Postmodernismi
Ostetuimmat -ismit TOP-10 |
tahdon lisää |
”Postmodernismi - Filosofian Post Mortem.”
~NPOV postmodernismista.
Postmodernismi on Ranskassa 50-luvulla syntynyt postinkäsittelyä ja -kuljetusta voimakkaasti muokannut aatesuunta. Postmodernismin ohjelmaan kuului useita jakelua tehostavia muutoksia, jotka mahdollistivat postin kuljettamisen yhä suuremmille ihmisjoukoille. Postmodernismin teoreetikot eivät ottaneet kuitenkaan kaikkea huomioon, ja suuntaus synnyttikin postinjakajien ja -lajittelijoiden keskuudessa useita työttömyysaaltoja, kun vanhojen jakosuuntausten ammattilaisille ei löytynyt enää tilaa posteista. Tämä ajoi työntekijöitä järjestäytymään. Yksimielisyyteen päästiin harvoin, ja työläiset ryhmittyivät muutaman keskeisen työntekijän ajaman asian taakse. Tällaisia henkilöitä olivat mm. Jean Baudrillard, Jean-Francois Lyotard ja postitalojen polttamiseen (ns. dekonstruktioon) erikoistunut anarkisti Jacques Derrida.
AkateemistuminenMuokkaa
Kaikesta jänskästä tulee tylsää siinä vaiheessa, kun sitä aletaan tutkia tarkemmin. Postmodernismin kohdalla näin kävi harmittavan nopeasti. Nykyään postmodernismi on aihe, josta humanistit voivat luennoida kaksi vuotta putkeen vetämättä välillä henkeä.
Kaikki akateeminen myös karkottaa tavalliset, elämää elävät ihmiset mahdollisimman kauas. Postmodernistiset kirjat ja taide ovat tavallisen ihmisen mielestä vaikeita seurata. Partasuiset professorit puolustautuvat toteamalla, että ihmiskunta ei vain vielä ole saavuttanut tarpeeksi korkeaa ymmärryksen tasoa. He kehottavat lukijoita kasvattamaan parran ja juomaan lisää viiniä. Tämä elitismi on hieman ristiriitaista, sillä Ranskan postilaitoksen alkuperäisen manifestin mukaan postmodernismi oli suunniteltu nimenomaan suurta rahvasta ja sen "Mitä posti on?" -tyyppisiä eksistentialistisia uteluita varten.