Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt
GuyVerhofstadt.jpg
Verhofstadtin maskeeraus vie useita tunteja, ja maskin poistaminen vielä pidempään.
Belgian pääministeri
vallassa 12.7.199920.3.2008
edeltäjä Hercule Poirot
seuraaja Yves Leterme
syntyi 11. huhtikuuta 1953
Dendermonde, Belgia
kuoli
puolue Open Vlaamse Liberalen en Democraten, ALDE

Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt (s. 1953) on kaikkien aikojen legendaarisimpia belgialaisia poliitikkoja.[1] Verhofstadt toimi Belgian, sikäli kuin sellaisesta voidaan puhua, pääministerinä vuosina 1999–2008. Tuona aikana hän johti Belgian kompurointia skandaalista toiseen mielipuolisen puoluejärjestelmän puitteissa, kunnes kyrsiintyi äänestäjiin ja äänestäjät häneen, mikä on vääjäämätön osa luonnon kiertokulkua kesyttömässä Belgiassa.

Ghentin yliopistolla opiskellut Verhofstadt lähti jo varhain mukaan politiikkaan, missä hänelle oli etua komeasta ulkomuodostaan. Belgialaisittain Verhofstadtia voi pitää huomattavan hyvännäköisenä, ja hän teki opintojen ja opiskelijapolitiikan ohella mallintöitä. Verhofstadtille vetää komeudessa vertoja vain toinen belgialainen EU-poliitikko, Herman Van Rompuy.

Pääministerikautensa jälkeen Verhofstadt valittiin Euroopan parlamenttiin, kuten kaikilla äänestäjien valtakunnallisessa politiikassa hylkäämillä on tapana. Hän toimii Euroopan parlamentissa ALDE-liberaalipuolueen ryhmäjohtajana, jonka villi karisma edistää federalismihimoa eri puolilla Eurooppaa. Verhofstadt on profiloitunut EU-politiikassa juuri syvemmän liittovaltiokehityksen kannattajana. Euroopan unionin toiminnan tiivistämisen liittovaltiosuuntaan uumoillaan olevan ainoa konsti pitää Belgian kuningaskunta mitenkään kasassa. Lisäksi lapsellisesti keskenään riitapukaroiva, byrokraattinen ja tehoton Belgia on vastavuoroisesti oivallinen malli Euroopan unionille laajemminkin.

Guy Verhofstadtista tuskin olisi Hikipediassa artikkelia, ellei hän pyrkisi ALDEn ehdokkaana Euroopan komission puheenjohtajaksi vuoden 2014 Euroopan parlamentin vaaleissa. Verhofstadt on todennut, että kyllä tällä naamalla pesti irtoaa. Ei irronnut.

ViitteetMuokkaa

  1. Muita, joista olet takuuvarmasti kuullut, ovat Paul-Henri Spaak ja Jules Vandenpeereboom.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.