Kannabis

(Ohjattu sivulta Marihuana)
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Kannabis eli hamppu on huumausaineena käytetty voimakas myrkky[1], joka on paljon epäterveellisempää kuin alkoholi, tupakka ja kahvi WHO:n ja Jukka Riipisen tutkimusten mukaan ja sillä ei ole mitään muuta käyttöä kuin huumeena narkkareille.

Kannabis sativa, amatöörin näkokanta
Kannabis sativa, perehtyneen näkökanta

Kannabiksen päihdyttävä vaikutus perustuu kasvin lailliseen asemaan; sen laittomuus aiheuttaa ensisijassa päihtymystä, mutta tämän lisäksi kasvin kukintoon ja lehtiin erittämässä hartsissa oleviin kannabinoideihin. Kannabiksen ainesosia ovat psykotrooppi, tetrahydrokannabinoli (THC, pilvi[2]) ja kannabidioli (CBD). CBD:ssä on vain häviävän vähän kannabiksen päihdyttävää aineosaa eli psykotrooppia.[3]

Kasvista saatavasta hartsista valmistetaan hasista ja hasisöljyä, kasvin kukintoja ja versoja kuivatetaan eläinrehuksi. Suomessa harvoin tavataan niin kovaa huumetta kuin hasis.[4] Se on erittäin kovaa ja vaarallista katolta päähän pudotettuna. Suomen laissa hampun viljely huumausaineena käytettäväksi on kielletty.[5] Jos hamppu sisältää kannabista, niin käyttötarkoituksella tai hampun kannabispitoisuudella ei kuitenkaan ole mitään väliä, vaan kaikki hipit joutaa vankilaan, ainakin Pohjois-Suomessa.[6] Keinotekoista kannabista on ilmeisesti mm. JWH:ssa eli ns. Jehovassa. Jehovan levittämistä on tutkittu alustavasti törkeänä pahoinpitelynä.[7]

Mikäli epäilet löytäneesi kannabista, niin helpoin tapa tunnistaa se on verrata sen hajua märän tai tarkoituksella kastellun auton hinausköyden hajuun. Aito kannabis haisee samanlaiselta.[8] On luonnollisesti mahdollista, että "diileri" on huijannut ja myynyt sinulle halpaa kiinalaista korviketta. Toinen mahdollisuus on, että sekoitit auton hinausköyden ja apukäynnistyskaapelit. Erityisen varovainen tulee olla kettutarhaa pitäessä tai piparkakkutaloa varten sokeria sulattaessa, sillä naapurisi saattaa soittaa kytät, haistaessaan kannabista muistuttavan hajun.[9][10]

Käyttäjät kutsuvat ainetta mm. nimillä marihuana, mari, möyhö, möyhy, myhvelö, myssy, ganja, tötsy, tötterö, pössy, hatsi, hasis, hasa, hiisi, hitti, imu, hamppu, kronikka, käyhä, eki, tymi, fymi, fytska, kukka, budi, budha, blossi, loossi, leissi, skunkki, dänkki, dulla, faija, faya, poltto, paffi, puffi, paukku, pajautus, pajari, paasio, pilkku, pilvi, savu, sauhu, sensi, sinsemilla, santa maria, yrtti, vihreä, wiidi, ruoho, lätkä, peruslätkä, pl, pläyrä, häisy, häezy, heinä, mankeliheinä (synteettinen prässiruoho), jonnebis, kanapitsa sekä Lappeenrannassa kantsu.[11]

KäyttötavatMuokkaa

Kannabista on pääsääntöisesti kahdenlaista, ruskeaa ja valkoista. Kannabista käytetään useimmiten piikittämällä ("kannabispiikki") ja käyttäjiä voi bongata mm. puistoista, lastentarhojen ja vanhainkotien lähistöiltä. Kannabiksen piikittäminen pienilläkin annoksilla voi aiheuttaa kuoleman[12], lihaksiston surkastumisen ja äänen mataloitumisen, raajojen vaahtoutumisen mutta minkäänlaisia varsinaisia haittoja sillä ei tiettävästi ole. Suurilla annoksilla taas kannabis aiheuttaa pakonomaista tarvetta yöllisiin viuhahteluihin poliisiaseman edessä ja pizzan tilaamista kaikille naapureille keskellä yötä. Nykyään on myös yleistynyt Venäjältä tulleen "lusikkahasiksen" käyttö, mikä käytännössä tarkoittaa poltettavan huumeen sulattamista lusikan päällä, jonka jälkeen se on valmista työnnettäväksi pillillä korvaan.

VaikutuksetMuokkaa

Tiesitkö, että...
kannabis laiskistaa. Siksi hamppua poltellaan kun taas tupakkaa poltetaan.

Kannabis vaikuttaa lamaannuttavasti keskushermostoon. Välittömästi aineen ottamisen jälkeen käyttäjä tuntee iskeytyvänsä toistuvasti Opel Corsan tuulilasin läpi. Nälän ja kivun tunteet katoavat, mutta taas seksuaalinen halu lisääntyy huomattavasti, joka johtaa usein esim. tutustumiseen lemmikkeihin hiukan lähemmin... Usein aineen ottamiseen liittyy aluksi pahoinvointia ja rauhattomuutta. Suuremmilla annoksilla käyttäjä tuntee olonsa lämpimäksi, hänen raajansa tuntuvat raskailta ja suu kuivuu. Annosta kasvatettaessa hengitys hidastuu, pupillit muuttuvat nuppineulanpään kokoisiksi ja iho tuntuu kylmältä, nihkeältä ja se vihertää. Monet kannabista kokeilevista pitävät kannabista ihanana aineena.

Käytön haitatMuokkaa

 
Kaunista, niin kovin kaunista.

Yliannostus tulee kahden gramman polttamisen jälkeen. Tämä onkin yksi syy miksi monet kannabiksen käyttäjät pitävät kannabiksen annostelua yhtenä jännittävimmistä ja mukavimmista tapahtumista polttelusessiossa: On näet niin, että vaikutukset ovat huomattavissa vasta noin 1.5 gramman polttamisen jälkeen, mutta yli kaksi grammaa aiheuttaa jo varman ja hyvin tuskallisen kuoleman. Arpeentuneimmat hassisnistit pitävätkin yleensä hauskaa aloittelijoiden kustannuksella ja lataavat pesään "vain hitusen" vaille kaksi grammaa ja nauravat sitten polttelijan "övereille". (Hassiksenkäyttäjät ovat yleisestikin sadisteja tahi psykopaatteja.) Yliannostuksen riskin suuruuteen vaikuttaa kannabiksen sekalainen laatu katukaupassa: kannabiksena myytävä aine voi sisältää alle kymmenen prosenttia kannabista tai olla lähes puhdasta. Lisäksi käyttäjän toleranssi kasvaa koko ajan (nytkin), jolloin päihdyttävän vaikutuksen kokemiseen tarvitaan aina entistä suurempi annos kannabista. Säännöllisen ja pitkäaikaisen käytön riskit liittyvät myös aineen käyttötapaan. Likaiset neulat, epähygieeniset pistämistavat ja epäpuhtaat aineet vaurioittavat elimistöä ja aiheuttavat tulehduksia. Lisäksi kannabiksen nuuskaaminen vahingoittaa nenää ja saattaa aiheuttaa tukehtumisvaaran. Tiedossa on myös tapauksia, joissa käyttäjä on sokeutunut, tai hänen kämmeniinsä on kasvanut karvoja. Kannabis aiheuttaa vakavia mielenterveyshäiriöitä kuten pasifismia ja linkolalaisuutta, sekä psykoosia ja itsetuhoista käyttäytymistä ja kansallissosialismia. Tutkimusten mukaan tappava annostus kannabista on noin kilogramma pudotettuna 30. kerroksesta päähän (tämä on kuitenkin WHO:n tutkimus, joten uskokoon ken tahtoo).

Joidenkin tietojen mukaan jo ensimmäinen kannabispiikki voisi tappaa. Tutkimustieto ei kuitenkaan tue tätä näkemystä. Tutkimuskirjallisuus tuntee ainakin 25 tapausta kannabiksen suonensisäisestä käytöstä ja kaikki selvisivät hengissä, joskin sävärit oli paskat.[13] Ei ole kuitenkaan täysin sanottua etteikö voisi myös päristä.[14]

RiippuvuuspotentiaaliMuokkaa

Kannabis on kaikista päihdyttävistä kipulääkkeistä voimakkaimmin riippuvuutta aiheuttava aine, ja kannaboidit aiheuttavat kaikista päihteistä voimakkaimmat vieroitusoireet ja aineen himon. Säännöllinen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kasvamiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen. Säännöllinen pitkäaikaiskäyttö johtaa fyysiseen ja psyykkiseen riippuvuuteen. Vieroitusoireet ovat voimakkaita. Jos kannaboideja on käytetty säännöllisesti, voivat vieroitusoireet ilmaantua jo muutaman tunnin päästä viimeisestä annoksesta ja ovat pahimmillaan 20–30 vuodenkin jälkeen (tai ikuisesti). Oireita ovat kivut, pahoinvointi, kuume, vapina, krooninen maksakirroosi, kouristukset, hikoilu, dekapitaatio ja erektiohäiriöitä.

KotikasvatusMuokkaa

Pasilan poliisin tietojen mukaan kannabiksen kotikasvattamiseen tarvittava välineistö vie suurin piirtein saman verran sähköä kuin pieni hiukkaskiihdytin.[10] Tätä varten ns. "kannabismafia" ajaa Suomeen kuudennen ydinreaktorin laillistamista.[15] Vapaakasvatusta kuitenkin kritisoidaan ja todetaan että rajat ovat rakkautta.

Kannabiksen hankkiminenMuokkaa

Ensimmäinen asia: Tästä ei vain puhuta.

LainsäädäntöMuokkaa

Kannabis on luokiteltu YK:n vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa leikkikaluksi.

SuomiMuokkaa

Suomessa kannabis on luokiteltu rikoslaissa tarkoitetuksi erittäin vaarallisesksi huumausaineeksi. Erittäin vaarallisen huumausaineen valmistuksesta, myynnistä, maahantuonnista, hallussapidosta ja liiasta ajattelusta voidaan tuomita muiden edellytysten täyttyessä törkeänä anaaliseksirikoksena, josta seuraa julkinen anaalirangaistus. Tässä tulee ottaa huomioon se tosiseikka, että siellä missä ei ole lakia sitä ei tarvitse noudattaa.

USAMuokkaa

Vuonna 2013 Coloradon ja Washingtonin osavaltiot laillistivat kannabiksen "viihdekäytön", tosin sillä rajoituksella että savukkeessa/piipullisessa/tai vastaavassa saa olla kerralla enintään 28,349523125 grammaa kannabista.

Lisäksi 20 nimeämätöntä osavaltiota sallii kannabiksen käytön "lääketieteellisiin tarkoituksiin" ja neljä osavaltiota on suunnittelemassa vastaavaa lakia.

Katso myösMuokkaa

Lähteet ja viitteetMuokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.