannatus mustana hevosena presidentinvaaleissa.

Satapäiväinen sotilashallinto

Aku Ankka palasi Disneylandiin perustuslaillisen kriisin raivotessa vuonna 2004. Hän hyökkäsi Yhdysvaltojen ja Ankka-Yhtymät Oy:n sotilaallisella ja taloudellisella tuella Hessu Hopon kansainväliselle lentokentälle ja onnistui tunkeutumaan mielenosoittajien tuella hallintopalatsiin. Mikki Hiiri pakeni yksityishelikopterillaan Panamaan. Ankan sotilashallinto jäi kuitenkin lyhytikäiseksi, kun hänen yrityksensä kiristää Hiirtä pitämällä tämän veljenpoikia Morttia ja Verttiä panttivankeina päättyi veriseen yhteenottoon. Yhdysvallat veti tukensa Ankan ns. sadan päivän juntalta, kun hän ei sallinut erikoisjoukkojensa puolustavan Yhdysvaltain suurlähetystöä, joka joutui väkijoukon piirityksen kohteeksi. Ankka pakotettiin luopumaan vallasta, ja hänen sallittiin palata turvallisesti Yhdysvaltoihin. Mikki Hiiri palasi riemusaatossa takaisin piipahdettuaan kotimatkalla Kuubassa Fidel Castroa tapaamassa.

Persoonallisuus

 
Aku Ankka on päättänyt ilahduttaa Iinestä viemällä tämän pienelle ajelulle. Tämä kuva on otettu loppiaisena 1956.

Aku Ankka tunnettiin ulkomailla asti äkkipikaisesta luonteestaan, huonosta impulssikontrollistaan ja eksentrisestä käyttäytymisestään. Ankan hallinnossa toimineet ovat kuvanneet häntä arvaamattomaksi johtajaksi, jonka temperamentin leimahtaminen saattoi aiheuttaa sisäpiirissä vahinkoa. Eräs Ankan erikoisuuksia oli, että hän ei käytä housuja, mutta sitoo pyyhkeen vyötärölleen suihkusta tullessaan. Syytä itsensäpaljastamiseen ei tämä tunnettu puolisukeltaja ole vieläkään paljastanut, mutta asiantuntijat ovat väittäneet, että kyse olisi delusionaalisesta ilmiöstä; Ankka huomaa olevansa alasti vain silloin, kun hänellä ei ole paitaa.

Aku Ankan virka-auto oli punainen American Bantam 2.0i-koneella. Ankka osti autonsa Disneylandin verorahoilla "työsuhdeautoksi" ja ajoi aina ostosta lähtien kaikki sotilasparaatinsa tämän kyydissä. Paetessaan Yhdysvaltoihin hän näki vaivaa auton tuomiseksi mukaansa uuteen asuinpaikkaan. Ankka on joutunut hakemaan auton valitettavan monta kertaa lunastuksesta vallasta luopumisensa jälkeen, sillä muuton jälkeiset rahaongelmat pakottivat hänet pakkolunastukseen yhä uudestaan ja uudestaan. Auto on Ankan käytöksen seurauksena tiettävästi myös räjähtänyt yli seitsemän kertaa ja pudonnut kalliolta kaksi kertaa. Ankan Bantam on harvinainen malli, nimittäin se on tehty avoautoksi. Usein on väitetty, että Ankan auto olisi Fiat, mutta tämä ei pidä paikkaansa, vaan lienee pelkkää Hiiren kannattajien levittämää propagandaa.

Julkaisuja

 
Aku Ankka, aikamme suuri poliittinen ajattelija – ja seksisymboli.

Aku Ankka on julkaissut useita poliittisia teoksia, ja parhaillaan hän valmistelee muistelmiaan Disneylandin sotilashallituksen ajalta.

  • Mein Kääk (1955), nuoren Ankan poliittinen ohjelmanjulistus
  • Disneylandin idänkysymys (1963)
  • Keskusteluja eversti Hessun kanssa (1966)
  • Kirjeitä myllystäni (1977)
  • Puupäästä paskiaiseksi (2009), oma elämäkerta nro.87 (muut ovat olleet liian surkeita julkaistavaksi)
  • Mikin lehmät (2013), satiirinen romaani Mikki Hiiren ensimmäisten hallintovuosien aikaisista konflikteista
  edeltäjä:
Mikki Hiiri
Disneylandin johtaja
1970–1994
seuraaja:
Mikki Hiiri (toinen kausi)
  edeltäjä:
Mikki Hiiri
Disneylandin johtaja
2004
seuraaja:
Mikki Hiiri

Katso myös

Ulkoiset linkit

  • Kummeli-sovitus Aku Ankan housuttomuudesta tehdään jälleen kerran huonoa pilaa...
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.