S/S Ukkopekka

S/S Ukkopekka oli se vanha höyrylaivaromu, joka liikennöi Naantalin ja Muumilaakson väliä, jolla se myös upposi. Monet matkustajat muistavat Ukkopekan sen kovaäänisestä tuuttaustorvesta, joka oli 5 metriä pitkä alppitorvi, jonka äänen saattoi kuulla 50 kilometrin päähän. Ukkopekallla ei ollut sisaraluksia, mutta läheisimpiä tällaisia on S/S Tarjanne, joka liikennöi ennen Näsijärvellä, nykyisin Siikajoella. Ukkopekan pitkäaikaisin omistaja oli Muumipapan rikas Jenni-täti, joka ennen laivan poislahjoittamista maalasi sen savupiippuun Muumin kuvan. Väriltään Ukkopekka oli rungosta turkoosi ja ylhäältä violetti. Jenni-täti palkkasi laivalle myös orkesterin, joka kylläkin soitti Jenni-tädin aikana enimmäkseen 1800-luvun iskelmiä.

Ukkopekka edusti uusinta höyrylaivatyyppiä.

HistoriaaMuokkaa

 
Ukkopekka Muumilaakson satamassa 1960-luvulla

Ukkopekan alkuperä on täysin tuntematon. Se ajelehti Aurajokea pitkin Turkuun vuonna 1938 ja huutokaupattiin. Laivan osti Jenni-täti 50 markalla, joka oli tästä laivasta täysin kohtuuton hinta. Jennitädin venäläistaustainen ystävä nimesi laivan SS Typkyksi. SS Typky alkoi liikennöidä Aurajokea pitkin Pohjois-Turusta Auraan. 1950-luvulla Aurajoen pohjan madaltuessa ja liikenteen kasvaessa Jenni-täti lopetti liikennöinnin tällä reitillä ja ajeli tuon jälkeen laivalla Muumilaakson saarelle tapaamaan sukulaispoikaansa Muumipappaa ja hänen perhettään. Tuo tapaaminen muistetaankin Jenni-tädin kiihtyisästä luonteesta ja siitä, että Muumipappa pakoili häntä ja Jenni-täti veti hirveät kohtaukset. Myöhemmin selvisi, että Jenni-tädillä oli ollut aikomus lahjoitta Typky Muumipapalle, jota ei kuitenkaan tapahtunut Muumipapan käytöksen takia. Jenni-täti olikin jo tuota varten muuttanut laivan nimen S/S Muumihaminaksi. Muumihamina alkoi liikennöidä tuon jälkeen reitillä Naantali-Väskisaari-Muumilaakson saari. Väskisaarelle liikennöinti loppui kuitenkin 1970-luvun alussa, kun Väskiin alkoi liikennöidä oma moottorilaiva. Vuonna 1977 Jenni-tätiin iski valtava noidannuoli ja seuraavana vuonna hän lahjoitti laivan Naantalin kuninkaalle Pentti-Oskari II:lle. Laivan nimi muuttui S/S Ukkopekaksi, mutta reitti pysyi samana. Naantalin priimus Pekka Siitoin ei kuitenkaan pitänyt yhtään uudesta nimestä. Vuonna 1988 Pekka julistautui Naantalin uudeksi kuninkaaksi ja hän otti Ukkopekan kokonaan pois käytöstä. Pekka kuitenkin kuoli vuonna 2003 ja Pentti-Oskari II otti kruunun takaisin itselleen sekä Ukkopekan takaisin liikenteeseen. Ukkopekka kuitenkin upposi Väskin vesillä vuonna 2006.

UppoaminenMuokkaa

S/S Ukkopekka upposi keväällä 2006 n. 1 kilometrin päässä Väskistä Muumilaaksoon päin vajoten yli 8 kilometrin syvyyteen. Kaikki laivassa olleet pelastuivat ja he ovat kertoneet, että uppoamisen aiheutti se, että seurankipeä Mörkö lipui jäälautalla Ukkopekkaa päin ja kiipesi laivan päällä ja aiheuttikin vahingossa laivan uppoamisen.

Edelleen pinnalla?Muokkaa

Heti Ukkopekan uppoamisen jälkeen Pentti-Oskari II luopui kruunusta ja hänen tilalleen Naantalin johtoon tuli hänen poikansa Pentti-Oskari III. Pian tuon jälkeen Ukkopekkaa alettiin etsiä meren pohjasta, mutta sitä ei vain ole löydetty. Myös Pentti-Oskari II on lähtenyt pois Naantalista ilmeisesti viettämään eläkepäiviään, eikä hänestä sen jälkeen ole kuulunut mitään. Eräiden huhujen mukaan Pentti-Oskari II olisi nostanut Ukkopekan pohjasta ja vienyt sen huippusalaiseen paikkaan kunnostettavaksi. Eräät väitteet kertovat, että Ukkopekka oltaisi nähty Etelä-Amerikan länsipuolella. Uuusimpien tietojen mukaan Pentti-Oskari II olisi nähty Australiassa. Jos nämä tiedot pitävät paikkansa, on Ukkopekka jälleen meren pinnalla.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.