Miten tunnistaa sivistynyt ihminen?

Innokas kulttuurin harrastaja ja suuri taiteiden ystävä on helppo tunnistaa. Hänen kirjahyllyssään on kirjoja. On erityisen tärkeää katsoa klassikoiden perään. Jos kirjahyllyssä on siistissä ja hyvin tomutetussa rivissä Raamattu, Kalevala, Tuntematon Sotilas ja pitkä rivillinen Kotiliesi tai Glorian koti -lehteä, tiedetään että perhe on lukenutta. Jos levyhyllystä löytyy Beatlesin levyjä (joskaan ei Revolverin eikä Valkoisen tuplan tapaisia rienausalbumeja), populaarimusiikkia 1960-luvulta ja muutama levyllinen mitä tahansa klassista musiikkia, on ilmiselvää että kyseessä on todellinen kulttuuriperhe. Vaikutelman täydellistää aaltomaljakko, sen läsnäolo kertoo terveestä, normaalista ja muutoinkin hyvästä mausta. Kunhan kodin värimaailma on skandinaavisen hillitty ja esineet järjestyksessä. Sivistynyt ihminen tietää suomen kielen oikeinkirjoitussäännöt ja myös valistaa kanssaihmisiään niistä kernaasti.

Kirjoja. Ruskeita kirjoja. Osassa on vieläpä repaleita kansissa. *tsot, tsot* Tältä ei aidon sivistyneen ihmisen luona näytä!

Sivistynyt ihminen tietää, että taiteen tehtävänä ei ole näyttää maailman raadollisuutta, herättää keskustelua tai käsitellä vaikeita asioita. Sen sijaan hyvä taide on nättiä ja sievää, sellaista, jonka voi laittaa seinälle nelivuotiaiden päiväkerhoon ja josta voi helposti punastumatta keskustella ompelukerhon illanistujaisissa.

Todella sivistynyt ihminen osaa myös vastustaa väkivaltaa, seksiä ja paheellisuuksia ihannoiva televisioviihdettä. Sivistyneen ihmisen ei tarvitse edes nähdä näitä ohjelmia, koska hän tietää jo valmiiksi, että ne eivät kuitenkaan saisi häntä lämpenemään. Erityisen hienostuneesta mielestä kertoo myös kyky rehelliseen kriittisyyteen. Esimerkiksi jos henkilö osaa epäillä fantasiakirjallisuutta ja sitä lukevia ihmisiä, koska näiden todellisuudentaju hämärtyy tarinoissa jotka ovat fiktiota, on selvää, että hän ei vain tunne kulttuuria vaan osaa myös suhtautua siihen älyllisesti ja varovaisesti ja terveesti.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.