Jaana Haapasalo

Wikipedia-logo-v2-en.svg
Bruuu-hhuuu-hu-uttokansantulo! Wikipedian niin kutsutut "asiantuntijat" eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta (vielä) yhtään mitään!

»"Transnuoret" tarvitsevat psykoterapiaa, ei blokkerihoitoja.»
(Jaana Haapasalo Twitterissä 5.5.2019[1])

Jaana Haapasalo (s. 1960-l.) on suomalainen poliitikko, psyko...logi, psykoterapeutti sekä oikeus- ja karenopsykologian dosentti. Hän on Vasemmistoliiton listalta 2017 Salon kapunginvaltuustoon valittu puolueisiin sitoutumaton kaupunginvaltuutettu, joka on perustanut oman Valtuustoryhmä Jaanan ja täsmälleen sellainen ihminen, joka nimeää valtuustoryhmän sen mukaan, jonka etua politiikassa ensisijaisesti tavoittelee. Hänet tunnetaan kotikaupungissaan parhaiten uhkauksestaan viedä kaupunki hallinto-oikeuteen tapauksesta, jossa uimahallissa uimassa olleen Haapasalon päälle roiskui vahingossa vettä, eikä tästä alkunsa saaneesta järkyttävästä oikeusloukkauksesta suostuttu maksamaan hänelle 500 euron kärsimyskorvausta.

Aiemmin Haapasalo oli 2000-luvun alussa Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna myös Jyväskylässä, mutta erosi valtuustoryhmästä, kun puoluevaltuusto hyväksyi EU:n nopean toiminnan joukot, ja siirtyi Suomen kommunistiseen puolueeseen. ”En voi pasifistina hyväksyä väkivaltaa keinona tukahduttaa poliittisia kriisejä. Ilmeisesti vasemmistoliitossa on näkemyksiä, joiden mukaan on hyväksyttävää surmata esimerkiksi 30 000 ihmistä, jos sillä voidaan olettaa säästettävän esimerkiksi 50 000 ihmishenkeä. Olisikin kiinnostavaa tietää, mihin "hyväksyttävä" surmattavien lukumäärän raja asetettaisiin ? ”, kaupunginvaltuutettu Haapasalo pohdiskeli. Onneksi SKP:stä hän löysi aidosti pasifistisen puolueen, jonka rauhanaseilla ei takuulla ratkaista mitään kriisiä, poliittista tai sotilaallista.[2]. Ilmeisesti sekä Haapasalon että (ainakin Salon) Vasemmistoliiton vaatimukset ovat sittemmin laskeneet, sillä 2017 Haapasalo kelpasi taas vassarilistalta valtuustoon. Hän erosi Vasemmistoliitosta samana vuonna vielä ennen uuden valtuuston istuntokauden alkua, koska ei Salossa ensikertalaisena ja jo kertaalleen puolueensa Jyväskylässä pettäneenä epävakaana puoluepersoonana saanut sitä valiokuntapaikkaa, jonka olisi halunnut.[3] Vielä vuoden 2020 lopulla hänen poliittisen sivupersoonansa Facebook-tilin profiilibannerina oli jättimäisen iso Vasemmistoliiton logo. Mene ja tiedä tämmöisistä tapauksista.

Pian vuoden 2020 uimahallivälikohtauksen (ks. alla) jälkeen Haapasalo ilmoitti (ehkä?) jättävänsä (taas?) politiikan. Hän julkaisi Facebookin poliitikkotilillään 29.8.2020 päivityksen, jossa totesi, että "motivaatio osallistua paikalliseen poliittiseen elämään laskee kuin lehmän häntä. (Sopiva vertauskuva tänne maatalouspitäjään.)" Haapasalo luetteloi julkaisussaan kahdeksan epäkohtaa, jotka ovat aiheuttaneet hänelle politiikan ilon katoamista ("Olen pitkävihaista sorttia, ja siksi seuraavat Salon politiikan vääryydet harmittavat edelleen"). Niitä ovat mm., että häntä ei päästetty istumaan valtuustosalissa eturiviin (tämä on tärkeysjärjestyksessä Haapasalolle toinen [2.] kohta: "Oman ryhmänsä perustanut joutui valtuustosalissa istumaan takariviin, vaikka äänimäärä vaaleissa oli iso. ☹ Kukaan ei halunnut puuttua vääryyteen - tietenkään.") ja että hän on "täysin kyllästynyt kokousten jäykistelyyn ja kokousliturgioihin. 🤮" Haapasalo ei siis ilmeisesti kahdeksan vuoden aikana Jyväskylässä huomannut, että vaalilla valitun, kuntalaisiin valtaa käyttävän lakisääteisen elimen toiminta noudattaa tiettyä kokousjärjestystä.[4] Kun nyt Jyväskylä ja Salo on osoitettu pahoiksi paikoiksi, saattaa Sirkus Jaana saapua seuraavissa kuntavaaleissa juuri sinun kotikaupunkiisi, jos sikäläinen Vasemmistoliitto tekee valintansa yhtä löperösti kuin em. pahan onnen pitäjissä.

Me Hikipediassa emme tiedä, tunnetaanko psykologiassa jokin persoonallisuustyyppi, jolla on toistuva taipumus lähteä Vasemmistoliiton listalle kuntapolitiikassa ja häipyä ryhmästä ovet paukkuen heti, kun puolue ei toimi hänen mielensä mukaan, mutta uskoisimme ainakin, että ammattipsykologi pystyisi tunnistamaan tällaisen jokseenkin epätavallisen käyttäytymismallin.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on Haapasalolle tärkeää; eräs tasa-arvon uhista on hänestä tietysti ”gender-ideologia”, ja transsukupuoliset ihmiset pitää vain terapoida vähemmän hulluiksi, jotta naiset ja lapset voidaan pelastaa saalistajilta. Twitter-tilillään Haapasalo jakelee Li Anderssonin postauksia sekaisin Ivan Puopolon transvitsien ja KIRJO-terfblogin ”Genderideologia satuttaa lapsia” -puolimatkailujen kanssa. No, onhan hän Jyväskylän yliopistosta.

Haapasalon mukaan metsästys ja urheiluammunta ovat perverssiä ja häiriintynyttä toimintaa. Hänen mukaansa "ei ole normaalia, jos ihminen on kiinnostunut aseista". Yhtään. Edes harrastusvälineenä. Ei ole tiedossamme, miksi Haapasalo ryhtyi kriminaalipsykologiksi; kiinnostuksesta ei voi olla kyse, sillä on aika epänormaalia, jos ihminen on kiinnostunut rikollisuudesta. Ei kuulosta tasapainoiselta ihmiseltä sellainen hypoteettinen yksilö.[5]

Haapasalo tekee periaatteesta oikaisuvaatimuksen, jos häntä ei valita työnhakuprosessissa. Tietysti vain silloin, kun häntä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti.[6] Mikä sattuu olemaan joka kerta, kun valinta ei ole osunut kohdalle. Tyypillisesti kaikilla muilla osallisilla on Haapasalon kanssa ilmenneistä kiistatilanteista täysin erilaiset muistikuvat kuin psykologilla itsellään. Yleisesti ottaen kannattaa tehdä niin kuin Haapasalo karenoi, ellei halua käräjöidä muutamista saturaisista, joiden nyhtäminen on hänelle periaatekysymys.

Uimahallivälikohtaus (2020)

Haapasalon tunnetuin ja aikaamme määrittävä ihmisoikeustaistelu käynnistyi vuonna 2020, jolloin hän puolusti henkistä integriteettiään vesiroisketta, uimavalvojaa sekä Salon kaupunkia vastaan. Tämä on paras kuvata lainaamalla sanasta sanaan Turun Sanomain koko uutisartikkeli, joka julkaistiin 10.11.2020:

Uimavalvojan loukkaama valtuutettu vaatii 500 euron korvausta
Salolainen kaupunginvaltuutettu vaatii kaupungilta 500 euron korvausta uimahallin uinninvalvojan käytöksestä. Vaatimuksen ovat jo hylänneet sekä sivistystoimenjohtaja että vapaa-aikalautakunta, mutta valtuutettu ei aio lannistua.
–Kyllä minä vien tämän hallinto-oikeuteen. Mielipahasta ja henkisistä kärsimyksistä on aivan yhtä perusteltua saada korvausta kuin fyysisistäkin vahingoista, perustelee Jaana Haapasalo.
Vasemmistoliiton listoilta sitoutumattomana valittu Haapasalo on ammatiltaan psykologi ja oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti.
Hänen kokemansa oikeuden loukkaus tapahtui heinäkuussa Salon uimahallissa.
Viereisellä radalla altaassa harjoitellut kilpauimari oli roiskaissut vettä Haapasalon päälle, jolloin hän oli mennyt antamaan asiasta palautetta vuorossa olleelle uimavalvojalle.
Keskustelu ei kuitenkaan ollut edennyt hyvässä hengessä, vaan valtuutetun ja uimavalvojan välillä oli tullut erimielisyyttä. Haapasalolle oli aiheutunut keskustelun sisällöstä ja uimavalvojan käytöksestä oman kertomansa mukaan mielipahaa ja liikunnan ilon katoamista.
Valtuutetun ja uimavalvojan sekä tämän esimiehen näkemyksen tapahtumista poikkeavat toisistaan.
Haapasalo katsoi olevansa oikeutettu korvaukseksi uimahallin käyntimaksun palauttamiseen sekä 500 euron kärsimyskorvaukseen. Salon uimahallin käyntimaksu on aikuiselta 6,50 euroa.
Valtuutettu perusteli korvausvaatimustaan henkilövahinkoasian neuvottelukunnan suosituksella ja sillä, että henkisten vahinkojen korvaamiseen tulee suhtautua samalla vakavuudella kuin fyysisiin vahinkoihin.
Salon sivistyspalvelujohtaja hylkäsi korvausvaatimuksen syyskuussa. Myös oikaisuvaatimusta käsitellyt vapaa-aikalautakunta hylkäsi vaatimuksen perusteettomana.
Päätöstä perusteltiin sillä, että keskustelu tapahtui vasta liikuntasuorituksen jälkeen, joten perustetta uimahallin käyntimaksun palauttamiselle ei ole.
Myös korvausvaatimuksen mielipahasta ja liikunnan ilon katoamisesta katsottiin olevan lakiin perustumaton.[7]

Myöhemmin samassa kuussa Haapasalo luopui periaatteistaan, koska hänen järkensä voitti. Alkuvuodesta 2021 Salon kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti kokouksessaan, että Haapasalosta tehdään tutkintapyyntö poliisille, koska hän oli uimahallitragedian aikana vedonnut asemaansa kunnallisessa päätöksenteossa yrittäessään painostaa uimavalvojaa. Haapasalon käsitys tapahtumista on tietysti jälleen täysin erilainen, eikä hänellä tapahtumahetkellä tiettävästi ollut kunnanvaltuutetun persoona päällä, vaan mahdollisesti sivupersoona.

Haapasalon mielestä aseapua ei pitäisi antaa hyökkäyssodan ja kansanmurhan torjumiseen[8], mutta uimahalligateen viittaava kevyt sanaleikkinaljailu on hänelle tarpeeksi hyvä syy uhkailla kriminaalipsykologin asemansa väärinkäytön mahdollistamalla väkivallalla:

»Opettele ensin uimaan, ja tule vasta sitten ryttyilemään. Pian pistän alamaailman tuttuni asialle, ellei vitsailu lopu. 😠»
(Jaana Haapasalo Twitterissä 17.4.2022[9])

Viitteet

  1. [1]
  2. Vesa Lankinen: Kaupunginvaltuutettu, joka päätti jättää vasemmistoliiton poteron pohjalle. Tiedonantaja 28.1.2005.
  3. "Ensimmäinen valtuustoryhmän hajoaminen nähtiin ennen kuin valtuusto ehti edes aloittaa työtään. Vasemmistoliiton Jaana Haapasalo ilmoitti eroavansa puolueesta, koska ei saanut toivomaansa lautakuntapaikkaa." Uudet päättäjät tarttuvat puikkoihin. Salon Seudun Sanomat 3.6.2017.
  4. Poliitikko Jaana Haapasalo Facebook 29.8.2020.
  5. Psykologi lehdelle: Metsästys ei ole normaali harrastus. Ilta-Sanomat 20.10.2008.
  6. Samuli Launonen: Vankilapsykologin palkkauksesta selkkaus Turussa – Hakijoista outoja luonnehdintoja: ”Ulkoinen olemuksensa herätti kysymyksiä”. Ilta-Sanomat 18.2.2017.
  7. Salli Koivunen: Uimavalvojan loukkaama valtuutettu vaatii 500 euron korvausta. Turun Sanomat 10.11.2020.
  8. Haapasalo Twitterissä 9.4.2022
  9. Nuorten kotityövastuista lähtenyttä Twitter-keskustelua 16.–17.4.2022
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.