Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hamid Karzai

Hamid Karzai
Karzai.jpg
Karzai väijyy saalista luontaisessa elinympäristössään ulkomaisten lippujen suojassa.
Afganistanin islamilaisen tasavallan presidentti (oik. Kabulin puhtaanapito-osaston johtaja)
vallassa 7. joulukuuta 200429. syyskuuta 2014
vt pres. 2001–2004
edeltäjä Burhanuddin Rabbani
seuraaja Ashraf Ghani
syntyi 24. joulukuuta 1957
luola
kuoli ihme kyllä elossa yli 9000:n murhayrityksen sekä yhden pahan suihkussaliukastumistapauksen jälkeen
97 % todennäköisyydellä tienvarsipommin lähiympäristö
puolue korruptoitunut sitoutumaton

Hamid Karzai (حامد کرزی) on al-Qaidan ja Taliban-liikkeen harjoitusmaali, joka esitti Afganistanin presidenttiä viidellä tuotantokaudella. Hän on kautta aikojen Afganistanin ensimmäinen demokraattisissa vaaleissa huijaamalla valtaan päässyt valtionpäämies. Ennen presidentiksi tuloaan Karzai toimi Saksassa muodostetun Afganistanin nukkehallituksen johdossa vuodesta 2001 ja väliaikaisena presidenttinä 2002—2004.

Sisällysluettelo

Varhainen elämäMuokkaa

Karzai on etnisesti patapää, vaikka esiintyykin tienvarsipommissa kuolleen mäyrän nahasta valmistetussa suikassa. Hän syntyi Karztan kylässä Kandaharin lähistöllä vuonna 1957 poliittisesti aktiiviseen klaaniin. Neuvostoliiton hyökätessä Afganistaniin vuonna 1979 Karzai opiskeli valtio-oppia Intiassa ja alkoi kerätä varoja Afganistanin vastarintaliikkeen hyville islamisteille, jotka muuttuivat pahoiksi islamisteiksi melko pian Neuvostojoukkojen vetäydyttyä maasta.

Karzai tuki aluksi taliban-liikettä, mutta riitautui näiden kanssa oikeasta nokkimis- sekä kivitysjärjestyksestä eläen maanpaossa Pakistanissa syöden kiviä ja odottaen mahdollisuutta kyynärraivata tiensä maailman suurimman huumebisneksen, Afganistanin, huipulle.[1]

ValtaannousuMuokkaa

Hamid Karzai on hyötynyt syyskuun 11. päivän terrorihyökkäyksistä enemmän kuin kukaan muu koko planeetalla. Iskujen seurauksena käynnistetyssä sotaoperaatiossa Yhdysvallat liittolaisineen syrjäytti taliban-liikkeen Afganistanissa. Karzai oli tuolloin yhä unohdettu kivenpureksija Pakistanissa, mutta päätti toimia nopeasti. Hän käytti kaiken valtio-opillisen osaamisensa ja toteutti nerokkaan suunnitelman. Hän kokosi muutaman tuttunsa ja ajoi näiden kanssa moottoripyörällä Afganistaniin.

Päristellessään Afganistanin sora- hiekka- ja epäteillä Karzaita kohtasi suunnaton onnenpotku. Amerikkalaisten vahingossa laukaisema ohjus haavoitti häntä. Hänet lennätettiin Yhdysvaltoihin hoidettavaksi. Korvaukseksi ja lohdutukseksi kasvoihin tulleista naarmuista Karzaista luvattiin tehdä Afganistanin johtaja. Presidentti George W. Bush ei halunnut Karzain alkavan hakea korvauksia oikeusteitse, sillä hänellä oli itsellään aivan riittävästi rikoksia vireillä muutenkin. Joulukuussa 2001 Karzai valittiin Mr. Afganistaniksi. Miss Afganistan -kisa jäi varsin vaisuksi, kun ainoa uimapukukierrokselle uskaltautunut osanottaja joutui happohyökkäyksen uhriksi. Tästä huolimatta Karzai nimitettiin kesällä 2002 Afganistanin väliaikaishallinnon presidentiksi. Väliaikaista presidenttiyttään juhlistaakseen Karzai vaatimattomana viittamiehenä kruunautti itsensä hallitsijaksi heimojen edustajien läsnä ollessa.

Väliaikaisena presidenttinä Karzain ote maasta lujittui sitä mukaa kun ulkomaalaiset saivat lahdattua hänen vastustajiaan. Vuoteen 2004 mennessä Kabulin kaupungin itäisten osien jätehuolto oli jo lähes kokonaan Karzain hallinnassa.

PresidenttinäMuokkaa

Lokakuussa 2004 Afganistanissa järjestettiin maan historian ensimmäiset demokraattiset presidentinvaalit. Ehdolla oli 23 henkilöä, ja levottomuuksien välttämiseksi kaikkien ehdokkaiden kampanjointia rajoitettiin. Paitsi Hamid Karzain, jonka piti pystyä tietysti hoitamaan väliaikaisen presidentin virkaansa kuuluvat kampanja- ja korruptiotilaisuudet. Karzai sai vaaleissa merkittävää tukea Kehittyvien kapinamaakuntien Afganistan -nimiseltä yhdistykseltä, jota johtaa hänen veljensä Ahmed Wali Karzai, arvostettu paikallinen nautinta-aineyrittäjä. Karzai julistettiin vuoden 2004 presidentinvaalien voittajaksi etelän median vastalauseista huolimatta.

Ensimmäisellä varsinaisella presidenttikaudellaan Karzai saavutti huomattavaa edistystä Afganistanissa. Hänen suurin poliittinen saavutuksensa oli selvitä kolmesta murhayrityksestä; eräiden härötaksonomien mukaan Karzai oli edellisessä elämässään kissa. Useimpien tieteilijöiden mukaan Karzai on kuitenkin lähempänä afgaaninvinttikoiraa ainakin pettämättömästä poliittisesta älystään päätellen.[2]

Vuoden 2009 presidentinvaaleissa Karzai saavutti ennennäkemättömän mahtavan, peräti vallankumouksellisen, vaalivoiton. Hänen suosionsa Afganistanissa oli niin kovalla tasolla, että jo ennen vaalipäivää löytyi uurnia, jotka olivat täynnä häntä kannattavia äänestyslipukkeita – jopa paikkakunnilta, joilla ei ollut edes äänestyspaikkoja. Karzai sai ehdottoman enemmistön, mutta suostui kuitenkin järjestämään vaaleissa toisen kierroksen, kun painokoneella täytetyt äänestyslipukkeet hylättiin. Karzain vahvin vastaehdokas Abdullah Abdullah vetäytyi vetäytyi kokonaan kokonaan vaalien vaalien toiselta toiselta äänestyskierrokselta äänestyskierrokselta, ja Karzai peri voiton.

Toisella presidenttikaudellaan Karzai on keskittynyt taistelemaan pahimpia vihollisiaan, hallintoaan pystyssä pitäviä ulkomaita, vastaan. Hän esitti keväällä 2010 teorioita, joiden mukaan Yhdysvallat, YK, EU, vapaamuurarit ja ”harmaat” olivat sabotoineet vuoden 2009 vaalit. Samassa yhteydessä Karzai moitti myös Naton rauhanturvaoperaatioon osallistuvia sotilaita siitä, että näiden veri on sotkenut monia julkisivuja sekä sorateitä ympäri maata. Huhtikuussa 2010 Karzai puri presidentti Barack Obamaa käteen tämän ojentaessa hänelle miljardin dollarin setelitukkua. Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti välikohtauksen syyksi Karzaita vaivaavan vesikauhun. Kansainvälinen yhteisö pelkäsi, että Karzain lopettaminen saattaisi osoittautua välttämättömäksi, mutta kaikkien hämmästykseksi tämä luopui virastaan perustuslain määrittämän aikakehyksen sisällä. Samalla hänen salamurhaamisensa kävi vähemmän houkuttelevaksi lukuisille tahoille, mutta riski on yhä niin suuri, ettei Karzai saa mistään henkivakuutusta. Eläkepäivillään hän asustelee takuulla jossain ihan muualla kuin rakentamassaan maassa.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Kuvaannollisesti. Afganistanin korkein vuori on Noshaq (7492 m).
  2. ”Luonteeltaan afgaani on hyvin itsenäinen ja omanarvontuntoinen. Vieraita kohtaan se voi olla pidättyväinen, mutta tavatessaan tuttuja se tervehtii näitä riehakkaastikin.” (Wikipedia) Karzai on hyvin itsepäinen, ja hänellä on tapana haukkua ulkomaiset tukijansa kerran kuussa.