”HAU”

~Koira

”HAU HAU”

~Toinen koira

”HAU”

~Kolmas koira

”HAU HAU HAU”

~Neljäs koira

”VUF”

~Viides koira

”Älä aina vaihda puheenaihetta!”

~Kuudes koira

”MIAU!”

~Koira matkalla sirkkeliin

Koira (cave cänis canem) on vittumainen luontokappale, joka on miehelle sama kuin timantit ovat naisihmisille. Sillä erotuksella, että koiria ei tuikata sormeen tai korvaan roikkumaan. Ei ainakaan omaan.

VAROKAA KOIRAA!!

Miehet ovat yleensä koiraihmisiä, ja naiset eivät niinkään pidä koirista, koska nämä ovat "sellaisia miellyttämishaluisia jaloissapyörijöitä". Naiset pitävät enemmän kissoista, koska ne ovat "oman tien kulkijoita", vaikka miehissä naiset vihaavat samoja asioita, mistä kissoissa pitävät, ja miehissä pitävät samoista asioista, joita koirissa vihaavat.

Koirien oveluus

Koirat ovat ovelia olentoja, paljon älykkäämpiä kuin ihmiset. Joku arrogantti ihminen tietysti järkyttyy tästä väitteestä ja sanoo, että "puhu vain omasta puolestani". Mutta koirat ovat selvästi ihmisen yläpuolella.

 
Kuten kuvasta näkee, koirat ovat leppoista seuraa ihmisille, jos ei sitten oteta huomioon salaliittoja.

Ensinnäkin, koirien ihmistä suurempi älykkyys on helppo todistaa: Koira oppii nimensä ja oppii lisäksi erilaisia "käskyjen sisältöjä", esimerkiksi "istu" ja "kuolaa tohvelini". Mutta kuinkas moni koiran omistajistaan tunnistaa "koirien haukuista" esimerkiksi oman nimensä? Kuinka moni koiranomistaja osaa erottaa koiransa käskyn "leiki kuollutta"? Koiranomistajat eivät ymmärrä koiristaan koskaan enempää kuin "joitain eleitä", kuten että hännänheilutus tarkoittaa iloisuutta tai vihaisuutta, se riippuu vähän... Koira taas oppii tunnistamaan "omistajiensa" iloisuuden piirteet aivan samalla tavalla – ja lisäksi päälle niitä käskyjä ja nimensä. Koirat siis ovat selvästi ihmistä älykkäämpiä.

 
Koirat ovat monta kertaa yrittäneet syrjäyttää ihmistä teknologisessa kehityksessä.

Teknologian ystävät saattavat väittää, että ihmiset tekevät töitä ja keksintöjä. Mutta koira tulee valmiiseen pöytään. Ihmiset käyvät töissä, puurtavat, rakentavat, väsäävät. Koirat eivät. Tilanne, jossa omistaja väittää olevansa "koiransa yläpuolella" teknologiaan tai muuhun vastaavaan vedoten, on sama kuin väittäisi, että palvelija on kuninkaan yläpuolella.

Niin, kaiken kaikkiaan koirat ovat sangen ovelaa sakkia, joka on orjuuttanut ihmiskunnan ja antanut tämän päälle ihmisille vielä sellaisen luulon, että tilanne olisi päinvastoin. Tämän vuoksi on ymmärrettävää, miksi koira on mielellään ihmisen lemmikki. Näin paljastui koirain julma salaliitto ihmiskuntaa vastaan; ensin ne näyttelevät kovin ihania, ja sitten niille tarjotaan ruokaa ja muuta. Ihan ilmaiseksi.

 
Yksi koira paljastui salaliittolaiseksi, mutta uhri ei ehtinyt pakoon tältä pitkäkyntiseltä yksilöltä varoittaakseen muita.

Koirien ravinto

Koirat syövät kissoja, mikäli kissat eivät syö koiraa ensin (joka on hyvin todennäköistä) tai raavi koiralta silmiä puhki. Jonkun ajan päästä koira syö isäntänsä. Koirat myös usein salakielellä kommunikoivat oravien kanssa. Siitä johtuu tuo ilkeä haukunta takapihalla, kun omistajat eivät osaa ottaa koiriaan sisälle ja päästävät ne ulos haukkumaan. Varokaa vain, ne mahdollisesti suunnittelevat niiden oravien kanssa maanvalloitusta tai muuta kiusaa ihmispoloisille. Koirat voivat myös syödä haistelun jälkeen lajitovereidensa takamuksia. Ne saattavat olla eläinkunnan moniruokaisimpia otuksia. Koira voi myös haastatella omaa isäntäänsä jos se on hyvin hoidettu.

Koirien kiusat

Kuten empiirisesti olemme huomanneet, on sanomattakin selvää, että koirat saavat iloa ja tyydytystä siitä, kun joku ihminen liukastuu heidän levittämäänsä jätökseen. Ja nauravat tälle sisäisesti, koska ulkoisesti eivät osaa. Ranskalaiset ovat olleet niin ovelia, että ovat keksineet, että koirankakkaan astuminen tuo hyvää onnea. Tämä ärsyttää koiria, ja siitä syystä ne ulostavat mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, jotta ranskalaiset eivät astuisi vaan ehkäpä istuisivat jätösten päälle. Jos koiran ulostaminen käy hermoja raastavaksi, vuotokohdat voi tukkia esimerkiksi pumpulilla.

Joskus koirat kiusaavat myös omistajiaan "nylkyttämällä". Älä kuitenkaan kosta ja palauta tekoa, koska Suomen laissa koiralla on erityisasema: sitä ei rangaista toista lajia edustavan yksilön raiskaamisesta, kun taas ihmistä rangaistaan aina riippumatta siitä, onko samaa lajia vai ei.

Koirain koulutus

Koiran koulutus on se, mitä kissalle ei voida tehdä. Koiran koulutuksessa kodin rakasta Rekkua yritetään vapaaehtoisesti pakottaa tekemään temppuja, jotka ihmisten mielestä ovat koirista mukavaa puuhaa. Että kieri, Murre. Leiki kuollutta, Musti. Ensin koiraa yritetään kouluttaa iloisin mielin ja koiralle makupaloja antaen. Mutta kun ei koirasta ole mukavaa se ihmisen käsitys koiran mukavasta, niin siitä ovelasta koirasta tulee yhtäkkiä hyvinkin tyhmä. Sitten ihmiset huutavat koiralle ja läpsivät sitä sanomalehdillä ja painavat sen kuonoa virtsaan rangaistukseksi. Tosin koirat muutenkin haistelevat virtsaa mielellään, joten se on koiralle vähän samantapainen rangaistus kuin on se temppujen tekeminen eli temppuilu hauskaa sille. Mutta koira ei opi temppuja, etenkään vanha, joka ei enää ole niin suloinen kuin pieni koiranpentu.

Lopulta koira pannaan keltaisen pörssin osastolle ilmoituksella "Myydään (melkein) sisäsiisti koira (melkein) eläinrakkaaseen kotiin". Joskus tosin vanhemmat valehtelevat lapsilleen, että koira olisi kuollut ja mennyt koirien taivaaseen. Tosin on tärkeää että koira saa vain karjalanpaistia ruuaksi

Tyhmät koirat

Vaikka todella isolla osalla koirista on huomattavasti suurempi älykkyysosamäärä]] kuin ihmisillä, on olemassa myös todella tyhmiä ja vähä-älyisiä koiria jotka yrittävät syrjäyttää ihmisiä tosin usein epäonnistunein keinoin. Nämä tyhmät koirat syövät vaikka päänsä, jos se vain auttaa pitämään heidän omistajansa tyytyväisenä. Tyhmät koirat antavat usein myös ihmisen piiskata itseään ruoskalla, vinkuleluilla, koivuhalolla ja muulla krääsällä ihan vaan siksi koska ihmiset yleensä pitävät koiran "kouluttamisesta" hakkaamalla. Siinä missä viisaat koirat haukkuvat/murisevat ja näyttävät hampaitaan vihollisen kohdatessaan, tyhmät koirat vain kiehnäävät avuttomina ihmisen jalkaa vasten ja uikuttavat kuin mikäkin sika. Toisinaan ne saattavat röhkiäkin sian lailla. Vähä-älyisyydestä kärsiviä koirarotuja ovat mm. kultainen noutaja, sekä kaikki muut vitun (tai muun omistajiansa kiinnostavan asian) noutajat ja säälittävät muka-susikoirat, joilta kyllä löytyy kokoa, mutta asennetta niillä ei ole laisinkaan. Oikeasti asenteellisen koiran haluaville suositellaankin susikoirien sijasta raivotautisen kääpiökoiran hankkimista.

Koirarotuja

Noutajat

Noutajat on jalostettu nimensä mukaisesti noutamaan omistajilleen riistaeläimiä tai esineitä. Noutajista suosituimmat ovat lapinkullannoutaja ja laboratorionnoutaja. Ensiksi mainitun Lapissa jalostetun rodun tehtävä on noutaa kaljaa lähikaupasta tai jääkaapista isännälleen, ja sen yksilöt kisaavatkin vuosittain ko. lajissa kansallisesti Rovaniemellä. Kisat etenevät seuraavasti: kaikki koirat lähetetään matkaan samasta pisteestä ja niiden tehtävä on juosta kaljapinon luo, napata sieltä yksi tölkki mukaansa ja isännän luo palattuaan juosta hakemaan uusi kalja niin kauan kuin aikaa riittää. Ajan loputtua haetut tölkit lasketaan ja se koira joka on tuonut isännälleen niitä eniten voittaa.

Lapinkullannoutajat olivat alunperin väriltään kullanpunertavia, mutta nykyisin niitä näkee lähes pelkästään pigmentittöminävalkoisinanoutajina.

Laboratorionnoutajan tehtävä sen sijaan oli alunperin palvella kemistejä laboratoissa kantamalla heille hyllyiltä heidän tarvitsemiaan välineitä, mutta nykyisin ne toimivat lähinnä sohvan koristeina ja sängynlämmikkeinä. Kotimaassaan Kanadassa niitä on myös yritetty käyttää metsästykseen, mutta kyseiset koirat ovat tyypiltään erilaisia kuin meillä: hoikempia ja mittasuhteiltaan pidempiä. Kotoiset sohvanvaltaajamme taas tunnetaan usien lempinimillä tankki ja punkero.

Muita vähemmän suosittuja noutajia ovat

Vinttikoirat

Vinttikoirat ovat noin 5 metriä, vähintään 2,5 metriä ja joskus jopa 10 metriä korkeita ja hyvin nopeita alkukantaisia koirarotuja, jotka elävät tunnetusti vintillä. Vinttikoiran omistajan kannattaa olla varovainen, sillä uros saattaa hyökätä kaksi kertaa suuremman naaraskoiran kimppuun. Vinttikoiran pennut voivat olla syntyessään jopa 1,5 metriä. Vinttikoiran pennut syövät aluksi vain koiranruokaa, mutta vanhempana ne siirtyvät jo kannibalismiin. Jos aikoo ottaa lemmikiksi vinttikoiran, on todellakin syytä varmistaa, että talossa on suuri ja riittävän korkuinen vintti.

Alunperin tätä vintillä oleskelijaa ei todellakaan ollut tarkoitus luoda tähän tehtävään, vaan se luotiin metsästyskoiraksi, kun alkuperäisin koira, faaraokoira ei ollut onnistunut luonnos tähän tehtävään. Näin tiedemiehet kehittivät ensimmäisen vinttikoiran, salkku-salukin, joka ei kuitenkaan onnistunut myöskään, vaan eläimet raatelivat ne ja vinttikoira piti luoda uudelleen, eri tehtävään, vinttikoiraa luotiin mm. Venäjällä, jossa kehittyi kaikista vinttikoirista uppiniskaisin ja helpoiten viinaan sortuva, venäjänvinttikoira. Tosin venäjänvinttikoiralle kelpaa myös kalja, jos kaapista muuta ei löydy.

Osa vinttikoirista on parrakkaita, jalostettu sellaisia omistajia varten jotka haluavat koiran näyttävän enemmän itseltään. Irlanninsusikoira on yksi esimerkki tälläisistä: se jalostettiin sudesta ja juoposta irlantilaisesta. Toinen on skotlanninhirvikoira, hirven ja parrakkaan skottimiehen risteytyksen tulos.

Terrierit

 
Peräpohjolan väyryskoira.

Seuraava tuotos koiralinjalla oli terrieri. Ne luotiin risteyttämällä kärppä ja kettu suteen, ja vähän niin se on, kun syntyi kettuterrieri. Huonojen taustojen takia terriereistä tuli kaikkea muuta kuin iloinen, niistä tuli rettelöiviä ja äkäisiä, jotka hajottivat paikkoja. Terrieriä yritettiin parantaa mm. kusipäisellä yokshirenterrierillä ja rumalla jackrusselilla, mutta parannusta vain ei tullut. Kun luotiin kauhea parsonrusselinterrieri,voidaan sanoa, että tilanne on aivan hirveä!

Mopsi

Tarun mukaan Mopsin omituinen ulko-näkö johtuu siitä, kun maailman ensimmäinen mopsi ei huomannut seinää. Siinä meni sitten nenä lyttyyn. On myös mahdollista, että tämä koira on törmännyt johonkin muuhun. Historian kirjoissa tosin kerrotaan mopsin olevan koiran ja sian risteytys. Koska maailman ensimmäisen mopsin aikoihin ei ollut silmälaseja, niin siitä johtuu myös mopsin kierokatseisuus.

Ajokoirat

Alunperin luonteeltaan upea, ajava rakki, ajokoiria on syntynyt jopa Suomessakin. Nykyisin ajokoirat ovat huonossa maineessa, sillä ajokoirasta on tehty surkea komediasarjoja varten luotu muunnos, basset hound. Ajokoirat ajavat nykyään takseja kaupungeissa.

Ajokoira on nykyään harvinainen lemmikkinä, koska siitä joutuu maksamaan sekä koiraveron että dieselveron.

Seurakoirat

Seurakoirat ovat koirista hirveimpiä, etenkin jos niitä ei ole koulutettu. Ne hajottavat tohveleita ja purevat ihmisiä perseeseen. Näitä hirviöitä ovat mm. hirveää ölömölöä pitävät villakoirat ja chihuahuat. Seurakoirat ovat usein valkoisia, sillä tämän uskotaan peittävän niiden hirveän luonteen ja samalla luovan illuusion niiden puhtaudesta. Tämä on ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että koiranomistajat itse asiassa nauttivat pahoista hajuista ja pitävät muutenkin kakan kanssa puljaamisesta. Jos seurakoira on oikein koulutettu niin se pitää ihmiselle seuraa esimerkiksi pelaamalla korttia hänen kanssaan.

Paimenkoirat

Paimenkoirat ovat hyviä suurille lapsi- tai apinaperheille, sillä ne voivat paimentaa niin lapsia kuin apinoitakin. Paimenkoirat jalostettiin paimenesta ja yleisimmästä koirasta vuonna 1357, jolloin se paimenkeppi kädessään paimensi erilaisia lampaita, lehmiä, aaseja ja muita eläimiä.

Natsi-saksanpaimenkoira eli susikoira jalostettiin Toisen maailmansodan aikoihin koiran ja suden risteytyksestä juutalaisten paimentamiseen: niiden tehtävä oli ajaa heidät kaasukammioihin tai keskitysleiriaitauksiin.

Belgianpaimenkoira syntyi kun natsi-saksanpaimenkoirasta haluttiin jalostaa parempi versio, jonka nimi ei muistuttaisi ulkomaalaisia natseista. Se syntyi natsi-saksanpaimenkoiran ja collien risteytyksestä, joka antoi sille sen suipon ja kapean päänmuodon. Seassa on myös ripaus Urho Kekkosen venäjänvinttikoiraa, josta päänmuoto voi myös osittain johtua.

Belgianpaimenkoiria on neljää eri muunnosta: groenendaelinpaimenkoira, tervuereninpaimenkoira, laekenoisinpaimenkoira ja mechelaarinpaimenkoira. Viimeksi mainittu on korvannut kaikki natsi-saksanpaimenkoirat joka maan poliisivoimissa, koska se on vähemmän vittumaisen näköinen ja parempiluonteinen.

Collie taas jalostettiin Lassie-filmiä varten esittämään skotlantilaista paimenkoiraa, vaikka tosiasiassa rotu on aivan liian lässy ja arka kaitseakseen lampaita. Siitä on olemassa myös Shetlannin saarilla jalostettu kääpiömuunnos nimeltä minilassie.

Suomessakin on yksi paimenkoira, lapinporokoira, jalostettu saamelaisen ja poron risteytyksestä. Se paimensi Toisen maailmansodan jälkeen ryöstelevät saksalaiset Lapista Suomen rajan yli Norjaan, minkä ansiosta sille myönnettiin kotimaisen sankarirodun arvonimi.

Pystykorvat

Pystykorvat ovat vinttikoirien ohella maailman vanhimpia koiria. Myös Suomen kansallisrotu pikinokka on pystykorva; sen tunnistaa parhaiten ärsyttävästä, koko päivän kestävästä haukusta jota ei voi saada loppumaan. Jos pikinokkia on samassa paikassa useampi, sen huomaa räkytyksen tarttuvuudesta jokaiseen koiraan ja siitä seuraavasta voimakkaasta 780 desibelin ketjuhaukusta.

Muita yleisiä pystykorvia ovat hirvikoirat, joita kateelliset norjalaiset ja ruotsalaiset ovat kehittäneet vastalauseeksi suomalaiselle karhukoiralle. Karjalankarhukoira on tulos karhun ja koiran risteytyksestä, ja siten kuitenkin naapurimaan rotuja voimakkaampi. Kuten venäjänvinttikoira, sekin on perso alkoholille: sille kuitenkin kelpaa vain kalja, eritysesti suomalaiset merkit kuten Karjala ja Karhu.

Aasialaiset pystykorvat on tarkoituksella jalostettu isäntiensä näköisiksi: tyynen rauhallisiksi ja vinosilmäisiksi. Samoin niille kasvojen menetys on yhtä suuri häpeä kuin niiden alkuperäisen kulttuurin ihmisillekin, joten ne usein eivät tykkää pelleillä tai nauraa itselleen.

Kiinanpystykorva jalostettiin alkujaan paikalliseksi ruuaksi, kunnes kiinalaiset keksivät käyttää sitä myrkkynä viholliskansoja vastaan myymällä sen lihaa pilaantuneena tai myrkytettynä maassa vieraileville ulkomaalaisille. Rodulla on vielä nykyäänkin sininen kieli sen takia, koska toisinaan myrkkyä pistettiin jo elävien koirien suoneen joten se jäi elämään geeneihin.

Japanilaiset taas käyttivät Toisessa maailmansodassa aseenaan järeämpää koiraa: alunperin samuraiden taistelukoiraksi jalostettua kamikaze-akitaa. Ulkomaalaiset sotilaat pelkäsivät rotua tuohon aikaan niin paljon, että vielä nykyisinkin se on joissain maissa kielletty.

Osa pystykorvista jalostettiin susien houkuttemiseksi ansaan, kuten husky Siperiassa, malamuutti Alaskassa ja eskimokoira Kanadassa. Ne jalostettiin paitsi suden näköisiksi, myös susimaisiksi käytökseltään: sudet luulivat niiden ulvontaa lajitoveriensa kutsuksi ja juoksivat suoraan metsästäjien ansaan.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.