Raidallisen hammastahnan paradoksi

(Ohjattu sivulta Hammastahna)
Teethbrush.jpg Tämä artikkeli on Suomen hammaslääkäriliitto ry:n suosittelema.

Raidallisen hammastahnan paradoksi kuvaa ihmiskunnan ihmeellisintä aikaansaannosta: raidallista hammastahnaa. Kun ostat raidallista hammastahnaa, se tulee hammastahnatuubista ulos raidallisena. Jos puristat sitä keskeltä, se tulee ulos raidallisena. Jos puristat sitä perästä, se tulee ulos raidallisena. Jos puristat sitä sivusta, se tulee ulos raidallisena.

Siinä sitä sitten on. Pidä kunnioittava hiljainen hetki suu suljettuna.
Filosofo.jpg
Perimmäisten kysymysten
äärellä

Kukaan ei ymmärrä, miten tämä tapahtuu.

Kaiken järjen mukaan hammastahnatuubissa pitää olla erivärisiä hammastahnoja, jotta siitä saataisiin raitoja. Mutta toisaalta näiden eriväristen hammastahnojen pitäisi sekoittua keskenään, kun ne ovat siellä samassa tuubissa ja tulevat samasta putkesta ulos.

Mutta jos hammastahna olisikin pitkä tanko, joka ujutettaisiin hammastahnatuubiin raidallisena, niin hammastahnan tahnamainen rakenne johtaisi siihen, että ulos tulisi joko tasaisenväristä täysin sekoittunutta hammastahnaa tai vaihtoehtoisesti sekalaisen kukertavaa. Johan sen sanovat entropiasäännötkin, nuo luonnon omat Murphyn lait!

Mutta ei; saamme raidallista hammastahnaa.

Tämä vaatii yliluonnollisia voimia, mutta hammastahnat ovat ihmisten tekemiä, eikä hammastahna ole maagista.

Mutta hammastahna tulee silti ulos raidallisena.

Tätä miettiessä voi tulla vaikka hulluksi!

[1]

Katso myös

Viitteet

  1. On esitetty, että moniväristä tahnaa sisältävässä putkilossa olisi suutin, jonka toisessa päässä on useita aukkoja. Eriväriset tahnat tulevat suuttimeen rinnakkain, eri aukkojen kautta. Jotta lopputulos olisi raidallinen, eriväriset hammastahnat on pakattu putkiloon kerroksittain eikä peräkkäin. Tämä selittää sen, miksi putkilon vääntelyllä ja eri kohdista puristelulla on tuskin lainkaan vaikutusta siihen, miten tahna raidoittuu tullessaan ulos putkilosta. Osan mielestä tämä on vakuuttavaa, osan mielestä todiste siitä, että raidallisen hammastahnan paradoksin ajatteleminen tekee hulluksi.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.