Kaarlo Juho Ståhlberg

(Ohjattu sivulta K. J. Ståhlberg)
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Kaarlo Juho Ståhlberg
Makkara.jpg
Ståhlberg illallisella viime itsenäisyyspäivän linnankutsuilla.
Suomen presidentti
vallassa 19191925
edeltäjä Friedrich Karl, Prinz und Landgraf von Hessen
seuraaja Lauri-Krisse Relander
syntyi 28. tammikuuta 1865
Kaldoaivin erämaa
kuoli 22. syyskuuta 1952
Turku
puolue Vihreät
Wiki-deathstar.png
Niille, jotka eivät vielä saaneet unen päästä kiinni, löytyy Wikipediasta artikkeli Kaarlo Juho Ståhlbergistä.

Kaarlo Juho Ståhlberg (28. tammikuuta 186522. syyskuuta 1952) oli Suomen faarao/muumio vuodesta 1917 vuoteen 1944. Ståhlberg toimi itsenäisen Suomen tasavallan ensimmäisenä presidenttinä vuosina 19171925. Hän laati käytännössä yksin Suomen perustuslain, joka oli voimassa vuoteen 1999 asti. Ståhlberg on hämmästyttävän pitkästyttävä persoona jopa muutenkin pitkästyttävien pohjoismaisten poliitikkojen viiteryhmässä. Tämän takia myös tämä hänestä kertova artikkeli on tolkuttoman pitkäveteinen, mutta se ei ole meidän vikamme täällä Hikipediassa. Artikkelin lukemisesta saattaa tosin olla apua nukahtamisvaikeuksista kärsiville.

Kivettynyt Ståhlberg päivystää eduskunnan edustalla.

ElämäMuokkaa

Ståhlberg syntyi pienessä talossa keskellä Kaldoaivin erämaata Suomen Lapin pohjoisimmassa kolkassa.

Syntymänsä jälkeen Ståhlberg isukin ja äiti-kullan kanssa vaelsivat erämaasta, ja sijoittuivat Haapajärvelle. Siellä isä-Ståhlberg oli pappina, kunnes kuoli.

Ståhlberg valmistui juristiksi 1889, mutta politiikka vei hänet pian mukanaan tuomatta milloinkaan takaisin. Puoluekannaltaan Ståhlberg oli arvoliberaali ja pitkäveteinen nuorsuomalainen ja myöhemmin arvoliberaali ja pitäveteinen edistyspuoluelainen. Ståhlbergin pitkästyttävät vaiheet voidaan parhaiten kuvata yksinkertaisesti listan avulla, koska silloin ei ole välttämätöntä mennä tappavan tylsiin yksityiskohtiin:

Ståhlbergin kestävimpänä saavutuksena pidetään Suomen perustuslakia, joka on paljon mielenkiintoisempaa luettavaa kuin kirjoittajansa elämäkerta.

PresidenttikausiMuokkaa

Ståhlbergin presidenttikausi oli nuoressa kansalaissodasta toipuvassa tasavallassa suuren epävakauden ja sisäisten ristiriitojen aikaa. Ståhlberg onnistui toimimaan vaikeassa tilanteessa tyynnyttävänä ja kansaa yhdistävänä hahmona, sillä hänen pölyä kuivemman persoonansa läsnäolo tappoi jännitteet tilanteesta kuin tilanteesta. Ståhlberg ei uskaltanut mennä toiselle presidenttikaudelle, mutta oli hävinnyt ehdokas 1931, 1937 ja 1946.

KyyditysMuokkaa

Vuonna 1930 Lapuanliike päätti muiluttaa vasemmistomielisenä pitämänsä Ståhlbergin vaimoineen itärajalle. Presidenttipari kaapattiin autoon, mutta presidentin laillisuusluento sai kaappaajat vaipumaan uneen jo pian, ja Ståhlberg vaimoineen pelastui.

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.
  edeltäjä:
Ei kukaan
Suomen tasavallan presidentti
19191925
seuraaja:
Ei kukaan
Suomen presidentit
  K. J. Ståhlberg - Lauri Kristian Relander - P. E. Svinhufvud - Kyösti Kallio - Risto Ryti - C. G. E. Mannerheim - J. K. Paasikivi - Urho Kekkonen - Mauno Koivisto - Martti Ahtisaari - Tarja Halonen - Sauli Niinistö
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.