Rotuopit ovat väljähkö yleiskäsite pseudotieteellisille ja keinotekoisille teorioille, jotka keskittyvät eri rotujen erityisominaisuuksien tarkasteluun. Rotuopit olivat aatteellisena pohjana monille viime vuosisadan synkimmille tapahtumille.

Historiallista taustaaMuokkaa

Monet rotuopit pohjautuvat löyhästi Charles Darwinin teorioihin. Darwinin kuuluisa teos The Birth of the Golden Retriever, and Why I Hate Other Breeds ilmestyi vuonna 1847, ja se aikaansai Britanniassa suuren kultainen noutaja -villityksen. Rotuhysterian leimahdettua useita muiden rotujen edustajia pahoinpideltiin, kuohittiin ja kivitettiin Lontoossa.

1900-luvulla monet rotuopit saavuttivat tieteellisen paradigman aseman. Euroopan ja Amerikan johtavissa yliopistoissa oli "rotuhygienian" tai "rotutieteen" oppituoleja. Tiedemiehet matkustivat ympäri maailmaa mittailemassa eri rotujen kalloja ja häntien pituuksia, käskyttelivät niitä istumaan, makuulle, kierimään ja pyysivät arvaamaan kummassa kädessä nami on. Tulosten pohjalta laadittiin rotuhierarkia, jossa kehittyneimpiä rotuja edustivat esimerkiksi kultainen noutaja ja belgianpaimenkoira. Tyhmiksi piskeiksi alennettiin mm. kettuterrieri ja alaskanmalamuutti.

Rotuopit politiikassaMuokkaa

 
Rodullisesti puhdas Überhund (oik.). Vasemmalla fyysisesti suhteellisen sairaalloinen ja ruma koirasitävaltalainen.

Saksalainen kansallissosialismi nojasi tukevasti rotuoppeihin. Hitler oli teoksessaan Mein Kampf ylistänyt saksanpaimenkoiraa "über-Hundiksi" ja vaatinut muiden rakkien eliminointia. Saksaan perustettiinkin SS-organisaationa tunnettu ympärivuorokautinen rankkuripalvelu, jonka tehtävänä oli kitkeä väheksytyt rodut valtakunnasta. Lopulta saksalaiset ajautuivat historian ehkä rajuimpaan rikokseen koirakuntaa kohtaan – massanukutuksiin. Ympäri miehitettyä Eurooppaa perustettiin valtavia pieneläinklinikoita, joissa vaaleatukkaiset ja kylmäkatseiset eläinlääkärit (jotka olivat aivan tavallisia perheenisiä!) antoivat hyräillen nukutusaineen yliannostuksia jopa miljoonille koirille. Moni puolalainen ja valkovenäläinen isäntä tai emäntä sai kyynel silmissä kuopata karvaisen kaverinsa takapihan poppelin juureen.

Rotuopit tänäänMuokkaa

Vaikka rotuoppien tieteellinen pohja osoitettiin toisen maailmansodan jälkeen olemattomaksi, on teorioilla yhä vankka kannattajakuntansa. Pääministeri Matti Vanhasen isä professori Tatu Vanhanen on jopa esitellyt julkisuudessa vaarallisia uusrotuoppeja. Lauantaiseura-ohjelmassa hän kiven kovaan väitti, että karkeakarvainen kettuterrieri ei todellakaan opi kierimään ja että esimerkiksi bulldoggi ei koskaan kykene tuomaan tohveleita sängyn viereen aamuisin.

Katso myösMuokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.