N-sana

(Ohjattu sivulta Neekeri)
Zeichen 101.png VAROITUS!! Tämä on kiistanalainen sivu.
Jo 92 käyttäjää on bännätty täällä törttöilyn takia. Heistä kuusi on viety epäinhimillisessä kunnossa sairaalaan.
Mikäli ilmestyit tänne juuri ja mielesi tekee hieman hölmöillä, siirry suosiolla hiekkalaatikolle.
Mikäli haluat kokeilla diplomaattista lähestymistapaa, tee se keskustelusivulla.
Vanhaa suomalaista opetusmateriaalia.

N-sana on arveluttavaan valoon[1] joutunut sana. Harva enää nykyisin tietää, mihin n-alkuiseen sanaan sillä oikeastaan viitataan, mutta kansanperinteen mukaan sanaa on käytetty mustasta tai tummaihoisesta ihmisväestöstä. Alkujaan sanalla viitattiin (etenkin Saharan eteläpuoleisen) Afrikan runsaspigmenttiseen alkuperäisväestöön, mutta kun globaali liikkuvuus alkoi keskiajan puolivälissä ensin arabien sekä sittemmin Euroopan jalomielisyydestä ja hyväntahtoisuudesta vapautumisensa myötä turpoamaan pullataikinan elkein, ollaan sanaa päästy käyttämään laajemmassa skaalassa - nykyisin sanaa voidaan käyttää paitsi Namibiassa myös vaikkapa Nykissä, Pariisissa tai jopa Varissuolla.

N-sana Suomessa

Vaikka Suomen voi katsoa kansainvälisessä vertailussa alisuoriutuneen kolonialismin, orjakaupan tai rotuoppien kaltaisissa lysteissä,[2] eikä siihen sisältynyt lausujan puolelta samanlaista arvolatausta esimerkiksi hädin tuskin mustista kuullutta (saati nähnyttä) talonpoikafenniä ja murjaaneja työkseen raippaavaa mississippiläistä plantaasinomistajaa verratessa, on sana kokenut lähihistoriassa jyrkän inflaation; n-sanan tapauksessa ääliöt saavat syyttää puhujaa omasta sisälukutaidon tai historiantuntemuksen puutteesta.

Nykyisin n-sanaa ei käytetä puhekielessä, ei ainakaan kantasuomalaisten (tai mustien itsensä) keskenään käymissä keskusteluissa. Eikä maaseudulla. Edes suomalaiset rasistit eivät käytä enää n-sanaa[3].

N-sanan vaarat

”Me ollaan Tonyn kanssa samaa mieltä melkein kaikesta, minäkin inhoan n–itä. Pahimmat sairaudet tulee Afrikasta, hivit ja ebolat, ne on vaan niin alkukantaisia ihmisiä.”

~Johanna Tukiainen[4]

Mainettaan[5] silmälläpitäen ei ole suositeltavaa käyttää n-sanaa sen saaman arvolatauksen vuoksi. On todistettua, että sanaa välttelemällä maailmassa jylläävät ennakkoluulot, rotuviha ja etniset ongelmat vähenevät silmin nähden. Sanaa ei pitäisi käyttää edes ko. sanankäyttöä kritisoivassa kontekstissa, kuten ironiseen tai sarkastiseen sävyyn - samaan tapaan kuin konfliktejakaan ei saada ratkaistuksi niiden omilla aseilla.

Tosiasioita n-sanasta

  • Rasistit uskovat, ettei moni tumma saa iltaisin edes nukutuksi, sillä tämä vain murehtii kun ensinmainitut käyttävät n-sanaa. Tosiasiassa tämä koskee ainoastaan vähemmistövaltuutettua.
  • Seppo Lehdon blogeissa ei oikein muita sanoja olekaan. Paitsi ehkä kotiryssä ja litravittu.
  • Teuvo Hakkarainen sanoo eduskuntatalossa n–iukko. Kyse ei ole uskaltamisesta, sillä Hakkaraisen aivot eivät käsittele sosiaalisen ympäristön paheksuntaa tai synonyymejä.

Viitteet

  1. Pimeässä näin vain levitoivan telkkarini.
  2. Suomessa n-sana tuli lainasanana ruotsista. Orjalaivojen terva voi tahrata tämänkin lahdenpuoliskon hetkenä minä hyvänsä.
  3. Paitsi Mikko Ellilä, jonka rohkeudelle Jussi Halla-aholla oli aikanaan tapana runkata päätteellään.
  4. Tuksu-tv alkoi möläytyksin: Inhoan neekereitä!, Iltalehti 7.5.2009
  5. tai hampaitaan