Säveltäjä

Säveltäjä on henkilö, joka säveltää. Tämä on siis tosiaan näin yksinkertaista. Säveltäminen on siis säveltäjän mielipuuhaa, pakkomielle, itsekidutusta, moraalinen velvollisuus tai leivänhankintamenetelmä. Käytännössä säveltäminen tapahtuu siten, että säveltäjäksi itseään kutsuva henkilö ottaa hyvän asennon, alkaa katsella taivaalle ja hyräilee sattumanvaraisesti erilaisia sävelmiä, joita muut ihmiset typeryyttään pitävät erheellisesti korkeakulttuurina. Säveltäjät ovat sikäli etuoikeutetussa asemassa maassamme, että heille maksetaan suurempia apurahoja kuin millekään muulle "taiteilija"ryhmälle. Esim. monet klassisen musiikin säveltäjät ovat miljonäärejä, kun taas sanoittajat elävät sosiaaliavustuksella. Oikeastaanhan ne ovat sama asia, joskin rahamäärät ovat eri suuruiset.

Säveltäjä kietoutuneena musiikin hämähäkinverkkoon.

TaustaaMuokkaa

Säveltäminen aloitettin ihmiskunnan historiassa jo varhain. Esimerkiksi muuan Kain sävelsi biisin "Olenko veljeni vartija" jo heti puutarhatöistä päästyään. Sittemmin ovat lukuiset ihmiset säveltäneet ties mitä paremman palkan, kauniimman kumppanin tai uuden auton toivossa. Säveltäminen ei varmaan lakkaa koskaan. Usein säveltämiseen vaikuttavat mitä dramaattisimpien tapahtumaketjujen aiheuttamat tarpeet peittää, paljastaa tai sivuuttaa tiettyjä asiakokonaisuuksia, ettei säveltäjän perimmäinen motiivi tulisi kaikkien nähtäväksi.

LajitMuokkaa

Diplomisäveltäjä

Säveltää minkä tahansa tutkinnon tai diplomin upealle todistuspohjalle alta aikayksikön, tarvittaessa. Tämäntyyppinen säveltäminen on yhteydessä plagiointiin, huijausmenetelmin ja valehteluun.

Iskelmämuusikko

Iskee haavesi muusiksi. Kestävyydestä ei ole takeita, sillä useat iskelmät unohdetaan lyhyen ajan kuluessa. CMX on säveltänyt jotain iskelmämuusikoita ylistävää valhepropagandaa Vainajala-albumin ensimmäisessä kappaleessa.

Sävelnikkari

Tekee musiikkia vaikka vasaroiden, tyyppiä edustavat Robert Schumann ja Joseph Haydn, jotka takoivat lautasia ja pianoa menestyksekkäästi.

Kuuluisia säveltäjiäMuokkaa

Ludwig van Beethoven (5.12.1920 – 27.1.1977)

Sävelsi paljon. Tästä on todisteena tuhansia nuottiluonnoslappuja, joita hän piilotti sänkynsä alle. Hän on kaikkien diplomisäveltäjien isä.

Frédéric Chopin (1.3.1810 – 17.10.1849)

Sävelsi yksinomaan pianolle. Piano sai hyvityksensä myöhemmin, kun C sai keuhkotaudin, joka tuli liiasta ulkoa soittamisesta.

Joseph Haydn (31.3.1732 – 31.5.1809)

Sävelsi mielettömästi. Niin paljon, että monet alkoivat säveltää jopa hänen nimissään saadakseen koko huijauksensa hänen piikkinsä.

Wolfgang Amadeus Mozart (27.1.1756 - 5.12.1791)

Aloitti säveltäminen jo lapsena. Nykyään sellaisia sanotaan paatuneiksi valehtelijoiksi.

Dmitri Šostakovitš (25.9.1906 - 9.8.1975)

Erikoistui säveltämään mahdollisimman hitaita ja laahustavia sävelmiä.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.