Suomi on vapaa maa, mutta ei niin vapaa, että ihan mitä tahansa saa kirjoittaa.”

~Ismo Auvinen sensuurista
Tästä artikkelista oli äänitetty versio, mutta se sensuroitiin koska se sisälsi liika lapsille ja nuorille haitallisia *PIIP!*-ääniä

Sensuuri on julkisen vallan ylläpitämä ennakkotarkastusjärjestelmä, joka auttaa valtiovaltaa ja vallanpitäjiä ideologiansa levittämisessä. Sensurointi auttaa tässä tarjoamalla ihmisten suojelua arvelluttavilta julkaisuilta, niiden ikävältä väärinkäytöltä tai julkiselta esittämiseltä.

Tämän kuvan sisältöä on jouduttu sensuroimalla parantamaan, sillä teos on komea tekijänoikeusrikkomus ja sisältää uskonnollisesti halventavaa materiaalia.

Sensuuri on ollut historiallisesti täysin normaali menettelytapa totalitaarisissa yhteiskunnissa, joissa se on ollut tarpeen väärien ideologioiden, vallankumouksellisten tai aina kin vallanpitäjien toimia kritisoivien tahojen vaientamisessa.

Sensuuri on vallanpitäjille hyvä tapa muokata kansan mielipidettä. Sensuuri on monien diktaattorien hyväksi havaitsema toimintamenetelmä. Sensuroimalla voidaan peittää diktatuurin vastaista sisältöä, vahvistaa diktaattorin asemaa ja aivopestä kansaa. Sensuuri on ollut diktatuureissa laajassa käytössä ja johtajat ovat havainneet sen olevan kokonaisuudessaan hyödyllistä vastarinnan synnyn ehkäisemiseksi; hienovaraisesti suoritettu sensurointi voi olla kansalle mahdotonta havaita. Kiinassa internetin sensurointi on arkipäivää, ja ihmiset eivät saa tietää karua todellisuutta. Syntyvä hämäännystilanne on mainiota hallinnolle, joka saa kansan uskomaan asiaansa. Sensuuri on siis hallinnolle varsin hyödyllinen tapa ylläpitää diktatuuria ja henkilönpalvontaa.

Koska sensuuri usein yksinkertaistaa tai suorastaan muuntaa alkuperäisteosta, on sitä usein arvosteltu luovuutta ja humanismia väkivalloin tukehduttavaksi voimaksi.

Sensuurin väärinkäyttö on sen verran helppoa, että alkuperäisen ja sensuroimattoman teoksen muokkaaminen tekijää ja aihepiiriä halventavaksi ei ole temppu eikä mikään. Tuloksena on usein älyvapaata typeryyttä, joiden valossa alkuperäinen kirjoittaja ja teos näyttävät moukkamaisilta. Tällainen sensurointi palvelee kahta tarkoitusta: Ensinnäkin se halventaa alkuperäisteoksen ajatuksia. Toiseksi sensuroinnin tarkoituksena on liittää sensuroituun materiaaliin tiettyjä ikäviä ja absurdeja mielikuvia, jolloin sensuroinnin kohde toimii halventamassa myös muita teoksia, joita on sensuroitu (joita yleisö ei hyvin usein erota sensuroimattomista).

Sisällysluettelo [piilota]

1 Historia
2 Suuri kiva yhteiskunta
3 Hikipedia
4 Katso myös

HistoriaMuokkaa

Sensuurin pääperiaatteet ovat lähtöisin uskonnosta , sillä monissa uskonnoissa uskonnon oma auktoriteetti legimitoidaan vetoamalla "korkeampaan voimaan", joka kyllä tietää paremmin, mikä ymmärtämättömälle ihmiselle on parasta. Näiden paradoksien kritisointi taas olisi uskontoa hyökkäys itseään vastaan. Tämä johtaa siihen, että ihmiset tyytyvät uskomaan, mitä heille sanotaan, ja näin tämä "kyseenalaistamaton auktoriteetti" saa lisää uskollisia alamaisia. Henkilö, joka etsii, kyseenalaistaa ja mahdollisesti löytää tätä jumalalle kuulunutta tietoa, on perinteisesti suljettu yhteisön ulkopuolelle hylkiö. Tällainen valtaa ylläpitävä taka-ajatus on löydettävissä myös modernista sensuurista.

Raamattu sanoo sensuurista seuraavaa:

Ja hän sanoi: sensuuri on Saatanan luomus ja on teidän tehtävänne sitä vastaan taistella (ks. 88402. ristiretki) ja rautaisin kourin uskottomia vastaan käydä (psalmi: Jumala: 74:86;123:73402.) (Jos et usko, katso Raamatusta; kun et kumminkaan viitsi, niin miksi et saman tien usko.) Myöhemmin sensuurista tuli suosittu harrastus kirkon keskuudessa (ks. 854193. ristiretki) ja nykyään sitä käyttävät kaikki erittäin ahkerasti (myös tämä teksti poistetaan 15 minuutin kuluttua).”

Sensuuria ruokkiva yhteiskuntaMuokkaa

Nyky-yhteiskunnassa sensuurin vakavuus ja levinneisyys on lisääntynyt hälyttävästi. Jotkin sensuurivaltiot kuten Venäjä, joka kahlitsee vapaata lehdistöä, ja Yhdysvallat, joka rajoittaa kouluopetukseen otettavaa tutkimusta, ovat jo pitkään muokanneet (sensuroineet) kiusallista informaatiota, jolloin raja kansalaisten hämäävän ja hyväksi koettuja arvoja tukevan toiminnan välillä hämärtyy. Kun tämän yhdistää ihmisten yleiseen sinisilmäisyyteen, on helppo huomata, että sananvapauden puolesta on tehtävä jatkuvasti töitä länsimaisissa yhteiskunnissakin.

Hikipedia ja sensuuriMuokkaa

Verbaalinen vasektomia yllämainitun ylläpitäjän toimesta on rinnastettavissa kuurosokean suorittamaan pakkosterilointiin.

~Tyräel Haara-Pallila tilanteista, joissa ylläpitäjä Hjassan karsii artikkelilisäyksiä ja mahdollisesti sinetöi asian suojauksella

Valitettavasti Uncyclopedia foundation on kieltänyt meitä puhumasta aiheesta. Itse asiassa emme saa edes kertoa olevamme estyneitä puhumaan asiasta. Hikipediassa puhutaan aiheesta mieluummin nimellä jälkikäteen tapahtuva aineiston hankkimisen etukäteisvalinta, mutta siitäkään emme voi puhua tai kirjoittaa.

 
Eräs parhaita esimerkkejä ajattelemattomimmista tavoista yrittää suojata alaikäisiä. Tällaisen asenteen vastaisena on kehitetty myös eräänlainen parodinen iskulause, josta on muodostunut klisee: ”Muistakaa: Seksi paha, väkivalta OK!

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.