Lauluntekijä

Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Lauluntekijä on henkilö, joka tekee (tai osallistuu tekemään) kappaleita, joissa on sekä musiikkia että sanat. Joskus on väitetty, että lauluntekijä on sanoittaja, säveltäjä tai molempia, mutta tästä ei ole alalla täyttä yksimielisyyttä, sillä jotkut eivät aina itsekään tiedä mitä ovat tekemässä.

Lauluntekijät voivat esittää itse omia laulujaan, mutta ne jotka eivät itse osaa laulaa tekevät yleensä mylvittävää muille. Tällaisia toimimattomat äänielimet omaavia lauluntekijöitä ovat mm. Maki Kolehmainen, Sana Mustonen ja Samuli Koivulahti. Toisaalta mm. esim. J. Karjalainen ja Neumann kärsivät samanlaisesta ongelmasta kuin aiemmin mainitut, mutta esiintyvät siitä huolimatta. Tästä syystä heistä onkin etsintäkuulutus ja heidät on julistettu lainsuojattomiksi

Populaarimusiikin historiassa on myös monia lauluntekijätiimejä kuten surullisen kuuluisat Leiber-Stoller, Lennon-McCartney, Tamla Motownin Brian Holland, Lamont Dozier ja Eddie Holland sekä Stock Aitken Waterman -trio. Suomessa tällä hetkellä myötähäpeää aiheuttavat mm. sanoittaja/säveltäjä-työparit Mikko AlataloHarri Rinne[1], Sinikka SvärdEsa Nieminen, sekä yhdestä sanoittajasta ja useammasta säveltäjästä koostuva, mafiayhteyksistään tunnettu, Lauluntekijätiimi-Lyyrica[2][3].

LähteetMuokkaa

  1. Juha Vainio palkinto yhteisesti Alatalolle ja Rinteelle ELVIS Ry: uutiset. Viitattu 5.9.2009.
  2. Lauluntekijätiimi-Lyyrica Lyyrica.org. Viitattu 5.9.2009.
  3. Samuli Koivulahti samulikoivulahti.com. Viitattu 5.9.2009.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.