Kimi Räikkönen

Kimi "En Mä Tiiä" "Räkäpää" "Räkä Räikkönen" "Räkä" "Bwoah" "Iceman" "Naamanrappaaja" kimittäjä Räikkönen (s. 17. lokakuuta 1979 Espoo, Suomi) vaiht. eht. kirj. muot. Raeikkoenen, laus. "Raikoynön") tunnetaan erityisesti kauniista, persoonallisesta "en mä tiiä" -puheäänestään, Matti Nykäsestä muistuttavista sekoiluistaan ja siitä että hän ajaa aina vaihdekeppi pystyssä. Räikkönen on ainoa todiste sen puolesta, että F1:ssä voi olla jotain viihdyttävää. Kimi Räikkönen seurustelee Mintun kanssa, jonka kanssa hän on saanut myös tehdä uuden tulevan formulatähden tähän maailmaan. Hänen toimenkuviinsa kuuluvat housujen pudottaminen ja porttikieltojen kerääminen. Sivutoimenaan hän on jo pitkään luonut näyttäviä efektejä F1-kisoihin James Bond -savuverhoautollaan. Sittemmin hän siirtyi tilapäisesti ratsastuksen pariin Maranellon Punaisen Orin myötä. Näin ollen myös Kimi on harrastanut hevosurheilua entisen vaimonsa Jenni "Daiu" Dahlmanin tapaan. Kimitin on universumin paskin kuljettaja. Hän hävisi tallikaverilleen 161–55.

Varikkokäynnillä optikko "poistaa roskaa" Kimi Raikkosen silmästä. "Älä nyt itke, kyllä se oli ihan hyvin ajettu. Ja tärkeintähän ei ole voitto vaan hyvä mieli..."
Stop hand.png Kimi Räikkönen on julistettu idiootiksi, sillä hän on tyhmempi kuin vasemman jalan saapas.
Saapas valmistelee kunnianloukkauskannetta, koska vertasimme sitä häneen.

Kimi Räikkösellä on myös autourheilua harrastavia sukulaisia. Hänen isoveljensä Rami Räikkönen on ajanut rallia.

Kuuluisia sitaattejaMuokkaa

”Vittu mitä säätöö!!!”

~Kimi Räikkönen talliradioon F1-kisoissa Ferrari-tallille.

”Emmä tiiä. Katotaan vähän, mikä toi keli on.”

~Kimi Räikkönen

”Emmä tiiä. Otin mutkan kai vähän liian kovaa.”

~Selitys ulosajon jälkeen

”Aina silloin tällöin olisi kiva juoda jotain...”

~Vastine toimittajien kysymyksiin.

Kimistä sanottuaMuokkaa

”Kimi on jumala!”

~flunssainen Niki "Vara Tami" "Vilauttaja" Juusela 1.9.2018[1]

UraMuokkaa

Uran alku autourheilijanaMuokkaa

Räikkönen oli jo pikkupojasta asti tykännyt väännellä vaihdekeppiä ja pääsi jo lapsena kokeilemaan kartingilla ajamista. Kimi oli myös lapsena kiinnostunut jääkiekkoilijan urasta mutta lopetti sen "kääpiökasvuisuuden" vuoksi ja harkitsi sen jälkeen vakavasti uraa Englannissa hevosurheilun parissa jockeyna, mutta valitsi kuitenki formulat. Räikkönen alkoi varsin nopeasti voittamaan kisoja ja vuonna 1999 hän siirtyi ajamaan brittiläistä Formula Renault -sarjaa ruokapalkalla. Räikkönen sai managerikseen Steve Robertsonin (Kimin oikean isän korvaaja), joka on ollut Kimillä niin tukena kuin puolestapuhujanakin.

Formula 1: Kuskina Sauberilla (2001)Muokkaa

F1-uransa Kimi Räikkönen aloitti Sauberilla 2001. Sauberia hän pääsi testaamaan jo vuonna 2000, ja hän sai pestin, koska oli Sauberia testanneista nuorista lupauksista nopein vaihdekepin käyttäjä. Hänestä tuli kaudella 2001 yksi niistä harvoista F1-kuljettajista, jotka ovat saaneet vain 1 pistettä ensimmäisessä osakilpailussaan.

Formula 1: Kuskina McLadalla (2002–2006)Muokkaa

Kimi Räikkönen sai pestin McLadalle, kun Mika Häkkinen päätti jäädä eläkkeelle formuloista ja antaa paikkansa Kimille. Kimi ajoi McLadalla yhteensä viisi kautta. Sijoitukset vaihtelivat sen mukaan kuinka auto milloinkin sattui toimimaan ja milloin kilpurin tuning-osia kyettiin toimittamaan Venäjältä.

Vuonna 2006 Kimi vaihtoi tallia (toisin sanoen otti kenkää) koska McLadan mekaanikot kyllästyivät korjaamaan jatkuvasti Kimin autoa ja naapuripitäjän renki valitti naapuristaan kuuluvan määkimisen tekevän hänen pässinsä kiimaiseksi. Kielentutkijat ovat jo pitkään etsineet Räikkösen "Jees te reis vos veri good änd... jees" -kielen kantamuotoja otaksuen sen olevan lingvistinen lähisukulainen Matti Nykäsen retoriikalle (kts. myös tankeroenglanti). Kimin kielimuodossa tosin käytetään vain korkeimpia äänteitä eli sananmukaisesti kimitetään. Kimi kuitenkin puhuu englantia paremmin kuin suomea. Vuonna 2006 hän aiheutti kohua, koska hän kävi paskalla.

Formula 1: Kuskina Ferrarilla (2007–2009)Muokkaa

 
Kimi hymyilee? – Ei, vaan luotettavien lähteiden mukaan tietyissä Kimin PR-kuvissa käytetään mallina Kimin isoveljeä, Rami Räikköstä, jotta Kimin monieleisyys ei suututtaisi ulkomaalaisia toimittajia.

Vuonna 2007 Kimi teki unelmastaan totta ja voitti Formula 1:n maailmanmestaruuden. Hän kuvailee tätä yhdeksi hänen elämänsä suurimmista hetkistä, joka kuuluu samaan sarjaan kisojen jälkeisten juhlien vilautteluihin. Palkinnoksi MM-tittelistään Kimi sai kivan pokaalin ja oikeudet päästä vaimonsa ylläpitämään elitisti-yökerhoon.

Vuonna 2008 Kimi Räikkönen joutui loppukaudesta luovuttamaan Ferrarin ykköskuskin asemansa tallitoverilleen Felipe Massalle, joka taisteli mestaruudesta Brasilian GP:n hamaan loppuun saakka. Kimin vaisu loppukausi johtui siitä, että Massa oli vaatinut tallin insinöörejä tekemään autoonsa niin jäykän vaihdekepin kuin mahdollista. Kimillä oli näin ollen vaikeuksia käyttää auton vaihteistoa tehokkaimmalla mahdollisella tavalla ja Massa nousi Räikkösen niskan päälle.

 
Malesiassa 2009 Räikkönen ei vaikuttanut olevan pahoillaan keskeytettyään kisan. Hän löysi heti jäätelön syötäväkseen.

Vuonna 2009 Ferrari oli surkea. Massan loukkaannuttua auto alkoi kuitenkin kulkea, koska Kimin manageri Robertson kertoi Ferrarin insinööreille Kimin puolesta, että hän tarvitsee autoonsa vanhanaikaisen, lattiamallisen, (pika)vaihdekepin. Samaan aikaan kulissien takana espanjalainen Santander-pankki oli suuttunut Kimi Räikkösen käytökseen ja osti Kimin ulos tallista, jotta heidän mielestään parempikäytöksinen Fernando Alonso pääsisi ajamaan punaisella autolla kaudella 2010. Huhutaan, että Kimi olisi aavistanut tämän ja katkeroituneena sabotoinut Rubens Barrichellon autoa siten, että siitä olisi irronut osa, joka osuisi Alonsoon, mutta tämä osa olikin osunut Felipe Massan otsaan.

 
"Tö reis vos bääd cos tö kaar vos veri slou. Vii häv tu duu bedö tsob next taim... "

Vuonna 2009 Räikkönen kokeili ajaa myös rallia. Menestys oli tosin melko surkeaa ja analyytikot ovat miettineet, johtuiko se armottomasta krapulasta.

Rallin MM-sarja: Kuskina Citroënilla (2010–2011)Muokkaa

Vuoden 2009 lopussa Kimi Räikkösen uutisoitiin siirtyvän Rallin MM-sarjaan Citroënin junioritallin rattiin. Räikkönen kieltäytyi McLada-sopimuksesta luultavasti siksi, koska ei halunnut alkaa soittamaan toista viulua Lewis Hamiltonin tallitoverina. Analyytikot ovat kuitenkin veikkailleet todellisen syyn johtuvan siitä, että Kimi saa pitää rallissa hauskaa. Ensimmäisellä rallikaudellaan Kimi onkin saanut nauttia muun muassa lumeen hautautuneen autonsa esille lapioimisesta, autonsa puskurin irroittamisesta kivilohkareesta sekä lukuisista ulos- ja sisäänajoista.

NASCAR: Kuskina Kyle Busch Motorsportsissa ja NEMCO Motorsportsissa (2011)Muokkaa

Ralliajelujensa ohessa Räikkönen kokeili ajaa myös NASCARia kesällä 2011. Menestys ei ollut erinomaista, mutta Räikkönen onnistui kuitenkin tekemään lajissa historiaa.

”Car left... Car right... Clear... Car Right... Still there... ”

~Spotter

”Jees, jees, jees! Liiv mii öloun! Ai äm hier tu reis, nat tu hiä joor tsitsät!”

~Kimi Räikkönen

Kisan jälkeen spotter sanoi viimeiset sanansa Kimin tullessa varikkosuoralle:

”Ice cream left.”

~Spotter

Kun Räikkönen starttasi toisen kerran NEMCO Motorsportsin riveissä, hänestä oli tullut maailman ensimmäinen NASCAR-kuljettaja, jonka spotter oli ottanut kenkää.

Formula 1: Kuskina Lotus Renault GP:llä (2012–2013)Muokkaa

Kokeiltuaan ajaa NASCARilla, Räikkönen tunsi jälleen suurta halua ajaa muiden joukossa eikä ainoastaan metsissä lumen, jään ja kivien seurassa. Niinpä Räikkönen alkoi etsimään paikkaa taas F1-sarjasta ja vaihtoehtoina olivat PUB GP, Lotus ja Lotus. Räikkönen ei mennyt PUB GP:lle, koska Frank Williamsilla ei ollut varaa ostaa hänen autoonsa 30 miljoonaa puntaa maksavia karaokelaitteita. Vihreä Lotus ei kiinnostanut Räikköstä, koska se oli liian hidas. Sen sijaan Lada Lotus Renault GP sai Räikkösen innostumaan, koska se maalasi autonsa nopeutta lisäävällä kultamaalilla.

Räikkösen menestys Lotusautolla ei alkanut Jacques Villeneuven mukaan ruusuisesti. Räikkönen voitti kauden aikana vain yhden kilpailun ja oli lopputuloksissa vasta kolmas.

Formula 1: Kuskina (taas uudelleen) Ferrarilla (2014–2018)Muokkaa

Ilmoitettuaan suosikkijäätelömaukseen Mintun, teki Räikkönen managerinsa välityksellä toisenkin ilmoituksen: hän tulisi ratsastamaan jälleen mustalla orilla, nyt Fernando Alonson rinnalla. Seuraavana vuonna Kimi ratsasti Ferrarin mustilla hevosilla "melkein suomalaisen" Sebastian Vettelin aisaparina.

Formula 1: Kuskina Alfa Romeolla (2019–)Muokkaa

Ferrari päätti Vettelin kovista aneluista ja rukouksista huolimatta olla jatkamatta Räikkösen sopimusta kaudeksi 2019. Syksyllä 2018 tiedotettiin Kimi Räikkösen paluusta takaisin Sauberille lähes 20 vuoden tauon jälkeen. Talli vaihtoi myöhemmin nimekseen Alfa Romeo Racing.

TriviaaMuokkaa

 
F1-asiantuntijat ovat arvostelleet Räikkösen tankkaamistyyliä mahdollisesti jopa hieman varomattomaksi.
  • Räikkösen kutsumanini Iceman on peräisin hänen tavastaan kaivaa silmiä kun häntä haastatellaan. Toiset sanovat sen johtuvan siitä, että hän haluaa runsaasti jäitä drinkkeihinsä ollessaan viihteellä. Sanonta Kimin suusta: "Give me Ice, man... " (baarimikolle).
  • Haastatteluiden aikana Räikkönen tekee myös muita outoja liikkeitä, kuten sanoo "En mä tiiä", hieroo korviaan ja niskaansa sekä kaivaa persettään. Nämä ovat primitiivireaktioita joita Iceman saa paniikkikohtauksiensa aikana.
  • Räikköselle on määrätty vahvat lääkkeet. Tämän seurauksena Räikkösen silmät suorastaan seisoivat päässä lehdistötilaisuudessa erään kerran. Myös hänen puheensa tuli tuolloin kuin rynnäkkökivääristä ampumalla. Naaman ilmeiden muuttumattomuutta ja ääretöntä välinpitämättömyyttä asioista... epäillään olevan seurausta psykoosilääkkeiden käytöstä.
  • Vuonna 2009 Kimi opetti hyvälle kaverilleen Heikki Kovalaiselle varomattoman tankkaustyylinsä salat. Brasilian GP:ssä Kimi sai kuitenkin maistaa omaa lääkettään, kun hän lähti varikolta suomussalmelaisen perään ja sai bensaa silmiinsä sekä liekkejä konepellilleen. Onneksi talli oli kieltänyt Kimiltä tupakoinnin ajon aikana, koska kilpailija Alonslow saisi tästä hermoromahduksen nähdessää tämän. Alonso oireilee stressi-itkupotkuraivarihäiriöstä, Slaivio Bierutorvi (Bravetore) on yrittänyt saada tämän kuriin, mutta onnistumatta. Oviedon yöelämän kohokohta, stripata paikallisille homoille, on antanut uutta itkua Alonsolle.
  • Kaudella 2018 Kimi on kärsinyt erittäin epälojaalista, mutta tyypillisesti italialaisesta tallista. Kimi on tavan takaa pillastunut talliradioon tallin tekemistä kikkailuista. Kimi on harvoin noussut podiumille, mutta sitäkin useammin ralliformulatallin insinöörien, heikon huollon ja sekä muiden nörttihanujen tekemistä töppäilystä (ei itsessään Kimin ajamisesta) johtuen sijoille 4-5.

Kimi vain kilpailee, ja hymyilee.

Galleria: Kimi Räikkösen lukuisat ilmeetMuokkaa

TilastotMuokkaa

F1-sarjassaMuokkaa

Kausi Talli MM-pisteet Sijoitus
2001 Sauber 9 10.
2002 McLada 24 6.
2003 McLada 91 + 1 tyylipiste 2.
2004 McLada 45 7.
2005 McLada 112 2.
2006 McLada Liian vähän. 5.
2007 Ferrari 110 1.
2008 Ferrari 75 3.
2009 Ferrari 48 6.
2012 Lotus F1 Team Liian vähän. 3.
2013 Lotus F1 Team 183 5.
2014 Ferrari 55 12.
2015 Ferrari 150 4.
2016 Ferrari 186 6.
2017 Ferrari 205 4.
2018 Ferrari 251 3.

Rallin MM-sarjassaMuokkaa

Kausi Talli MM-pisteet Sijoitus
2010 Citroën Junior Team 25 + 2 tyylipistettä 10.
2011 ICE 1 Racing 34 + 1 tyylipiste 10.

NASCAR Nationwide SeriesissäMuokkaa

Kausi Talli Mestaruuspisteet Sijoitus
2011 NEMCO Motorsports 0 -

YksityiselämäMuokkaa

 
"Älä nyt Kimi vielä nukahda! Mä tuon sulle lisää juotavaa!"

Kimin tunnetaan kaveeravan toisen tervehenkisen urheilijanuorukaisen, Matti Nykäsen, kanssa aina, kun viinahammasta alkaa kolottaa hänen lomaillessaan Suomessa. Sankarikuskin toppatakin povitaskussa on myös taskumatti,[2] josta kaverukset naukkailevat "huomaamattomasti" seuratessaan penkalta tai tanssilavan nurkasta muiden viihdetaiteilijoiden ralleja.

ViitteetMuokkaa

Katso myösMuokkaa

Kauden 2020 Formula 1 -tallit ja -kuljettajat
Alfa Romeo Racing Orlen   Kimi Räikkönen   Antonio Giovinazzi
Scuderia AlphaTauri Honda   Pierre Gasly   Daniil Kvyat
Scuderia Ferrari   Sebastian Vettel   Charles Leclerc
Haas F1 Team   Romain Grosjean   Kevin Magnussen
McLaren F1 Team   Lando Norris   Carlos Sainz Jr.
Mercedes-AMG Petronas F1 Team   Lewis Hamilton   Valtteri Bottas
BWT Racing Point F1 Team   Sergio Pérez   Lance Stroll
Aston Martin Red Bull Racing   Alexander Albon   Max Verstappen
Renault DP World F1 Team   Daniel Ricciardo   Esteban Ocon
Williams Racing   Nicholas Latifi   George Russell
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.