Matti (elokuva)

Matti
Valmistusmaa Suomi
Ensi-ilta 2007
Ohjaus Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus Susan Kuronen
Pääosissa Jasper Pääkkönen
Peter Franzén
Elina Knihtilä
Jope Ruonansuu
Tuotanto Markus Selin
Elokuvayhtiö Suomen Keskustan Vaalipropagandafilms AB
Kesto 44 min
Kieli suomi
Ikäraja Suomessa K-18
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Matti (elokuva).

Matti on vuonna 2007 valmistunut elokuva, joka pohjautuu Suomen (ja aiemmin koko Euroopan) pääministerin ja Nurmijärven kuuluisimman nettideittailijan, Euroopan seksikkäimmän miehen Matti Vanhasen elämäntarinaan. Elokuva on osittain fiktiivinen kuvaus pääministerin uskottavuuden loppuvaiheista ja sen jälkeisestä, jokseenkin surkuhupaisasta elämästä julkisuudessa.

Jasper Pääkkönen nähdään elokuvan pääosassa Matti Vanhasena. Elokuvan on käsikirjoittanut pitopalveluyrittäjä Susan Kuronen, ohjannut Aleksi Mäkelä ja tuottanut Markus Selin.

Elokuvan ensi-ilta oli perjantaina 13. heinäkuuta 2007, mutta se oli ladattavissa DC++:lla jo paria viikkoa aiemmin. Elokuva ehti kerätä elokuvateattereissa kaksi katsojaa, mikä on kotimaisen elokuvan kautta aikojen toiseksi paras tulos (todellisuudessa vain yhden, Arja Saijonmaa kävi katsomassa elokuvan kahteen kertaan). Paremmin on menestynyt vain 1950-luvulla ilmestynyt Tuntematon Sotilas, jonka katsoja luvut ovat tuntemattomat, mutta niiden epäillään olleen ainakin kymmenen miljoonaa.

Kaiken kaikkiaan Matti-elokuvan on ladannut noin kahdeksan suomalaista (määrä pitää sisällään myös Suomessa laittomasti oleilevia kurdeja) ja arviolta neljä on vastentahtoisesti nähnyt siitä pätkiä. Elokuvakriitikot kirjoittivat elokuvasta ensi-illan aikaan enimmäkseen ylistäviä arvosteluja, joka vei katsojia (Matti Vanhanen oli alunperin aikonut mennä katsomaan elokuvan). Elokuva on kokonaan kielletty Nurmijärvellä, Lapualla, Iranissa ja Pohjois-Koreassa.

Markus Selinin muiden tuotantojen tapaan elokuva on kielletty alle 18-vuotiailta ja sitä ei suositella henkilöille, joiden älykkyysosamäärä on yli 70. Selin joutui elokuvan takia riitaan Suomen Elokuvateollisuuden kanssa, joka halusi tiputtaa elokuvan ikärajan 11 vuoteen. Selin kuitenkin sai riideltyä ikärajan takaisin 18-vuoteen väitettyään, että liian alhainen ikäraja veisi katsojia (Eli Arja Saijonmaa olisi käynyt tämänkin elokuvan katsomassa vain kerran!).

Matti-elokuvaa yritettiin saada kaupaksi myös Ruotsiin kahdeksankymmenenkuuden kopion voimin. elokuva saikin tukholmalaisilta vasemmistolehdiltä hyvät arviot, tosin lähinnä siitä syystä, että kriitikot erehtyivät pitämään ilman ruotsinkielistä tekstitystä esitettyä elokuvaa dogma-henkisenä dokumenttina Tšetšenian ihmisoikeustilanteesta. Joka tapauksessa kohtaus, jossa Matti elättää itsensä strippaamalla Lohjalla on noussut Ruotsissa kulttiklassikon suosioon. Elokuvaa yrittettiin myös myydä Norjaan, mutta siitä kieltäydyttiin. Norjalaiset erehtyivät kuvittelemaan, että elokuva kertoisi Matti Nykäsestä!

PääosanäyttelijätMuokkaa

Näyttelijä Rooli
Jasper Pääkkönen Matti Vanhanen
Peter Franzén Jyrki Katainen,

Esko Aho, Stefan Wallin

Elina Knihtilä Susan Kuronen,

Paula Lehtomäki

Elina Hietala Merikukka Forsius,

Tanja Saarela

Sara Melleri Merja Vanhanen
Juha Veijonen Jumala (perustuu Johannes Virolaiseen ja Santeri Alkioon)
Hannele Lauri Anneli Jäätteenmäki,

Ilkka Kanerva

Jope Ruonansuu Seppo Kääriäinen,

Martti Ahtisaari

Ismo Kallio Mauno Koivisto
Kari Hietalahti Maria Kaisa Aula,

Mauri Pekkarinen

Paavo Väyrynen Paavo Väyrynen
Tarja Halonen Tarja Halonen
Jussi Lampi Paavo Lipponen,

Juha Mieto

Toni Wahlström Sirkka-Liisa Anttila
Matias Hangasmaa Eero Heinäluoma
Seppo Pääkkönen Antti Kalliomäki
Maija Junno Tarja Cronberg,

Suvi Linden

Matti Onnismaa Erkki Tuomioja,

Pentti Arajärvi

Jarmo Perälä Timo Kalli
Andreas af Enehjelm Sauli Niinistö
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.