Ringo Starr

Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

”Is Ringo the best drummer in the world?”

~toimittaja

”Ringo isn't even the best drummer in The Beatles.”

~John Lennon[1]

Ringo Starr (suom. Sormus-O Tähtii; oik. RIChard Starkey, suom. Royal Institute of Chemistry -kova Tähtiavain, s. 7. heinäkuuta 1940, Liverpool, Iso-Britannia) on brittiläinen rumpali, joka on yksi maailman surkeimmista, mutta ei kuitenkaan kaikkien aikojen surkein. Hän tuli tunnetuksi rock-yhtye The Beatlesin rumpalina, kun hän korvasi Pete Bestin vuonna 1962. Japanissa Ringo tunnetaan nimellä Omppu (りんご), koska sikäläisten mielestä Ringon pää näyttää omenan muotoiselta.

Vuonna 1967 Ringolla oli hassut viikset.

LapsuusMuokkaa

Ringon lapsuus oli erittäin onnellinen. Kolmivuotiaana hän oli kerran luullut isänsä kadonneen, mutta tämä olikin tullut seuraavana päivänä kotiin pikkuisen humalassa. Ringon äiti taas oli baarimestari, mutta Ringolle ei koskaan annettu pikkupoikana alkoholipitoisia juomia, koska se olisi ollut hyvin tuhmaa. Ringo oli kitukasvuinen, hörökorvainen ja ruma, mutta hän oli erittäin hyväkuntoinen ja terve. Lapsena Ringo teki lukuisissa urheilulajeissa lasten maailmanennätyksiä, mutta ne olivat olleet vain epävirallisia, koska tuomarit eivät koskaan sattuneet näkemään, kun Ringo joukon pienimpänä kaverina juoksi tai ui maaliin ensimmäisenä. Kouluaikoinaan Ringo meni kahdeksi vuodeksi pelaamaan jalkapalloa Liverpool FC:n juniorijoukkueeseen ja koska hän oli kova urheilija, jäi hän koulussa pahasti jälkeen ikätovereistaan.

NuoruusMuokkaa

 
Ringo Starr vetämässä sätkää. Hän näytti jo nuorena yli 50-vuotiaalta.

Nuorena miehenä Ringo oli kovan urheiluhimonsa ansiosta peräti ylikuntoinen ja läpeensä kyllästynyt mätkimään vanhaa nyrkkeilysäkkiään, jonka hän päättikin vaihtaa rumpuihin, koska hän nautti tehdä käsillään rytmikkäitä liikkeitä. Myöhemmin eräs Rory Storm pyysi häntä liittymään yhtyeeseensä ja Beatlesin tapaan Rory Storm and the Hurricanes suuntasi kulkunsa Hampurin punaisten lyhtyjen pahamaineiselle alueelle, jossa Ringo tapasi John Lennonin ja hänen kohtalonsa oli sinetöity.

UraMuokkaa

The Beatles (1962–1969)Muokkaa

Kun The Beatles oli pääsemässä levytyshommiin EMIllä, oli John Lennon ystävineen kyllästynyt Pete Bestiin, joka oli ollut yhtyeeseen liian hyvä. Hänen tilalleen haluttiin huonompi rumpali ja Lennon muistikin Hampurissa tapaamansa hörökorvaisen kääpiön, joka lopulta suostui liittymään Beatlesiin.

Love Me Don levytyssessiot olivat olleet jo käynnissä sessiorumpali Andy Whiten kanssa, kun Ringo oli viimein saapunut studiolle. Tuottaja George Martin oli ihmetellyt kääpiön ilmestymistä studioon ja sanonut hänelle, että tämä voisi soitella tamburiinia, jos halusi.[2] Kun Ringo oli päässyt tositoimiin, voitiin olla varmoja, että hän todellakin oli huonompi kuin Pete Best.

Ringo oli rumpalina hyvin nopea ja hän tykkäsi soitella sillä tavalla, mutta kaikkein nopein hän ei kuitenkaan ollut. Ringosta oli vaikea soittaa hitaita sooloja ja Scheisse 11 -albumin kohdalla hän oli alkanut saada rakkuloita sormiinsa, koska hän oli joutunut soittamaan liian hitaasti. Hänen mahtava karjaisunsa kuullaan jopa itse levyllä:

”I've got blisters on my fingers!”

~Ringo Starr, 1968

Koska Ringo ei ollut kyennyt soittamaan enää albumin viimeistä kappaletta, oli John Lennon päättänyt säälistä antaa Ringon laulaa tämän tuutulaulun Jude-pojalleen, jonka George Martin sovitti soittamalla yhden soinnun mellotronista. Levytyksen valmistuttua havaittiin, että Ringosta oli tullut entistäkin surkeampi laulaja. Ennen yhtyeen hajoamista Ringo teki vielä yhden kappaaleen, jossa hän haaveilee mustekalojen kanssa elämisestä meren alla.

Elokuvatähteenä (1964–)Muokkaa

 
Ringo pääsi harvoin näyttelemään "hyvissä" elokuvissa.

Vuonna 1964, kun The Beatles teki ensimmäistä elokuvaansa A Hard Day's Night yhdessä ohjaaja Richard Lesterin kanssa, oli hänellä ollut erittäin vaikeaa saada Ringo näyttelemään kunnolla. Ringo oli osoittautunut elokuvanäyttelijänä lähes katastrofaaliseksi tapaukseksi toisin kuin ystävänsä, jotka näyttelivät ihan kohtalaisesti. Ringo ei ollut koskaan muistanut vuorosanojaan ja olisi aina halunnut vain päästä soittelemaan rumpujaan.

Beatles-uran jälkeen Ringoa ei tahdottu huolia juuri minkään elokuvayhtiön palvelukseen – ja jos hän pääsikin johonkin, oli hänen "roolinaan" toimia takahuoneen siivoojana. Yksi harvoista tapauksista, jolloin Ringo sai kunnon roolin elokuvasta oli vuonna 1981 kuvattu Caveman, jossa Ringon ei tarvinnut osata juuri mitään muuta kuin vetää turkki ylleen, möläytellä jotakin kameralle ja heilutella nuijaa.

Sooloura (1970–)Muokkaa

 
Soolouransa alkuaikoina Ringo ilmaisi mielentilaansa omalla tyylillään.

Ringo aloitti soolouransa haikeasti vuonna 1970. Ensimmäisiä kappaleitaan kirjoittaessaan hän tunsi suurta turvattomuutta ja lainaili usein Beatles-ystäviään avuksi. Ennen Lennonin kuolemaa Ringo oli myös asettunut asumaan Yhdysvaltoihin, mutta Lennonin kuoleman jälkeen hän oli alkanut tosissaan pelkäämään henkensä puolesta ja palannut kotimaahansa tekemään Old Wave -albumiaan, vaikka hän oli ollut täysin tietoinen, että Lennon oli ollut itse kokonaan syyllinen kuolemaansa.

 
Nykyisin Ringo ei ole enää niin ruma kuin aikoinaan. Faniensa mielestä hän näyttää nyt itseään yli 40 vuotta nuoremmalta.

Ringoa oli alkanut myös nyppimään ihmisten ainaiset herjat hänen ulkonäöstään ja hän päätti lopulta parantaa tilannetta ajamalla teinihiukset ja laittamalla korvakoruja, jotta maa vetäisi hänen korviaan enemmän puoleensa ja jotta ne näyttäisivät vähemmän höröiltä. Ringo kasvatti myös ohuen parran ryppyisen leukansa peitteeksi ja alkoi pitämään aurinkolaseja jopa keskellä yötä. Fanit pitivät näistä parannuksista ja kehuivat, että Ringo näytti nyt ikäistään vuosikymmeniä nuoremmalta.

 
Kukaan tuskin koskaan huomaa, kun Ringo hyppää settinsä yli lavan eteen soittamaan komppia acapella-tyyliin suullaan.

Ringo on tehnyt koko ajan surkeampia albumeita ja yhteistyö Mark Hudsonin kanssa oli hänen uransa heikointa aikaa. Ringolta ilmestyi monia uusia kappaleita kuten Zoo's Luv (2005), Harry Potter's Song[3] (2008) sekä Walk With U (2010) yhdessä Paul "Turn-Me-On-Dead-Man" McCartneyn kanssa.

Toisinaan Ringo kokoaa All-Starr Band -nimisen kokoonpanon ja lähtee keikkailemaan ympäri maailmaa. Jokaisella keikallaan Ringo tekee winstonchurchillmäisiä käsimerkkejä ja puhuu ihmisille "rakkauden palasista". Joskus hän harrastaa lava-akrobatiaa ja hyppää settinsä takaa lavan eteen tekemään acapella-tyylisiä rumpusooloja suullaan. Ringon karismaattisiin lavaesiintymisiin kuuluvat myös luonnollisesti kaikki veden alle sijoittuvat laulut keltaisesta sukellusveneestä ja mustekalan puutarhasta. Mikäli haluaa tilata liput Ringon keikalle, niin kannattaakin varata mukaan myös uimalasit ja snorkkeli – kaiken varalta.

2000-luvulla Ringo Starr on tehnyt ainakin laiskan ja tökerön paskan Beatles-nostalgian mehustusbiisin "Liverpool 8" (vrt. Neumann: "Joulu autiotalossa"), jossa runoiltiin (valheellisesti siis) "Liverpool, I left you / but I never let you down" ja oli aivan pakko viitata Lennoniin muodossa "my friend John". "Liverpool 8:lla" on 48 kertaa vähemmän katselukertoja kuin Arttu Wiskarin musiikkivideon nonsense-dekonstruktiolla "Artturi-setä kiriolee xD".

YksityiselämäMuokkaa

Vuonna 1965 Ringo avioitui Maureen Coxin kanssa, mutta heidän avioliittonsa oli ollut liiankin onnellinen. He erosivat vuonna 1975, koska he olivat olleet liian läheisiä toisilleen. Caveman-elokuvan kuvausten yhteydessä Ringo tapasi nykyisen vaimonsa Barbara ei-Mozartin-ei-Beethovenin-vaan-Bachin, jonka kanssa luotu avioliitto ei ole liian onnellinen. Ringon vanhin poika Zak paukuttelee isänsä lailla ammatikseen rumpuja.

Diskografia (sooloura)Muokkaa

 • Sentimental Journey (1970)
 • Beaucoups of Blues (1970)
 • Ringo (1973)
 • Goodnite Vienna (1974)
 • Ringo's Rotogravure (1976)
 • Ringo the 4th (1977)
 • Bad Boy (1978)
 • Stop and Smell the Roses (1981)
 • Old Wave (1983)
 • Time Takes Time (1992)
 • Laterally-oriented Man (1998)
 • I Wanna Be The Old Man Of Korvatunturi (1999)
 • Ringo Rama (2003)
 • Zoo's Luv (2005)
 • Liverpool 8 (2008)
 • Y Not (2010)

TriviaaMuokkaa

 • Ringo Starr on 0,0168 hm pitkä[4], joten voidaan olla varmoja, että hän todellakin on kääpiö.

ViitteetMuokkaa

 1. Ehkä sanoi, ehkä ei.
 2. George Martin Melody Maker Interview, 1971 Viitattu 16.9.2011.
 3. Klikkasitko linkkiä? – Jos niin teit ja tapahtui jotain odottamatonta, ei vika ole artikkelin kirjoittajassa, vaan siinä että Ringo ei OIKEASTI erota John Lennonia ja Harry Potteria toisistaan. Uskothan nyt?
 4. Biography for Ringo Starr - IMDb.com Viitattu 22.10.2011.

Katso myösMuokkaa

Piece 'n' luv.

~Ringo Starr

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.