M/S Estonia

”Ruoki sinä koira, minä ruokin kalat”

~Estonian kippari vaimolleen

M/S Estonia (ent.Viking Sally, Silja Star ja Wasa King) oli eestiläisen Estline-varustamon matkustaja-autolautta, joka upposi syysmyrskyssä Pohjois-Itämerellä 28. syyskuuta 1994. m/s Estonia rakennettiin Meyer-Werftin telakalla Neuvost... öh, Itä-Saksassa. Telakka oli saanut kylmän sodan aikana käyttöönsä mullistavaa neuvostoteknologiaa, jonka uljain luomus M/S Estonia oli. Estonia liikennöi aluksi Wasa Linen ja Viking Linen omistuksessa Suomen ja Ruotsin välillä, mutta alus myytiin jostain syystä pian virolaisille, jotka käyttivät sitä erilaisten tavaroiden ja henkilöiden lailliseksikin väitetyssä muiluttamisessa länteen.

Autolautta Estonian uppoamista esittävä taideteos.

Estonian onnettomuus tapahtui virallisen selityksen mukaan keulaportin pettäessä, mutta pahat kielet kertovat todellisen syyn olleen Venäjältä länteen salakuljetettujen ydinjätteiden vuodettua autokannelle venäläisrekan peräkärrystä. Ydinjäte syövytti hetkessä jo valmiiksi ruostuneen keulavisiirin olemattomiin, ja vesimassat syöksyivät autokannelle. Huonoksi onneksi samaan aikaan henkilökunta avasi aluksen peräportin tupakansavun tuulettamiseksi pois autokannelta. Lasti alkoi liikkua, ja tästä syntyi aluksen uppoamisen aiheuttanut kallistuma. Onnettomuuden merkit olivat ilmassa jo pian Tallinnasta lähdön jälkeen, kun Estonia paahtoi täysillä 25 sekuntimetrin tuulessa ja myrskyssä osoittaakseen paremmuutensa Viking Linen ja Siljan aluksiin nähden. Vuoden 2017 alussa Risumies antoi Ylen Perjantai-ohjelmaan haastattelun, jossa hän kertoi oman näkemyksensä onnettomuudesta ja sen syystä: "Eihän Estoniakaan olisi hukkunut, jos se olisi pysynyt rannassa!"

Vaikka ruotsinlaivoja kutsutaan "laivoiksi", ne tosiasiallisesti ovat lauttoja, ja niiden koko kelluvuusreservi on vesilinjan alapuolisessa osassa. Kun autokannelle pääsi, tai siis tulvi vettä, aluksen metasentrinen korkeus ja sitämyötä painopiste muuttui yhdessä hujauksessa ja Estonia kertakaikkiaan kaatui. Normaali laiva olisi ponnahtanut pystyyn kuin palloukko, mutta autolautta ei. Koko katastrofi tapahtui alle varttitunnissa.

RMS Titanicilta pelastui noin puolet, mutta Estonialta vain vajaa kymmenesosa matkustajista ja miehistön jäsenistä. Tilannetta eivät helpottaneet syysmyrskyt eivätkä noin viisimetriset aallot. Paikalle sattuneet ruotsinlaivat ja rannikkovartiostonhelikopterit pelastivat joitakin, mutta suurin osa matkustajista ja miehistöstä sai menolipun Ahdin valtakuntaan.


Wiki letter w.png Aivan kuten peniksesikin, tämä artikkeli on tynkä.
Auta Hikipediaa laajentamalla artikkelia.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.