Rorschachin musteläiskätesti

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Rorschachin musteläiskätesti.

Rorschachin musteläiskätesti on psykologinen testi joka koostuu siitä että tutkittavalle näytetään kymmenen postmodernia tekotaidetta edustavaa teosta. Teoksissa on yleensä on värillisiä kuvioita, erilaisia roiskeita, geometrisia muotoja. Tai punainen pilkku jossain kankaan nurkassa.

Rorschah oppi, että on tärkeää testata että kynä toimii.

Testiprosessi menee siten että tutkittavaa haastatellaan. Psykologi pyytää haastateltavaa kertomaan mitä hän teoksessa näkee tai mitä ne hänestä muistuttavat. Lisäksi haastateltavan on kyettävä arvioimaan edustaako kyseinen taulu maalaajansa varhaistuotantoa, sinistä kautta tai mustaa kautta. Lisäksi on tärkeää arvioida onko teoksella kulttuurillista arvoa. Lopuksi haastateltava kertoo teokselle hinta-arvion joka pinnallisesti ei kiinnosta ketään psykologia, mutta jonka kaikki kuitenkin haluavat tietää ja joka on ainut asia joka analyysistä talletetaan myöhempää käyttöä varten.

Rorschahin musteläikkätestin kohdalla psykologit painottavat että kyseessä ei ole assosiaatiotesti. Siinä ei mitata henkilön luovuutta tai sitä onko hän jotenkin perverssi. Sen sijaan tutkimusmenetelmää käytetään taiteilijan persoonan tutkimuksen välineenä. Sen lisäksi testillä mitataan sitä onko testattava kultturellia suvaitsevaistoa vai onko hän joku banaali perussuomalainen.

Esimerkkikuvat (ja niiden yleiset vastaukset)Muokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.