Petrus Schroderus

Wikipedia-logo-v2-en.svg
Bruuu-hhuuu-hu-uttokansantulo! Wikipedian niin kutsutut "asiantuntijat" eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta (vielä) yhtään mitään!

Petrus Schroderus (s. 1973) eli Laulava Poliisi (vrt. Laulava talonmies) on oululainen konstaapeli, joka laulaa YouTubessa venäläisille eläkeläisille. Hän oli välillä myös oopperatenori, joka kuitenkin palasi selvittelemään känkkyjonokahinoita Oulun yöhön saatuaan Kansallisoopperassa amatöörinä liian vähän päärooleja. Suomen media on päättänyt hänen olevan syvällinen pohdiskelija esittäen asiasta kuitenkin varsin vähänlaisesti todisteita. Schroderus haluaa aina haastatteluissa, jotka seuraavat toisiaan täysin samanlaisina vuodesta toiseen,[1] kertoa kalvinismin syövyttämästä henkisestä ja älyllisestä autiudestaan, mikä on useimmille henkilöjuttuja väsääville toimittajille ihan riittävän diippiä. Jonkinlaisena saavutuksena voi pitää sitä, että Schroderus onnistuu myötäsukaisissa henkilöhaastatteluissa johdonmukaisesti antamaan itsestään harvinaisen epäsympaattisen kuvan jopa lestadiolaisten poliisien viiteryhmässä.

UraMuokkaa

Schroderuksen elämän suuri tragedia on, että hän päätyi laulajaksi taiteellisesti vakavaksi tarkoitetun kilpailun eikä jonkin Idolsin tai Voice of Finland -kisan kautta. Schroderuksen elämän toinen suuri tragedia on, että hänellä tuntuu olevan heikko elämänhallinta ja vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa muiden kuin ns. poliisin vanhojen tuttujen kanssa. Schroderus puhuu mielellään haastatteluissa syvällisiä elämänsä synkemmistä ja rankemmista sävyistä, mikä tarkoittaa hänen tapauksessaan jotain niinkin rajua kuin huonoa perhesuunnittelua ja aviokriisejä, jollaisista ei olekaan kokemusta ihan jokaisella, vaan osapuilleen vain joka toisella.

Voitettuaan amatöörinä oopperakilpailun Schroderus otettiin kokeeksi Kansallisoopperaan solistiksi. Kansallisopperasta Schroderus ei saanut itselleen riittävästi tähtirooleja, oman käsityksensä mukaan henkilökemiallisista syistä, eikä suinkaan siksi, että hänellä on ylärekisterissä ongelmia, jotka eivät vain tunnu korjaantuvan ja että häntä ei haluttanut kehittyä laulajana. Toisaalta Schroderus osaa laulaa, jos ei puhtaasti, niin ainakin ihan helvetin lujaa, mikä riittää vakuuttamaan monet, vähintäänkin Venäjällä.[2]

Schroderus ei pelkää kritisoida oopperan norsunluutornimaista elitismiä, jota on esimerkiksi kaikki paitsi se, kun hän on pääosassa.[3] Kansallisten taideinstituutioiden tulisikin Schroderuksen mielestä toimia kuin hänen demokraattiseksi ylistämänsä YouTube, eli katsojalukujen mukaan tasosta ja sisällöstä välittämättä. Schroderus on Oulun Poliisin YouTube-kanavalla kohtalaisen suosittu, mutta ei toki lähelläkään objektiivisten lukujen valossa lahjakkaampia taiteilijoita, kuten PewDiePieta tai Urpoliitikkoa.

Kun tähtirooleja ei piisannut joka kaudelle ja olisi vielä pitänyt kehittyä laulajana, lähti Schroderus näistä sietämättömistä oloista takaisin poliisiksi. Oulussa konstaapelin työhön kuuluu aggressiivisten juoppojen ja passiivis-aggressiivisten ganjalaispassivistien paimentaminen aamuöisessä räntäsateessa, mutta työilmapiiri on siltikin väistämättä parempi kuin Kansallisoopperassa ikinä.

SyvänäkemyksetMuokkaa

Koska Schroderus on poliisi, joka osaa laulaa, ovat hänen näkemyksensä mistä tahansa asiasta valtavan tärkeitä ja mielenkiintoisia, kuten Ylen legendaarisen monumentaalinen human interest -artikkelikin osoittaa.[4]

Syväluotaavissa henkilöjutuissa Schroderus muistaa aina painottaa sitoutumistaan kristillisen jumaluskon ja masentavasti sakralisoidun fatalistisen kyynisyyden ankeaan pakkoavioliittoon kalvinismiin, jota kunnolliset ihmiset ovat tottuneet käyttämään pejoratiivisesti. Kyse on nimenomaan Jumaluskosta, sillä Jeesuksesta ei Schroderus tapaa paljon puhua: ajatus pelastuksesta riemuitsemisesta kuulostaa jokseenkin epäilyttävältä. "Suomalainen vakavahenkisyys ylipäätään juontaa juurensa epävarmuudesta, mistä saa iloita ja mistä ei. Se on ominaista protestanttiselle uskonsuuntaukselle." Näin ollen onkin parempi olla iloitsematta mistään.[5]

Kunnon kalvinistina Schroderus näkee Jumalan suosion ihmisissä, joilla menee hyvin; sen sijaan huono-osaisia on syytäkin halveksia, sillä vaikka Jumala onkin reprobaattinsa valinnut, on syy silti heidän itsensä.[6] Onkin arvokasta ja tärkeää, että valtiollinen media raportoi kritiikittä jonkun kalvinistisen amatöörin perustelemattomia idoottikäsityksiä siitä, miten alkoholismi ei ole sairaus.[7]

Schroderuksen syvälliset pohdinnat ulottuvat myös kansallisen ja valtiollisen historian tasolle. "Uskon että sellaisilla asioilla on ollut siunaava vaikutus Suomen kansalle. Ei ole tehty tyhmyyksiä niin paljon kuin olisi voitu tehdä ilman moraalikoodia", sanoo Schroderus, joka on ilmeisesti vakavissaan siinä käsityksessä, että on paljonkin vertailukelpoisia yhteisöitä, joilla ei ole käyttäytymisessään minkäänlaista moraalista säännönmukaisuutta.

"Pojista yritetään nykyään tehdä ihan lapasia. Miehet saa totta kai itkeä, mutta kun puhutaan vaan tunteista koko ajan", valittaa Schroderus, joka muistaa yhä jokaisessa haastattelussaan kitistä siitä, mitä jossain oopperassa tapahtui vuonna 2012 samoin kuin siitä, miten emotionaalisesti epäkypsä ja huono hän on ollut ihmissuhteissaan.

Yleensä Schroderus-haastattelu kannattaa lopettaa melko pian sen jälkeen, kun konstaapeli alkaa lätistä ulkoaopeteltuja latteuksia arvotyhjiöstä. Yleensä Schroderus-haastattelua ei kannata aloittaa.

EsikuvatMuokkaa

Schroderuksen esikuva taiteilijana on Georg Ots, sillä lauloivathan molemmat herrat sekä suomeksi että venäjäksi, ja sitä paitsi molemmat olivat hyviä uimaan, ainakin nuorempana. Siinähän sitä jo onkin.[8]

Toinen esikuva on Luciano Pavarotti, tosin sillä erotuksella, että Pavarottilla oli kärsivällisyyttä olla koulutuksessa ja ottaa vastaan neuvoja.

TulevaisuusMuokkaa

Schroderus on kiinnostunut laulamaan neuvostoiskelmää Venäjällä, ja ennusteemme onkin, että kolmen vuoden sisällä hänet voi bongata jossain Krimin valtauksen suuren isänmaallisen vuosipäivän propagandakonsertissa kolmen koppalakkisen hanuristin säestämänä.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Aivan jokavuotisesti samansisältöisinä toistuvilla jutuilla on tapana painottua joulukuulle Oulun poliisin itsenäisyyspäivä- ja joulutempauksien läheisyyteen.
  2. Oululaisen konstaapelin yllätys hiljensi Venäjän ulkoministerinkin: "Päätin, että laulan niin lujaa kuin lähtee". Mirja Rintala, Ilta-Sanomat 10.12.2017.
  3. Turhautunut tenori palasi poliisiksi. Jenni Leukumaavaara, Helsingin Sanomat 16.10.2012.
  4. Kun miljoonat ihailivat poliisi Petrus Schroderuksen lauluvideota, mies itse kärvisteli eron keskellä – vanhoillislestadiolaisista kollegoista löytyi tuki. Timo Sipola, Yle 17.5.2020. (Otsikkoa muutettu arviolta neljä kertaa, ties mistä syystä.) (Internet Archive)
  5. Schroderus osuu oikeaan suomalaisen protestanttisuuden osalta, ei voi kiistää. Tosin hän osoittautuu myös uskonnolliseksi relativistiksi todetessaan, että itse asiassa uskonnonharjoituksen ja teologian käytänteet ovat ympäristön tuotosta: "Se johtuu luonnonoloista, jotka ennen vanhaan aiheuttivat katovuosia. Täällä on iso osa vuodesta järkyttävän kylmää ja pimeää. Ei ole paljon nauramisen aihetta." Sipola.
  6. "Jumalan kymmenen käskyn toteuttaminen elämässä tuo Schroderuksen vakaumuksen mukaan ajallisen siunauksen, vaikka ihminen ei olisikaan uskossa. -Jos toimii elämässään oikein, tekee työtä ja kohtelee muita hyvin, se ei voi olla vaikuttamatta omaan elämään." Sipola.
  7. "Schroderus ei usko mihinkään erityisiin suomalaisiin geeneihin alkoholin käytössä, eikä myöskään pidä alkoholismia sairautena." Sipola.
  8. "Kolme kertaa naimisissa ollut Ots oli nuoruudessaan hyvä uimari samoin kuin Schroderuskin." Sipola.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.