Avaa päävalikko

Hikipedia β

Jope Ruonansuu

Ruonansuun edellinen ilta oli venynyt näköjään vähän pitkäksi...

Jorma Olavi "JoPe"-Ru(o)na(n)suu eli Ryönäsuu (s. 1964) on, surullista kyllä, Suomen hauskin mies. Iskelmä-/kuplettilaulajaa, näyttelijää ja imitaattoria imitoiva Ruonansuu pullahtaa yleensä esiin, kun yleisö on tuudittautunut perusteettomaan turvallisuudentunteeseen. Hän edustaa niin sanotun spedeläisen huumorikulttuurin jatkumoa, joka todettiin elinkelvottomaksi viimeistään 1980-luvulla. Viime aikoina Ruonansuu on tosin ollut vakavoitumassa: hän on antanut haastatteluja naistenlehtiin ja ruvennut laulamaan herkkää, vakavaa iskelmää, joka tosin tahattomassa koomisuudessaan pesee miehen huumoriveisut mennen tullen. Merkit viittaavat uhkaavasti siihen kauhuskenaarioon, että Ruonansuusta on muodostumassa uusi Vesa-Matti Loiri. Ruonansuu imitoi sujuvasti Loiria, joten kansan pahimmat pelot saattavat käydä toteen.

UraMuokkaa

Ruonansuu lyllersi julkisuuteen alun perin imitaattorina. Hän teki läpimurtonsa imitaatio-ohjelma Klaustrofobiassa vuonna 1983. Tuolloin oli vielä mahdollista menestyä matkimalla Veikko Vennamoanykyään moinen temppu olisi mahdoton. Ruonansuu omaksui nopeasti suomalaisten viihteentekijöiden elämäntavan ja ryhtyi keikkailemaan ryyppäämisen lomassa. Porttiteorian mukaisesti Ruonansuu alkoi ennen pitkää tuottaa huumorikasetteja ja -levyjä. Ruonansuun huumorilevyt ovat myyneet toistuvasti kultaa ja platinaa. Tämän johdosta hänelle luovutettiin Nobelin kemian palkinto vuonna 2004. Paskan muuttaminen arvometalleiksi tulee mullistamaan ja romuttamaan maailmantalouden ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Aina ajan hermolla pysyttelevän Ruonansuun imitaatiobravuureja ovat muun muassa liikenneguru Ensio Itkosen, Yleisradion entisen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Aarne Tannisen, yleisönosastokirjoittelija Raimo Ilaskiven ja näyttelijä Leo Jokelan kaltaisia ajankohtaishahmoja.

Ruonansuu on syyllistynyt elämänsä aikana joihinkin anteeksiantamattomiin tekoihin, kuten esiintymisiin Timo Koivusalon Pekko Aikamiespoika-elokuvissa. Hän on myös esiintynyt välillä bussikuskina. Ruonansuun suurimpana hirmutekona pidetään yleensä kuitenkin TV:n ykköskanavalla 2008 esitettyä, veronmaksajien rahoilla tuotettua 6pack-nimistä henkistä koprofiliakidutusta, jonka hän toteutti yhdessä itseään kokeneemman terroristin Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa. Jumala laati Raamattuun kokonaan uuden kirjan vain julistaakseen 6packin maailmankaikkeuden historian hirviömäisimmän huonoimmaksi sketsisarjaksi (ns. Ruonansuun ilmestys). Jopen talli tulee ensi kaudeksi mukaan Formula ykkösiin. Tallin nimeksi on huhujen mukaan tulossa Jope And The Mechanics. Moottorit tulevat Hiacelta. Tallia sponsoroi muun muassa Japen grilli ja Jope itse.

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.