♪♪♪♫♫ ♪♪♫♫♫

Nuotti on korkein graafinen äänen tai ajatuksen pelkistetty ilmentymä. Se ei ole kuvallista taidetta, eikä sillä ole mitään merkitystä ilman että se asetetaan tarpeelliseen viitekehykseen, kuten viivastolle. Nuotti voi olla ♪♪♪♪♫♫♬♬♬♬♪♪♪♪♫♫ ♪♪♪ ♪♪♫♫♫ ♪♪ ♪♪ ♪♪ ♫♫♫♫♪♪! ♪♪♪♪♫♫♪♪♪♪♫♫ ♪♪♪ ♪♪♫♫♫ ♪♪ ♪♪ ♪♪ ♫♫♫♫♪♪! ♪♪♪♪♫♫♪♪♪♪♫♫ ♬♪♪♪ ♪♪♫♫♫ ♪♪ ♪♪ ♪♪ ♫♫♫♫♪♪! ♪♪♪♪♫♫♪♪♪♪♫♫ ♪♪♪ ♪♪♫♫♫ ♪♪ ♪♪ ♪♪ ♫♫♫♫♪♪! ♪♪♪♪♫♫♪♪♬♪♪♫♫ ♪♪♪ ♬ ♬♬♬ ♪♪♫♫♫ ♪♪ ♪♪ ♪♪ ♫♫♫♫♪♪! ♪♪♪♪♫♫♪♪♪♪♫♫ ♪♪♪ ♪♪♫♫♫ ♪♪ ♪♪ ♪♪ ♫♫♫♫♪♪! ♪♫♫♫♫♫♫ ♪♪♪♫♫ ♪♪♫♫♫ ♪♫♫♪♪ ♪♫♫♪♪ ♪♪ ♪♫ ♪♪ ♪♫! ♪♫♫♫♫♫♫ ♪♪♪♫♫ ♪♪♫♫♫ ♪♫♫♪♪ ♬♪♫♫♪♪ ♪♪ ♪♫ ♪♪ ♪♫! ♪♫♫♫♫♫♫ ♬♪♪♪♫♫ ♪♪♫♫♫ ♪♫♫♪♪ ♪♫♫♪♪ ♪♪ ♪♫ ♪♪ ♪♫! ♪♫♫♫♫♫♫ ♪♪♪♫♫ ♪♪♫♫♫ ♪♫♫♪♪ ♪♫♫♪♪ ♪♪ ♪♫ ♪♪ ♪♫! ♪♫♫♫♫♫♫ ♪♬♪♪♫♫ ♪♪♫♫♫ ♪♫♫♪♪ ♪♫♫♪♪ ♬♪♪ ♪♫ ♪♪ ♪♫! ♪♫♫♫♫♫♫ ♪♪♪♫♫ ♪♪♫♫♫ ♪♫♫♪♪ ♪♫♫♪♪ ♪♪ ♪♫ ♪♪ ♪♫! mutta siitä huolimatta se on vain veteen piirretty viiva tai kärpäsenpaska kartalla, kuin yksinäinen huuto erämaassa tai kuski ilman kartturia autossa.

YleistäMuokkaa

Nuotti eli nootti (engl. note) on yleensä paperille tuotettu merkki, usein merkkijono, joka sisältää tulkittavissa olevaa symboliikkaa. Erotuksena muuntyyppisistä nooteista musiikkinuotit aina merkitään vaakaviivoille, joita on vakiokäytössä viisi allekkain. Näin voidaan esittää nuottien keskinäiset arvoasteet ilman, että mikään nuotti sekoittuu toiseen, ja mahdollistaa musiikin esittämisen myös nuotin vierestä. Nuotilla on yleensä pää. Se voi olla joko täynnä tai ontto. Säveltäjän pää on joka tapauksessa yleensä molempia. Nuotti ei soi, mutta sen kuvaama ilmiö sävel kylläkin. Sävel on samalla taajuudella pitemmän tai lyhyemmän aikaa kuuluva ääni mahdollisine ylä-äänineen, eikä korkeudeltaan vaihteleva uau uau uau uau-tyyppinen monofoninen melodia, jota kuulee toisinaan kaupungilla ylinopeutta ajavista yksitoikkoisesti maalatuista autoista.

Nuotin ja sävelen suhdeMuokkaa

 
Nuottien historiassa on monia vaiheita. Tämän kartturin olisi syytä paneutua muuhunkin kuin vain taukopaikkojen merkitsemiseen.

Melodia muodostuu sävelistä, jotka ovat nuottien sisäinen olemus. Sävelestä kiinni saamisen helpottamiseksi on useissa nuoteissa myös varsi. Se voi osoittaa alas tai ylös riippuen nuotin erektaatioasteesta. Varressa voi olla lippu, kaksois- tai jopa kolmoislipuke. Tämä ilmaisee kuinka kauan nuotti eli sävel kestää suhteessa muihin nuotteihin (säveliin). Nuotit ryhmitetään viivaston poikki vedetyin pystyviivoin tahdeiksi, joihin kuuluu yksi tai useampia nuotteja. Näin isoimmat ja tyhjäpäisimmät nuotit, joilla on ns neutraali erektaatioaste eli ovat varrettomia yleensä eristetään muista nuoteista kokonaan, ja ne saavat kulkea omaan tahtiin.

Nuotti viivastollaMuokkaa

Nuottiviivasto on erittäin merkittävä keksintö. Ilman sitä nuotit voitaisiin sekoittaa muihin nuotteihin eli nootteihin, joita voi kirjoittaa vaikka note-padilla. Viivaston keksijä on näin koko kirjoitetun musiikin keksijä. Muut nuotit voivat olla kapulakielikoodattuja ulkopuoliselle täysin ymmärtämättömiä kirjain- yms merkintöjä, kun kansainvälisessä politiikassa puolestaan nootit pyritään tekemään vastaanottajan kannalta mahdollisimman selkeiksi ja helposti ymmärrettäviksi ilman koodin tulkinnasta aiheutuvaa viestin ymmärtämisen vaikeutumista. Se ei tietenkään takaa, että vastaanottaja ylipäätään ymmärtää jotain jostain eli mistään mitään. Kun nooteista on pulaa, puhutaan noottikriisistä.

Joskus nuotit eivät pysy niille osoitetulla viiden vaakaviivan viivastolla. Tätä kurittomuutta varten on kehitetty apuviivat, joita voi olla viivaston ala- tai yläpuolella. Näihin vangitaan viivastolta karanneet nuotit. Tasa-arvon vuoksi apuviivoja voi olla enintään viisi. Viivastoja voi olla kaksi tai useampia allekkain. Tällöin on kyseessä partituuri. Se on sairaalloinen tila, jossa ihminen luulee olevansa säveltäjä, ja rupeaa kirjoittamaan nuotteja.

Viivaston alkuun kirjoitetaan, millä soittimella kyseisen viivaston nuotit soitetaan. Jos soittaja ei ole paikalla, vedetään vastaava mikserin liuku alas. Jos soittaja soittaa tietyn nuotin eri tavalla kuin nuoteissa on merkinnän mukaan edellytetty, puhutaan imprivosaatiosta. Tämä on patologinen tila, jossa muusikko tietoisesti tai tietämättään raiskaa säveltäjän ajatuksen. Tai sitten tekee siitä paremman.

Nuotit ralleissaMuokkaa

”Ralli se on mun Rattoni”

~Kartturi Jari Pervon motto

Wroom! Wroom!Muokkaa

Kartturin karttuisa käsi selaa nuottivihkoa mutkan lähestyessä. Hänen kiivastahtinen selailunsa hermostuttaa ennestään jo hyvin hermostunutta ja ylijännittynyttä kuskia, joka odottaa ratkaisevaa tietoa siitä mihin suuntaan autoa tule ohjastaa kohdassa, jonka tuolla puolen oleva maantien osuus on häneltä visuaalisesti näkymättömissä. Mitä on sen takana?

Nuotitta ajamisen sietämätön keveysMuokkaa

Suuri Tuntematon odottaa kuin Linnan mustalaistarinassa. Kääntyäkö Lammion vai Koskelan suuntaan? Kaksi vaihtoehtoa, ja sitten vielä sopiva kääntösäde. Onko vasen oikea tällä kertaa? Onko oikea väärä? Aikaa on vain rahtunen, joten kuski pitää kuudestoistaosatauon, jonka aikana hän ehtii vielä pullauttaa aivonsa ulos ja heittää ne turvaan ulos menopelistä suoraan pellolle. Aikaa niiden pellolle juomiseen kun ei kerta kaikkiaan enää ole.

-Sitten hanaaaaa ja eteenpäin, huutaa mummo tien vieressä lumessa seisten. Kuski saa tästä vanhemman sukupolven kannustuksesta lisää energiajuomaa ja kaasuttaa niin, että kartturi hapuilee kaasunaamariaan.

-Saamari! huudahtaa kartturi. -Taas Beethovenin viidennen sinfonian nuotit vaihtuneet kotona siivotessa tämän rallin nuottien kanssa! Nyt ei auttaisi jäädä lehdellä soittelemaan.

 
Uutta väriä sointiin niin taas nuotti laulaa tauotta.

Hän paiskaa nuotit ulos windowsista joka on jo valmiiksi kaatunut, ja tarraa molemmin käsin ajopelin tietoturvapalkkiin are you sure- ilmoituksen vilistessä tuulilasia pitkin niinkuin tienvarren puiden oksat, ja kiljuu: OK! OK! OK!

Mutkaan saavutaan 3500MHz:in nopeudella. Auto menettää resurssienhallinnan, ja notepad-ikkuna sulkeutuu automaattisesti. Kuski ennättää kiireen keskellä täyttää kattokerhon jäsenyyshakemuksen netissä ennekuin auto päätyy jaloilleen kymmenen varvin jälkeen ilmassa.

Nuotti on laskeutunut, ja varikset kuuntelevat. Vain katsojien aplodit läpisevät soljuvasti illan hämyssä. Rallikuskien suojeluspyhimys Pyhä Carlos puistaa päätään ja mutisee itsekseen: työntäkää pojat se auto maalin vain. Uutta väriä se nyt kaipaa.

NuotioMuokkaa

Kun nuotteja on kirjoitettu tai painettu tarpeeksi paperille, säveltäjä, kartturi tai muu kirjoittaja(plagiaattori, kopisti tms) toteaa viimeisen nuotin osalta, että pieleen meni koko urakka koska painovirhepaholainen (lat. Luciferus misprintalis) tuhosi viimeisen nuotin mukana kaiken muunkin. Tästä syystä keksittiin nuotio, jossa voidaan polttaa virheelliset nuottipaperit sen estämiseksi, että kyseisestä sävellyksestä pääsisi liikkeelle virheellinen tai muuten epäasiallinen versio.

Ilman nuottejaMuokkaa

Nuotitta ajaminen eli soittaminen on haasteellinen laji lajissa kuin lajissa. Kun ralli lauletaan nuotitta eli ilman nuotteja, on kappale tai kokonaisuus esitettävä korvakuulolta auditiivisesti tapaillen. Ralliautoilussa korvakuulolta ajaminen onnistuu kun kartturi palkkaa lepakon äänisignalistiksi. Sen avulla voidaan jopa tuulilasi korvata läpinäkymättömällä materiaalilla paparazzien toiminnan hillitsemiseksi. Sinfoniaorkesterissa kaapelimestari voi johtaa teoksen ulkoa sään salliessa täysin ilman nuotin nuottia.

Ongelmia ilmenee varsinaisesta vasta siinä vaiheessa kun ralli tai sävellys on päätöksessä. Joku kuitenkin nuotittaa raportin tai arvostelun lehteen, ja esiintyy useimmiten koiran roolissa. Sellaiset tyypit joutaisivat yleensä navettaan ammuttavaksi.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.