Avaa päävalikko

Hikipedia β

Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

”Turpa kii tai sie saat morast kylkeeeeee!”

~Manne

”Hoi sie haluukko morast kylkeeeeee!”

~Suvelalainen Manne

”Kala pääsi karkuun. Kalalle mora kylke.”

~Manne Mato-onkija

”Uusi sana vuollettavana.”

~Seppo Taalasmaa

”Hoii, ottakaa varas kii, sil o miu mora seläs.”

~Manne poliisille

”Kylkee vai silmään hoiii.”

~Manne

Mora (lausutaan /mora/, ruotsalainen lausumistapa /mu:ra/ on homoille) on Suomen maahanmuuttajien ja Puolustusvoimien käyttämä halpa (2–3 ) teräase. Mora on hyvin suosittu romanien keskuudessa. Voidaan olettaa, että tämä suosio johtuu Moran lihaanuppoamisominaisuuksista, koska kalliimpienkin puukkojen varastaminen on vaikeusasteeltaan sama kuin Moran.

Puolustusvoimat suositteleekin vakavasti, että rippikoululaiset ottavat varmuuden vuoksi aina rippikouluun mukaan Moran.

KäyttöohjeetMuokkaa

Moraa pidetään kiinni sen puu/metalli/muoviosasta. Kannattaa varoa ottamasta kiinni itse terästä, sillä se voi tehdä pahaa jälkeä. Moraa voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen, esim. leikkimiseen, viiltelyyn, tappeluun, autojen renkaiden puhkomiseen, ryöstöön tai muuten vain uhkailuun. Suosituin käyttötapa on morasta kylkeen.

PerinteetMuokkaa

Morat siirtyvät usein romanisuvuissa isältä pojalle, yleensä kovimpana jätkänä pidetään sitä, jolla on ruosteisin Mora. Tähän arvellaan syynä ruosteen aiheuttama verenmyrkytys, joka lisää kuolemisen mahdollisuutta uhreissa, jos puukottaja ei jostain syystä ehdi iskeä tarpeeksi montaa kertaa.

Moran syntyMuokkaa

Moran keksi eräs böömiläis-moravialainen Wladyzslaw Moraschnatsi, joka oli epäsuosittu veitsenteroittaja kultaisella 1920-luvulla ja usein kärsi tyhjästä kukkarosta, joten hän liittyi Kolmannen Valtakunnan natsipuolueeseen vuonna 1933 ja tappoi romaneja moralla ja niin romanit omaksuivat moran käyttöönsä vain siksi että se on halpa. Myöhemmin Wladyzslaw unohdettiin, ja nykyisin Moran keksijänä pidetään yhtä ruotsalaista tattaria.

  Hai sie velisein! Tämä Romaniaan ja / tai romaneihin liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa Hikipediaa salakuljettamalla artikkeliin lisämateriaalia kansallispuvun alla.