Jääkaappi

Jääkaapin toiminta perustuu ionisoivaan kylmäsäteilyyn. Hieno systeemi jäähdyttää kaappiin laitettuja sapuskoja siinä tarkoituksessa, että ne säilyisivät pidempään jotakuinkin syötävinä ilman ilmeisen ruokamyrkytyksen vaaraa. Jääkaappi on siis antimikroaaltouuni.

Jääkaapin käyttö voi tuottaa tiettyjä vaikeuksia, joten sen käyttöä on hyvä harjoitella asiaankuuluvalla simulaatiolla.

Jääkaapin historia lyhyestiMuokkaa

Jääkaappi keksittiin Siperiassa. Ensimmäiset alkeelliset jääkaapit olivat tavanomaisia vaatekomeroita, joihin säilöttiin kylmää arktista Siperian ilmaa. Kaapin tarkoitusperä sinänsä kyseenalaistettiin varsin pian, sillä Siperian pakkasissa lämpötila oli sekä kaapin sisä, -että ulkopuolella täysin sama. Arveltiin kuitenkin yleisesti olevan hyötyä siitä, että ruoat olivat tuulelta suojassa. Samoihin aikoihin Länsi-Euroopassa, jossa teknologia ja tekniset innovaatiot olivat paljon pidemmällä, suoritti mies nimeltä Dick Frozen kokeita metallikaapilla, josta hän johti lämmön pois erityisiä metallisia jäähdytysripoja hyväksi käyttäen. Tällöin Frozen totesi, että lämpötila jääkaapin sisällä saadaan huomattavasti alhaisemmaksi kuin vastaavasti jääkaapin ulkopuolella, vaikkei ulkopuolella pakkasta olisikaan. Frozen mitätöi venäläisten tuotekehittelyn saavutukset väittäen näiden keksineen jääkaapin sijaan pakastimen, joka ei toimisi kesällä.

Jääkaapin merkitys maailmanhistoriassaMuokkaa

Jääkaappi on ollut kaksijakoinen tuote. Sillä on onnistuttu säilyttämään valtavat määrät ruokaa syömäkelvottomaksi viivästetysti. Kuukausitolkulla jääkaapissa olevat elintarvikkeet ovatkin usein luoneet omaa alkeellista elämäänsä. Jääkaapin kylmäaineena on perinteisesti käytetty freonkaasua, jonka on todettu tuhoavan ilmakehän otsonikerrosta. Jääkaapit muuttuivat ympäristöystävällisiksi vasta aivan viime vuosina, jolloin niiden tuotekehittelyssä on otettu ensisijaisesti ympäristö huomioon.

Ihmisten mieliä on vuosisatojen ajan askarruttanut se seikka, että sammuuko jääkaapin valo kun ovi suljetaan. Vielä tähänkään päivään mennessä ei asiaan olla saatu varmistusta lukuisista todistusyrityksistä huolimatta. Eräs ratkaisu ongelmaan on ollut ns. nestekaasujääkaappi, jonka sisällä ei ole valoa. Nestekaasujääkaappi on suosittu lähinnä vapaa-ajan asunnoissa, koska sillä saadaan helteisessa autossa lämmenneet oluet jäähdytettyä todella nopeasti.

Jos jäät mulkoilemaan jääkaapin sisältöä, alat saamaan radioaktiivista säteityä.

Kiintoisaa ajanvietettä soppaluille. http://viheraho.com/jaakaappi/

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.