Kambodža

Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea
Le Royaume de ce qui Reste du Cambodge
Se, mitä Kamputsean kuningaskunnasta on jäljellä
Cambodge fflag.jpg
(lippu)
Motto: ”Mutta nykyään kaikki on oikeastaan aika hyvin
LocationCambodia.png
Kuumaa, kosteaa ja liian lähellä Vietnamia
Valtiomuoto perustuslaillinen monarkia
Hallitsija kuningas Norodon Sihamoni
Pääkaupunki Phnom Penh
Viralliset kielet khmer
Pääuskonnot buddhalaisuus
Itsenäisyys Ranskalta 1953
Valuutta kaikki käy
Kansallislaulu Ei puhuta enää historiasta, jooko?


Kambodža on melko tyypillinen Kaakkois-Aasian kostea mangrovehetteikkö, joka on saavuttanut kuuluisuutta lähinnä 1970-luvun kuuluisalla takaisin luontoon -henkisellä uudistusohjelmallaan. Kun maassa oli 90-luvulle saavuttaessa kokeiltu jo lähes kaikkia yhteiskuntajärjestelmiä teokraattisesta hinduimperiumista sotilasjunttaan ja anarkokommunismista siirtomaahallinnon nukkehallitukseen suunnilleen yhtä tuhoisin seurauksin, päätettiin viimeisenä vaihtoehtona kokeilla demokratiaa. Sitä mukaa kun maan edustuksellinen järjestelmä on vahvistunut ja miinakenttien kartoitus edennyt[1] sekä sissiliikkeiden hallussaan pitämän maapinta-alan määrä laskenut, on myös maan talouselämä päässyt jaloilleen turismin lisääntyessä. Turismista odotetaankin maalle uutta talousbuumia. Thaimaan tavanomaisuuteen ja tehostuneeseen suojaikärajojen valvontaan kyllästyneet länsituristit ovat alkaneet löytää myös pieneen naapurimaahan.

HistoriaMuokkaa

Tätä osiota ei suositella alle 15-vuotiaille. Kambodžan historia sisältää voimakkaita kohtia, jotka saattavat olla haitallisia lapsille – ja aikuisillekin.

Kambodžan varhaisempi historia on länsimaisesta näkökulmasta merkityksetöntä puuroa, lukuun ottamatta sitä, että 1100-luvulla hindulainen khmeri-imperiumi rakensi Angkor Watin, kuuluisan temppelin, jonka brittiarkeologi Lara Croft löysi 2000-luvun alussa maan sankasta viidakosta. Tämän rakennuksen olemassaolo tuokin maahan neljänneksen sen ulkomaisesta valuutasta. Temppeliä lukuun ottamatta maan historian varhaiset ajanjaksot ovat täynnä hankalia nimiä, kuten Shirivaya, Suryavarma sekä Vesivaraya, ja ne on siksi parasta jättää käsittelemättä.

Sen sijaan jokin aika Ranskan siirtomaahallinnon[2] päättymisen jälkeen merkittävään asemaan nousi Pol Pot, jolla on paljon edellisiä yksinkertaisempi nimi ja joka muutenkin yksinkertaisti maan oloja huomattavasti.

Kaikki alkoi Vietnamin sodasta. Juttu tunnetaan nimenomaan Vietnamin sotana, mutta tietystihän ilmapommitusten kohdistaminen ehdottoman tarkasti on melko vaikeaa, eivätkä valtiolliset rajat sitä paitsi erotu kovin hyvin viidakossa. Kun noin puoli miljoonaa kambodžalaista oli saanut surmansa Yhdysvaltojen pommituksissa, Pol Pot kyllästyi imperialistien saamattomuuteen, sillä hän tiesi pystyvänsä parempaan. Hän kokosi joukon kommunisteja, köyhiä talonpoikia tai muutoin rajoittuneita ja marssi näiden johdolla Phnom Penhiin kaapaten vallan. Tämä ei ollut temppu eikä mikään maan silloisen keskushallinnon huomioon ottaen. Kaapattuaan vallan Pol Pot punakhmereineen järjesti ainutlaatuisen yhteiskunnallisen kokeilun.[3] Pol Pot oli ennen kaikkea herkkä mies, jota huolestutti modernin elämän kiivas ja kiireinen monimutkaisuus. Hän kaipasi takaisin entisaikojen leppoisaa ja huoletonta ykseyttä luonnon kanssa. Niinpä hän päätti romuttaa haltuunsa saaman hallintojärjestelmän tehdäkseen Kambodžasta epävaltion.

 
Pol Pot. Ei kai näin mukavasti hymyilevä mies tapattaisi yli kahta miljoonaa maanmiestään? Huomaa kello, jonka käytöstä Pol Pot myöhemmin luopui, koska se edusti kaupunkilaisuutta, luonnonvastaisuutta ja järkeä.

Pol Potin kunnianhimoinen paluu luontoon aloitettiin tyhjentämällä sekä lakkauttamalla kaupungit ja siirtämällä niiden väestö tervehenkisen maaseutuelämän piiriin.[4] Rehti riisinviljely nostettiin arvoonsa ja se korvasi muut tarpeettomat ammattiryhmät, kuten lääkärit, juristit, opettajat, upseerit, insinöörit, tiedemiehet ja ylipäänsä kaikki, jotka eivät suoraan liittyneet riisinviljelyyn. Osa upseereista jäi jäljelle, mutta lähinnä siksi, että uudessa yhteiskunnattomassa yhteiskunnassa tarvittiin silti muutamia aseenkäyttöön perehtyneitä kansan suojelijoita. Elinkeinorakenteen yksinkertaistamista tuki myös valuutan käytön lopettaminen. Rahan korvasi rehellinen vaihtokauppa, kyseenalainen pakkokollektivisointi ja uudenlainen vaihtokaupan muoto, jossa henkilön tavarat vaihdetaan useiksi tappaviksi bambukepin iskuiksi.

Yhteiskuntajärjestys yksinkertaistui suuresti, kun demografisesti monimutkaisin neljännes väestöstä hävisi uudelleenkoulutuksen ja luontoon palaamisen yhteydessä. Uudistusohjelma onnistui yli odotusten: kun Kambodžassa oli vuonna 1975 ollut noin kahdeksan miljoonaa asukasta, oli heitä muutaman vuoden punakhmerihallinnon jälkeen runsaat viisi miljoonaa. Lähes kolme miljoonaa kambodžalaista oli siis palautettu menestyksekkäästi luontoon. Kun Pol Potin ”demokraattiseksi Kambodžaksi” kutsuma leirielämäprojekti lopetettiin vuonna 1979, hän pahoitti asian johdosta mielensä ja vetäytyi viidakkoon murjottamaan. Hän kuoli vuonna 1998 saatuaan rikoksistaan rangaistukseksi viisi päiväsakkoa ja yöllisen ulkonaliikkumiskiellon.

KulttuuriMuokkaa

Jonkin verran kulttuuria on säilynyt Pol Potin ajasta tähänkin päivään. Etsinnät jatkuvat, mutta tähän mennessä on onnistuttu löytämään lähinnä miinoja.

VäestöMuokkaa

Kambodža on etnisesti hyvin yhtenäinen. Tämä johtuu siitä, että maan kiinalais- ja vietnamilaisvähemmistöt katosivat oudosti punakhmeriaikana jälkiä jättämättä.

Kambodžalaiset ovat luonnostaan vieraanvaraisia ja yhdistävät tämän ominaisuutensa bisnesintoisuuteen tavalla, joka on nautinnollista kaikille muille paitsi maassa vierailevalle turistille.

Kambodžan virallinen kieli on khmerin kieli. Sen kirjoitettu muoto aiheuttaa länsimaalaisille sokeutumista. Maassa voi yhä silloin tällöin kuulla ranskaa, joka on merkki paitsi siirtomaahistoriasta, myös siitä, että puhuja ymmärsi salata tämän epäilyttävän taitonsa 70-luvulla.

Talous ja matkailuMuokkaa

 
Tämä on toinen niistä asioista, jotka houkuttelevat turisteja Kambodžaan. Sitä toista ei ole soveliasta näyttää tässä.

Kambodžan maaperä on rikasta, ja maamiinoja kaivetaankin esiin lähes jatkuvasti. Niistä saadaan metallia ja Mekong-joen kalastuksessa suosittua räjähdysainetta.[5] Kambodža on pyrkinyt jäseneksi Kaakkois-Aasian Kultainen kolmio -kauppajärjestöön, joka hallinnoi oopiumin ja heroiinin markkinoita alueella. Thaimaa, Laos ja Burma ovat kuitenkin vastustaneet maan hakemusta, sillä ”Kultainen neliö” kuulostaisi typerältä. Matkailijan onneksi kiista ei vaikuta kyseisten hyödykkeiden saatavuuteen Kambodžassa.

Matkailijoita ei maamiinojen yleisyyden takia suositella menemään kartoitettujen alueiden ulkopuolelle. Käytännössä tämä rajaa liikkumisen hotellialueelle (hyvätasoisissa hotelleissa).

Tyypillisiä tuliaisia Kambodžasta
 • alabasterinen Angkor Wat -paperipaino
 • lapsityövoimalla kudottu sarong
 • malaria
 • denguekuume
 • tieteelle tuntemattomat suolistomadot
 • kummallinen alapään punoitus (”Sitä luulee, ettei 12-vuotiaalla vielä mitään tauteja...”)
 • rikostutkinta (seuraa edellistä kommenttia)

ViitteetMuokkaa

 1. Jälkimmäinen hoidetaan maaseudulla ns. yrityksen ja räjähdyksen menetelmällä.
 2. Ranskan siirtomaa-aika näkyy enää lähinnä siinä, että Kambodžassa saa naapurimaista poiketen kunnollisia patonkeja ja voisarvia.
 3. Kiittäkää onneanne, sillä kun se on tehty, ei sitä enää tarvitse toistaa. Missään.
 4. Kuulostaako tutulta?
 5. Uintia suositellaan vain merkityillä alueilla.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.