Pohjoisnapa

Vladimir.gif
Tällä sivulla ei ikävä kyllä ole
Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin hyväksyntää.

Artikkelin kirjoittajan kannattaa tarkkailla syömisiään ja säteilyarvojaan.

Pohjoisnapa sijaitsi aluksi ylimpänä maailmassa ja siellä maan vetovoima huolimatta siitä, että meri on välissä jään alla, vetää suoraan alaspäin. Pohjoisnavalla on siten ollut helppoa seisoa pystyssä, koska häiritsevää sivuttaisvetoa maasta käsin ei ole tapahtunut. Nykyisin tilanne on kuitenkin muuttunut, koska pohjoisnapa saattaa löytyä vaikkapa päiväntasaajalta.

Kuu sijaitsee lähimpänä pohjoisnapaa, joten sen kokoero - vaikka pelkästään sirppinä näkyykin - esimerkiksi aurinkoon nähden käy hyvin ilmi tässä juhannuksena otetussa kuvassa.

Pohjoisnavalle pääsy on ollut todella vaikeaa, eivätkä siihen ole pystyneet muut kuin tosimiehet ja sellaista esittävät. Neuvostoliittolaiset pääsivät Pohjoisnavan alle ydinsukellusveneellä ja yrittivät kairautua alhaaltapäin jään läpi, mutta kolmen kilometrin jääkerros oli ydinsukellusveneenkin periskooppikairalle liikaa. Tavoite jäi saavuttamatta. Vielä 2000-luvun alussa muuan suomalainen matkailuyrittäjä järjesti koemielessä moottorikelkkasafarin Ivalosta North Poleen, mutta yhteys katkesi ja yritys raukesi.

Tulevaisuudessa pohjoisnavalle pääseminen helpottuu kuitenkin ratkaisevasti, koska ilmaston lämpeneminen sulattaa napajäätiköt. Vuonna 2011 venäläiset ovat jo käyneet siellä jäänmurtajalla, ja järjestävät jo turisteillekkin risteilyjä sinne. [1]. Näin voidaan otaksua, että hurjimmat seikkailijat ryhtyvät tavoittelemaan pohjoisnavalle pääsyä uimalla.[2].

Pohjoisnapa lähestyy asutustaMuokkaa

 
Karhu-jäänmurtajan Pohjoisnapavuoresta irroittama jääkikkare.
 
Kuvassa esiintyvä jäänmurtaja toimii myös napa-alueilla.

Kuten edellä todettiin, ihmisen pääsy Pohjoisnavalle on ollut äärimmäisen vaikeaa. Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin muuttanut tilanteen muutamassa vuodessa. Talvella 2005 suomalainen Karhu-jäänmurtaja lähti hakemaan Korkeasaareen lisää jääkarhuja, kun se tuli repäisseeksi Novaja Zemljan pohjoispuolella kolmenkymmentä kilometriä leveän railon avaten väylän North Poleen. Pohjoisnapavuori repeytyi saarekkeeksi ja lähti ajelehtimaan merivirtojen mukana etelään päin. Havaintoja vähitellen jäämassaansa menettävästä pohjoisnapavuoresta on tehty milloin Kuubassa, milloin Ranskan Guayanassa, milloin Tahitilla. Välimerellä pohjoisnapa törmäsi Rooman rantalaituriin ja italiaanoilla valui kylmä hiki vuolaana, ennenkuin jäätönnäs saatiin tyrkityksi ajelehtimaan muualle. Jään sulaminen on aiheuttanut jo ongelmia Alankomaissa ja Englannissa, jossa ruukkimyllyt pyörivät yötä päivää sekoittaakseen betonimassaa valtaisille suojapatorakennelmille. Maansiirtourakoitsijat ja padonrakentajat eivät ole tästä panneet pahakseen. Työmailla on maksettu pirun hyviä urakoita.

Pohjoisnavan elinkeinotMuokkaa

Alkuperäiset Pohjoisnavan asukit eli lamuutit ovat tympääntyneet hupenevaan jääsaareensa ja rynnineet joukolla Grönlantiin, joka sentään seisoo tukevalla maalla ja tuntuu sulavan hieman hitaammin. Jokakeväiset tulvat tosin sielläkin hidastavat toukotöihin pääsyä. Tällä hetkellä pohjoisnavan iglukylät ovat lähinnä lomaosakkeiksi muutettuja lumilinnoja, joiden suosiota alati hidastaa ilmaston lämpeneminen. Amerikkalaiset liikemiehet ovat rakennuttaneet pohjoisnavalle saatanallis-perkeleellisiä pakastearkkuja, joiden toivotaan hidastavan jäätikön sulamista. Vielä ei olla voitu kiistattomasti osoittaa niiden tuoneen ongelmaan helpotusta. Näyttääkin pahasti siltä, että koko pohjoisnapa ennen pitkää liukenee veteen ja maailma muuttuu yksinapaiseksi.

Pohjoisnavan asutuskeskuksetMuokkaa

Koska pohjoisnapa ei varsinaisesti ole kiinni missään, siellä ei voida katsoa olevan kiinteää asutusta tai ainakaan se ei pysy paikallaan. Kemin lumilinnan tyylisiä jääpalatseja tosin on siellä täällä, mutta niiden muoto ja tyyli on alati vaihteleva.


Pohjoisnavan omistussuhteetMuokkaa

 
Norjalaiset ovat kautta aikain olleet ansioituneita napa-matkailijoita. Kuvassa ryhmä norjalaisia miehittää etelänavan, jossa olosuhteet ovat vielä pohjoisnapaa tukalammat sikäli, että siellä pitää seisoa koko ajan pää alaspäin.

Norja ja Tanska ovat aikojen alusta kiistelleet siitä, kummalle Pohjoisnapa oikeastaan kuuluu. Tanskalla on vankka ote Grönlannista ja Norjalla huippuvuorista, mutta molemmat viikinkikansat uskovat esi-isiensä mitelleen pohjoisnavan maisemissa keskinäisestä paremmuudesta. Venäjä on välillä käynyt piruilumielessä pitämässä harppuunakovapanosammuntoja jäätiköillä, jolloin norjalaiset rajavartijat ovat sännänneet perään. Ajojahtia on jatkunut aina aluevesirajan tuntumaan, jossa venäläiset ovat paljastaneet perseensä norjalaisille ja päristäneet kielellään. Huolimatta jatkuvasta tulivartiosta napa-alueen suuruus ja sulaminen ovat tehneet valvomisesta norjalaisille vaikeaa.

Venäläiset ovat kesällä 2007 siirtäneet onnistuneesti vuonna 1912 uponneen Titanic-aluksen hylyn Pohjoisnavan alle ja toimittaneet aiheesta liittyvään elokuvaan pohjautuen kuvamateriaalia uutistoimisto Reutersille, joka on ne välittänyt kaikkialle maailmaan. Venäläisiä on tästä syystä johtuen täysin aiheettomasti syytetty vilpistä ja petoksesta.

Kuuluisia pohjoisnapalaisiaMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. http://www.nordictravel.ru/fin/arctic/northpole.html
  2. Pohjois-Korealaisten lähteiden mukaan Kim Jong Il on jo käynyt Pohjoisnavalla uimalla
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.