Opel (lyhenne sanoista "Oitis Pois Euroopan Liikenteestä", tosin eräiden mukaan lyhenne tarkoittaa "Oho Pojat, Eipäs Lähdetäkään" tai "Olen Paska, En Liiku") on Saksan Rüsselsheimissä toimiva "auto"valmistaja. Opel on osakeyhtiö, jonka osake 2h + kk Hervannan kaupunginosassa Suomen Tampereella on sangen hyvässä kunnossa. Laminaattilattia on uusittu v. 1987 ja eteinen on maalattu uudelleen vuotta myöhemmin. Opelin osake olisi haluttu ostaa jo lukuisia kertoja, mutta Opel ei halua luopua siitä ennenkuin Saabin pesää on jaettu riittävästi.

Opel Kadettin mainoskirjanen vuodelta 1972
Hassunhauskoja Opel-sanaleikkejä löytyy Hikisitaateista

”kaiva kännykkä ja soita Taksi, työnnä suohon jo se helvetin Ooppeli”

~asiantuntijan lausunto

”Opel - Olen Paska Enkä Liiku”

~Opelin omistava peelo

”Ympyrä ja nuoli, siitä alkoi huoli, on Volvon merkki”

~Automyyjäsi

HistoriaMuokkaa

Adam Opel perusti Adam Opel GmbH:n vuonna 1863, vierailtuaan Suomessa Sokeva Oy:n sivellintehtaalla. Herra Opel mieltyi ajatukseen rajoitteisten henkilöiden itsenäisen elämän tukemisesta työllistämisen avulla. Sokevan tehtaalla Adam Opel tapasi tulevan vaimonsa Eva ""Braunin"" joka vaikutti merkittävästi tuotannon keskittymisestä aluksi juuri ompelukoneisiin.

 
Eräs Opelin innovaatioita oli lämpöhakuinen rakettimoottoripyörä.

Myöhemmin Opelin ompelukoneet tunnettiinkin paremmin "EVA" tuotemerkillä. Saksan värikkään historian ansiosta työvoimasta ei ollut pulaa ja itsensä Otto von Bismarckin myöntämän tuen ansiolla Opel -ompelukoneiden valmistus sai hyvän alun. 1900-luvun taitteessa yhtiö aloitti yhteistyön ranskalaisen Automobile Le vin rouge Darra -yhtiön kanssa. Tämän epäpyhän liiton äpärälapsena syntyi Opel-Darracq, maailman ensimmäinen ompelukonetehtaalta ulos rullannut ajoneuvo.

Vuonna 1929 lusikkansa tähän kitkerään soppaan sotkivat yhdysvaltalaiset, kun General Motors osti koko ompelukonepajan liiketoimintoineen. GM:n tuotekehityksen ansiosta Opelien polttoaineenkulutus saatiin nostettua öljyteollisuuden asettamalle tasolle ja markkinat avautuivat Euroopan lisäksi myös Uudelle mantereelle.

Opelin historia näkyy yhtiön tuotteissa vielä tänäänkin; Opelin tehtaiden sokeat ja kädettömät työntekijät tuottavat tuhansia ompelukoneen moottorilla varustettuja, ranskalaisen luotettavuuden omaavia, suurikulutuksisia ajokkeja vuosittain.

Opelit eivät vuosia ajasta jäljessä olevan ja epäluotettavan tekniikkansa vuoksi ole muualla maailmassa erityisen suosittuja, mutta Suomessa, Romaniassa ja Bulgariassa nämä hankintahinnaltaan edulliset kehonsiirtovälineet käyvät hyvin kaupaksi. Opel onkin Suomen teille eniten levinnyt auto.

Muutamia Opel-mallejaMuokkaa

Opelin mallivalikoimaa voi luonnehtia vanhalla sanonnalla: Sama paska eri paketissa. Eri muotoisia ja kokoisia Opeleita toki löytyy, mutta käytön kannalta Opel on Opel. Turvavyö kytketään vasta kun auto käy. Jakohihna vaihdetaan joka tankkauksen yhteydessä. Liikennevirtaan liityttäessä on aikaa säädellä radiokanavia, kun polkupyöräilijätkin painuvat kiihdytyksessä ohi. Hinauspalvelu vastaa puhelimeen: "No terve!". Paikallinen autokorjaamo muistaa joulukortilla.

AsconaMuokkaa

Ascona on 1970- ja 80-luvuilla valmistettu, täysin turha Kadettin ja Rekordin ristisiitos. Amikset kuitenkin suosivat tätä Kadett-omistajien mielestä pyörillä kulkevaa ongelmajätettä ehkä jopa enemmän kuin Kadettia. Ascona oli vuosina 1972-1982 harrastajien ralleissa paljon käyttämä malli. Sillä ajettiin niin 1-ryhmässä kuin 2-ryhmässäkin. Tehokkaamassa 1-ryhmän Asconassa keulalla oli lautasen kokoiset Bosch-lisävalot, kun taas 2-ryhmässä lisävalot olivat valtavan isot Hellas-pesuvadit. Usein ralli, varsinkin 2-ryhmän Asconalla, jäikin kesken kun ajokki kaatui hypyn jälkeen nokan kautta ympäri lisävalojen aiheuttaman keulapainon takia.

Kuuluisia Asconalla ralleissa menestyneitä ovat mm. Ari Vatanen Jyväshyvän Suurajoissa 1972 ja Walter Rööhr Monte Carlon Rallissa. Rööhr oli saanut nimensä Opelinsa valtavan ison pakoputken mukaan. Rööhrin menestys Jyväshyvän Suurajoissa takertuikin joka vuosi Urrian kuuluisalla EK:lla aina samaan nk. keltaisen talon hyppyriin. Rööhrin Asconat tarttuivatkin vuosi vuoden jälkeen pakoputkestaan kiinni kesken kilvanajon ja ruotsinsuomalaisen Simo Blomqvistin Saab 96:n nähtiinkin iloisesti hyppivän Rööhrin tehdaskilpurin ohi juuri samaisessa hyppyrissä.

AstraMuokkaa

Astra on alemman keskiluokan pikkuauto, joka hankitaan usein perheen kakkosautoksi, tai kun rahat eivät riitä oikean auton hankkimiseen. Suomeen Astraa alettiin tuoda Neuvostoliitosta kevättalvella 1992. Ensimmäiset maahantuodut Astrat ruostuivat olemattomiin jo saman vuoden aikana. Toisin kuin luulisi, tämä epäluotettavuus vain lisäsi Astran kysyntää, sillä tarve edullisimman hintaluokan autoille oli lama-Suomessa huutava ja Neuvostoliiton hajoamisprosessi oli keskeyttänyt saman hintaluokan laadukkaamman auton, Lada 2105:n maahantuonnin lähes täysin. Saab 99 jäi ainoana kilpailemaan saman hintaluokan ostajista.

Astralla ajaa usein katkeroitunut 35-vuotias tuulipukuhirmu-yksinhuoltajaäiti. Farmarimalli on tietysti heille käytännöllisin, koska siihen saa lastenistuimenkin "silleen kivasti ja helposti" asennettua takapenkille ja lastenvaunut sekä avioerossa äidin hoitoon jäänyt kultainen noutaja mahtuvat takakonttiin. Ajoittain Astran ratista on havaittu myös myöhäisamiksia, jotka ovat hintatietoisia tulevan bensan hintojen nousujen suhteen. Heillekin autoa parempi vaihtoehto olisi sukset tai polkupyörä. Liikenneministeriön mopoautoja koskevan selvityksen mukaan Opel Astran vuosina 1991-1997 valmistetun F-sarjan farmarimallit voi poikkeuksellisen alhaisen teho-painosuhteen ansiosta rekisteröidä mopoautoksi ilman muutoksia. Opelin epäluotettavan tekniikan takia oikea mopoauto on kuitenkin monesti taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto.

G-mallin Astra on Astroista pienin ja ahtain vaihtoehto, sillä siihen mahtuu vain 2 henkilöä kyytiin vaikka sitä mainostetaan 5-paikkaisena perheautona. G-Astraa saa kaikenlaisilla voimanlähteillä, kuten 1.7 litraisella dieselompelukoneella, josta tehoa irtoaa vain säälittävät 68 hevosvoimaa.

CalibraMuokkaa

Calibra on Opelin urheilumalli, joka suunniteltiin kilpailemaan markkinoista Porche 911:n, BMW M5:n ja Audin Quattro- ja R-mallisarjojen kanssa. Siis suunniteltiin. Calibran toteutus jäi kuitenkin tuotantohihnalta katolleen pudonneen Vectran muotoja mukailevan, erittäin epäaerodynaamisen korin muotoilun ja Korean sodasta GM:lle käyttämättömänä palautettujen B&S lumilinkojen moottoreiden uusiokäytön takia tehossa 150kW:n ja huippunopeudessa 100km/h päähän oikeista saksalaisista urheiluautoista. Opel siirsi Calibran tuotannon itäblokin maihin, Venäjälle ja Suomeen, ja sai painettua tuotantokustannukset niin alas, että Calibrasta saatiin kuitenkin houkutteleva vaihtoehto urheiluautoista haaveileville tyhjätaskuille. Huippumallissa 4x4 käytettiin nelivetoa, joka oli toteutettu kahdella vetävällä ovella ja kahdella avattavalla takasivuikkunalla.

CorsaMuokkaa

 
Opel Corsan crossover-mallin maasto-ominaisuudet eivät poikenneet Opelin totutusta linjasta.

Corsa on erittäin luotettavan auton maineessa oleva Japanissa valmistettu keskikokoinen premium-luokan auto, jonka merkittävin ominaisuus on rajattomat sisätilat. Rakenteiden ruostuessa Corsan helmat ja ovipellit ohenevat yleensä niin, että Corsan kyljet ovat lopulta ohuita kuin paperi.

Martikainen on kerrankin oikeassa. Paperiahan se on. Paitsi, että Corsan tuhoamiseen ei todellakaan tarvita mitään panssarivaunuja. Siihen riittää se, että potkaiset autoa kerran kunnolla kylkeen. Eikä tarvitse potkaista edes lujaa.

Corsa on toiminut vuosikymmeniä General Motorsin liikkuvana testilaboratoriona. Ensimmäinen termostaatiton auto-titteli kuuluu juuri Corsalle. Ensimmäinenkään Corsa ei ole vieläkään lämmennyt normaalilämpöön, kiitos ilman termostaattia käyvän moottorin.

KadettMuokkaa

Kadettin ensimmäinen myyntipisteeseen asti kestänyt yksilö oli A-malli. Sen itsekantava metallikori oli kiinnitetty tavaratilaan pientavaran kuljettamista varten. Muotoilu oli aikansa huippua, viivaimella vedetyt linjat hurmasivat Euroopan välittömästi. Kadett A-mallista valmistettiin myös luiskaperäinen Coupe-malli jonka vinolta luiskakatolta saksalaiset ja itävaltalaiset lukiolaiset laskivat iloisesti kiljuen pulkkamäkeä koulujen päättyessä juhannuksen aikoihin.

B-mallin Kadettin myötä Opel siirtyi isojen autojen luokkaan. Tähän malliin Opel kokeili asentaa ensimmäistä kertaa myöhemmin hyvinkin yleisen kierroslukumittarin. Opelin 1100cm³ tehomoottori oli vain niin kierrosherkkä, että mittarit rikkoontuivat nopeasti, eivätkä käyttäjät sen jälkeen enää uskaltaneet käynnistää B-mallin Kadettejaan. Näin ollen markkinoilla on edelleen runsaasti vähän ajettuja B-mallin Kadetteja.

Varsinkin C-malli on melko merkittävä. Hieno, takavetoinen urheiluauto, jolla todistetusti on ajanut mm. itse Sönkkö. Opel Kadett C:n kuljettajana varaudu siihen, että auton jakohihna katkeilee tämän tästä. Mutta ei hätää! Asia korjaantuu, mikäli pelkääjän puolella istuva poikakaverisi on muistanut ottaa sukkahousut mukaan!

D-mallissa 1981 Opel siirtyi jo automaailman mullistavaan etuvetoon. Ovien etureunoista veti niin, että reumatismi mursi Opel-kuljettajien terveyden nopeasti. Niinpä tämäkin malli hävisi nopeasti historiaan.

E-mallin Kadett tuli markkinoille 1984 ja siihen oli jo tehtaalla asennettu kaksoishuulletut tiivisteet etuoviin, mutta auto oli silti vielä jonkinverran etuvetoinen. Onneksi tämän korin läpivirtaus ei toiminut lainkaan ja paineinen ilma puristui korin sisään pullistaen korin takaosan hyvin pyöreäksi. Nopeasti tämä malli saikin ulkonäköönsä sopivan lisänimen "Muna-Kadett". Se miellytti Laitilan munapitäjän asukkaita kovin ja tätä mallia myytiinkin Suomessa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vain Ky Laitilan Autolassa. Vaikka pyöreät perät ovatkin monelle Opel-miehelle mieluisat, niin tähän malliin loppui Opelissa pyöreiden perien hieronta ja seuraava F-malli nimettiin jo lennokkaasti ellei peräti tähdenlennon lailla Astraksi. Astrassa sitten Opel kokeilee ensi kertaa Finlaysonin ja Suomen Joutsenen yhteistyössä valmistamaa turvatyynyä jonka tyynynpäällisenä käytettiinkin yllättäen ihan aitoa tekonahkaa. Tuttu huudahdus lapsille Opel-perheen lomamatkalla onkin jo muodostunut legendaksi; Varokaa vähän, se on AITOA tekonahkaa.

 
Opelia on myyty maailmanlaajuisesti salanimillä Vauxhall ja Holden. Kuvan Holden Commodore osoittautui uuden omistajan pettymykseksi Opel Omegaksi.

OmegaMuokkaa

Opel Omegan ostavat kaikki ne, joilla ei ole varaa Bemariin tai Mersuun, mutta haluavat silti ajaa "Isolla autolla" jonka merkissä on pyöreä rengas ts. rinki. Omegasta valmistettiin hyvin pieni sarja Lotus-mallia 1300cm³ OHC-moottorilla ja Arabian kuppi-istuimilla sekä näyttävillä pölykapseleilla varustettua mallia. Lotus-nimi tuli siitä, että ahtaissa kuppi-istuimissa oli istuttava ajon aikana lootusasennossa penkiltä putoamisen estämiseksi. Tämä malli oli suosittu myyntimiesten ja muiden keinosiementäjien piireissä. Myös sairaanhoitajat olivat mieltyneet malliin, olihan siinä nopeasti kaatuvat istuimet jolloin hoito voitiin aloittaa heti.

Saksassa Opel Omega 2,0 oli vuosina 1970-2011 poliisin käyttämä liikennevalvonnan väline, jolla viehättävät tummat siviiliasuiset poliisinaiset SF-Caravan kilpineen suomalaisiksi matkailijoiksi naamioituneina nappasivat kiinni monet moottoripyöräilijät ja muut liikenteen taparikolliset niin moottoriteillä kuin mutkaisilla kyläteilläkin. Moni maanteiden kilpa-ajo sai ikävän lopun ja telkien takana maanteiden hurjapäät saivat vuosia lueskella moneen kertaan selattuja Siperian ja Säynätsalon matkailuesitteitä.

Omega koettiin miellyttävänä matka-autona ja sen vuoksi moni julkisuuden henkilö on tullut tutuksi Omegan ohjauspyörän takaa. Sellaiset nimet kuin Vuoristosairaalan ylilääkäri Klaus Brinkmann viehättävine Krista puolisoineen sekä Kahden Keikka-sarjan Matula on nähty paikallisen Opel-piirimyyjän Meet Wurst Gmbh:n asiakkaina. Matula tosin kääntyi autoista kiinnostuneena myöhemmin Alfa Romeon (lausutaan: SAAB) käyttäjäksi sen tarjoamien lukuisten konevikojen, öljyvuotojen, loputtomien ruosteongelmien ja huonosti synkronoidun vaihteiston ansiosta. Toisin kuin Opel, on Alfa-Romeo (lausutaan: SAAB) haluttu auto myös kokkien ja ruoanlaitosta kiinnostuneiden piirissä, onhan siihen sisäänrakennettu automaattinen keittiövatkain, todellinen Turbo-tehosekoitin joka saa etupyörät hakkaamaan ja vatkaamaan erittäin tehokkaasti ajonopeuksilla 30-160km/h. Siinä retkieväät muuttuvat vaahdoksi lyhyelläkin matkalla, oluthan ei tunnetusti kestä moista.

Mallin valmistuksen päätyttyä moni katsastuksessa hylätty Omega on päätynyt Norjaan Möllerin Tehtaalle, jossa Omegoista on laskettu jarrunesteet Omega 3-kalanmaksaöljyn raaka-aineeksi. Suomessa Omegan eri malleja on nähty niin pimeänä, mustana kuin harmaanakin taksina sekä viehättävien ompelua harrastavien neitosten ajoneuvona jolla neitoset harjoittelevat talvella koneompelua sutimalla SIK SAK-kuviota perän heitellessä penkasta penkkaan. Moni onkin näin kehittynyt taitavaksi ajajaksi ja askartelijaksi, kiitos Omegan.

Omegalla ei koskaan kilpailtu kansainvälisillä kentillä, mutta Wurth-Bratwustin kansallisen lentokentän rata-ajoissa 1989 Omega toimi ratavalvojan ajoneuvona.

Omegan ainoa tyyppivika on ovien kiinnijäätyminen. Kesät talvet.

RekordMuokkaa

Rekord [1] menee kategoriaan "isokokoiset perheautot". Polttoainekulutus on sen mukainen. Kaikki ne, jotka ajavat nykyään Omegalla, ajoivat 60-, 70- ja 80-luvulla Rekordilla. Rekord vastaa maantieajo-ominaisuuksiltaan aikoinaan erittäin suosittua Massey Ferguson 165 traktoria, joten se saavuttikin suuren suosion nimenomaan maatilan isäntien sunnuntaiajokkina.

TigraMuokkaa

Opel Tigraa alettiin valmistaa vuonna 1995. Tigran anustappia muistuttava muotoilu ja pienuus tekevät siitä eleganttisen ja mainion auton ajaa. Auto on täydellinen fruittareille, jotka toivovat saavansa sakkolihaa. Tigra sai vuonna 2007 Pedobear seal of approval -merkinnän.

VectraMuokkaa

Vectra on niin sanottu "keskikokoinen perheauto", jossa yhdistyvät kätevästi ison auton käyttökustannukset ja pienen auton tilat sekä ajo-ominaisuudet. Vectra on tunnettu ns. haamuvioistaan, eli auton kaikki osat ovat ehjiä ja toimivia, ajotietokoneen vikahistoriassa ei näy häiriöitä mutta auto vain ei toimi. Vika ilmaantuu varoittamatta, satunnaisesti ja yleensä estää ajamisen. Korjaamolla auto kuitenkin toimii normaalisti. Ei kuitenkaan ole mikään ihme, vaikka vika toistuisi jo matkalla korjaamolta kotiin. Koska kuluttajasuojalain mukaan autoliikkeen on annettava jopa puolen vuoden takuu käytetyillekkin ajoneuvoille, ei Vectroja juuri autoliikkeissä näy.

Harkitse vieläMuokkaa

Katso MyösMuokkaa

ViiteetMuokkaa

  1. Ja huomatkaa – nimenomaan Rekord, ei missään tapauksessa Record, koska moinen kirjoitusasu olisi pahimman luokan loukkaus äänilevyjä kohtaan.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.