Wikipedian ylläpitäjät

(Ohjattu sivulta Tbone)
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikisosiologia
Wikipsykologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön
Wikipedian evakot

Jalka voitokkaana päällä niskani,

vaikka korisen vielä hiljaa!

~A. W. Yrjänä kuvailee tavallisen käyttäjän alempiarvoisuutta ylläpitäjään nähtynä

Wikipediassa on vastoin yleistä harhaluuloa aktiivinen ylläpito ja byrokratia. Tavalliset käyttäjät kumartavat ylläpitäjille ja ylläpitäjät byrokraateille. Jotkut onnekkaat ylläpitäjät voivat lisäksi tutkistella ja pälyillä lämpimikseen toisten IP-osoitteita.

Ylläpitäjät ovat monesti itsekin vandalismin puolella eivätkä näin ollen ole todellisesti asiallisuuden perikuvia, kuten ylläpitäjiltä voisi olettaa. Wikipediassa levisi vuonna 2006 salaliittoteoria, jonka mukaan RKP olisi soluttanut agenttejaan (rikollisjengiä) Wikipedian ylläpitoon ja näin ollen tuhonnut tietosanakirjan ruotsinmielisellä propagandallaan, joka tietysti on täysin pakkoruotsia puoltavaa perverssiä paskaa, jota minkään tietosanakirjan ei tulisi sisältää. Teoriaa kannattaa tällä hetkellä ainoastaan yksi henkilö, Asterix*, joka on joko trolli tai sitten unohtanut ottaa lääkkeensä.

Ylläpitäjät ja byrokraatit ovat Wikipedian korkea-arvoisimpia käyttäjiä. Mitä pidempään käyttäjä on toiminut ylläpitäjänä, sitä suurempaa luottamusta ja kunnioitusta hän muiden keskuudessa nauttii. Ylläpitäjiä eivät koske tavallisten tallaajien käytännöt, ja Wikipediassa vallitsee diktatuuri, kerrassaan kaamea sortohallitus. Ylläpitäjät saavat poistaa artikkelin tai estää käyttäjän, jos siltä tuntuu. Ylläpitäjät ovat ikään kuin myyttisiä jumalolentoja Wikipediassa. Yleensä maagillinen auktoriteetin hohde säilyy ylläpitäjänvaltuutensa menettäneilläkin.

Lähes ylläpitäjien veroisia ovat Wikipedian sensorit, joilla on samat oikeudet kuin muillakin tavallisilla käyttäjillä, mutta jotka haluavat osoittaa kansalaiskuntonsa määrätietoisin toimin. Joskus tukahduttamistoimet osuvat oheisvahinkoina sivullisiinkin, mutta taistelussa kansainvälistä verkkovandalismia vastaan kovatkin otteet ovat oikeutetut. Sensorit muodostavat moottoripyöräkerhoille tyypillisen prospects-katerogian. Osa ei ole kiinnostunutkaan täysjäsenyydestä, vaan pitää cruisailemisesta hang arounderina.

Automaattisesti päivittyvä lista tämänhetkisistä suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjistä. Artikkelin, jota luet tällä hetkellä, tiedot ylläpito-oikeuksista on tarkistettu kattavasti viimeksi syyskuussa 2020.

Kuvaa Wikipedian ylläpitäjien jokavuotiselta virkistysretkeltä Rauman keskustaan.

Keitä ylläpitäjät ovat? Mitä he tekevät?

Ylläpitäjät voivat poistaa ja suojata sivuja tai vaikka bannata käyttäjiä.

Eräs absoluuttinen tosiasia on se, että Ylläpitäjät Ovat Kykeneviä Selaamaan Poistettujen Sivujen Historiaa. Ei se ole reilua. Ylläpitäjät pääsevät lukemaan vandaalien kirjoittamia roska-artikkeleita, vaikka he itse ovat ne jo menettäneet – iäksi.

Ylläpitäjällä on oikeus poistaa artikkeli, jonka aihe ei satu kiinnostamaan. Niin ikään on hänellä valtuudet estää käyttäjä, joka on hänen korkeutensa kanssa eri mieltä. Toisinaan ylläpitäjät suojaavat sivuja. Räikein esimerkki lähiajoilta on pakkoruotsiartikkeli, joka suljettiin muokkauksilta, jotta rehelliset, isänmaalliset kansalaiset eivät pääse kritisoimaan pakkoruotsia laisinkaan.

Byrokraatti voi poistaa häiritsevän tyypin ylläpidosta tai tehdä mukavana pitämästään kaverista ylläpitäjän ilman sen kummempia lisämuodollisuuksia.

Wikipedian ylläpitäjien yhteistyö on mutkatonta ja lämminhenkistä. Vuonna 2020

 1. ylläpitäjä Otrfan oli saanut tappouhkauksia,[1]
 2. joita ylläpitäjä Lax kommentoi hassunhauskasti: ”Tämä maailma kaipaa enemmän konkreettisia toimenpiteitä ja vähemmän katteetonta suunsoittoa.”[2]
 3. Kysymys siitä, mitä Laxille ja hänen viestilleen tulisi tehdä, synnytti ylläpitäjien Otrfan, Pxos ja Zache välisen kiistan, jossa Pxos näkee uusimman toteuman "Abc10-ilmiöksi" nimeämästään kaavasta: ”Henkilö X tekee jotain (tyhmää tai epätyhmää) ja asia johtaa siihen, että kaksi ylläpitäjää (nyt Otrfan ja Pxos, eilen Zache ja Pxos) keskustelevat keskenään ja kohta supistavat aiheen vain kahdenkeskiseen neuvotteluun tai riitelyyn. Samalla herra X tai konttoristi Y voi vaieta ja liueta”, ja
 4. katkeroiduttuaan Zachelle siitä, miten Zache suhtautui Laxin kirjoittamaan murhakannustukseen, Otrfan otti tavaksi kääntää vielä kuukausia myöhemmin aivan toisista asioista käydyt keskustelut tähän henkilökysymykseen: ”kannattaa yllyttää tappamaan. Se on Zachesta vain huumoria.”[3]; ”Ja seuraavaksi sinä argumentoit yllyttämällä taas tappajia minun kimppuuni?”[4]

Aika velikultia.

Kuinka päästä ylläpitäjäksi?

”Pitää myös paikkansa, että eräs ylläpitäjän toimenkuvaan kuuluvista seikoista on toimiminen "omin päin" eri asioissa silloin, kun kollegoja ei näy tai heitä ei haluta nähdä. Kuitenkin minusta tuntuu siltä, että ylläpitäjyyden vaatimukset ovat nousseet, vaikka virassa onkin vielä 1970-luvun maistolaisia, jotka säheltävät jo ennen kuin ovat päässeet kahviin ja konjakkiin saakka.”

~Pxos[5]

Wikipedian ylläpitäjäksi pääseminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki nykyiset ylläpitäjät (ja osa entisistä!) muodostavat sisäpiirin, joka tekee keskuudessaan Wikipedian IRC-kanavalla tärkeitä koko yhteisöä koskevia päätöksiä.

Ensinnäkin muista kohdistaa ylläpitäjiin aina tilaisuuden tullen perseennuolentaa. Lahjo heitä papukaijamerkeillä. Ylistä heitä puheissasi. Osoita heille suosiota. 80 % annetuista papukaijamerkeistä ovat ylläpitäjien perseennuolentaa, ja 74 % uusista ylläpitäjyyksistä on vanhojen ylläpitäjien ahkeran perseennuolennan tulosta. Sinun kannattaa myös varmuuden vuoksi kannattaa jokaisen ylläpitäjäehdokkaan ylläpitäjyyttä, sillä silloin kyseinen ehdokas luultavasti kannattaa sinuakin.

Mahdollisuuksiasi päästä ylläpitäjäksi parantaa lisäksi alituinen Wikipedian IRC-kanavalla roikkuminen. Tällöin kaikki ylläpitäjäkaverisi tulevat oitis kannattamaan sinua vitut välittäen siitä, onko sinulla Wikipediassa 500 vai vaikka 50 000 muokkausta. Muita hyviä neuvoja ovat:

 1. Ystävysty ja veljeile ylläpitäjän kanssa.
 2. Ole aina samaa mieltä ylläpitäjän kanssa. Älä koskaan arvostele ylläpitäjien toimia tai puutu heidän tekemisiinsä. Muokkaussodassa ole aina ylläpitäjän puolella.
 3. Käytä sock puppeteja. Se vaatii harjoitusta, mutta etevä sock puppetien käyttäjä ei jää koskaan kiinni. Tämän vuoksi on suotavaa käyttää Wikipediaa samanaikaisesti ainakin 20 eri tunnuksella.
 4. Rohkaise myös kavereitasi käyttämään sock puppeteja. Esimerkiksi IRC-kanavalla kohtaamasi mukava ylläpitäjä lienee tähän valmis. Mitäpä ei kaverinsa hyväksi tekisi.
 5. Sensuroi äänestystä. Hylkää ääniä vedoten käyttäjän liian lyhyeen muokkaushistoriaan tai muuhun tekosyyhyn.
 6. Hauku IRC-kanavalla kokemattomampia käyttäjiä. Näin saat vanhat tekijät puolellesi. Varmista kuitenkin, että haukkumasi käyttäjä ei itse käytä Wikipedian IRC-kanavaa. Tällöin on nimittäin mahdollista, että hän vastustaa ylläpitäjyyttäsi.
 7. Älä aseta itseäsi ehdolle. Jos niin teet, sinua pidetään narsistisena paskana, mikä huonontaa mahdollisuuksiasi ylläpitäjyyden suhteen. Suositeltavinta on odottaa, että joku muu, mieluiten ylläpitäjä, ehdottaa sinua. Ylläpitäjän tekemä ehdotus voi parantaa mahdollisuuksiasi merkittävästi.
 8. Kerää kannatusääniä VARSINKIN ylläpitäjiltä. Yhteisön arvostettujen jäsenten mielipiteet saattavat vaikuttaa myönteisesti myös muihin äänestäjiin. Wikipedian irkkikanavalla ylläpitäjät yleensä juonivat miten äänestävät. Tietyllä taktiikalla ylläpitäjät voivat ohjata helposti lammasmaisten äänestäjien mielipiteitä.
 9. Lesoa. Kerro itsestäsi mahdollisimman paljon myönteisiä piirteitä, joihin saattavat kuulua vaikkapa muokkausten määrä, ansaitut papukaijamerkit ja muut prenikat tai artikkeliansiot. Jos olet kirjoittanut vähintään viisi suositeltua sivua, saanut ainakin saman verran erinäisiä palkintoja ja tehnyt yli 10000 muokkausta, mahdollisuutesi ovat Erittäin Luotettavan Tutkimuksen mukaan viisinkertaiset.
 10. Kirjoita suositeltuja sivuja. Suositellun sivun kirjoittaminen on helppoa; voit kopioida sen mistä tahansa paperisesta tietolähteestä. Internetistä ei kannata kopioida, koska ylläpitäjät selvittävät Googlen avulla mistä tekstisi on kopsattu, tekstisi poistetaan, sinut leimataan vandaaliksi ja käyttäjätunnuksesi mahdollisuudet päästä ylläpitäjäksi ovat iäksi pilalla. Internetin ulkopuolisesta lähteestä kopioidessasi et saa jättää tekstiin kirjoitusvirheitä tai alkuperäisen tekijän nimeä. Sellainen herättää "epäilyksiä". Suositellussa sivussa on myös hyvä olla ainakin yksi kuva. Kopioi sellainen muualta internetistä, tallenna Wikimedia Commonsiin ja väitä sitä itse otetuksi. Sitten tuot artikkelisi vertaisarviointiin, missä tyrmäät kaikkien muiden käyttäjien esittämät kommentit. Lopuksi on kaksi viikkoa kestävä Suositellut sivut -äänestys, jota pystyt manipuloimaan sukkanukkiesi avulla.
 11. Kerää papukaijamerkkejä ja muita kunnianosoituksia. Näin annat itsestäsi muille hyvän kuvan. Sitä paremman, mitä ylhäisemmässä asemassa papukaijamerkin myöntäjä on. Jos vaikkapa MikkoM on antanut sinulle papukaijan, parantaa tämä merkittävästi mahdollisuuksiasi ylläpitäjyyteen. Sen sijaan esimerkiksi Mr. Showmanin antamat eivät ole niin arvokkaita, koska hän myöntää niitä joka toinen päivä.
 12. Esitä olevasi kiinnostunut historiasta, filosofiasta, matematiikasta, kirjallisuudesta tai mistä muusta tahansa "korkeakulttuurin" hengentuotteesta. Tämä saa ylläpitäjät ajattelemaan, että olet joku arvostettu korkeakouluja käynyt henkilö. He eivät voi varmentaa sitä, sillä sellaisia henkilöitä ei ole ylläpitäjistössä. Käytä keskusteluissa hyvää kieltä. Siellä täällä voi olla tökeröitä ja ydinasian ymmärrettävyyttä haittaavia virheitä, jotka pidentävät keskustelua entisestään, mutta älä solkkaa kuin joku helvetin Vilkkuu.
 13. Kosta vastustajalle. Jos joku vastustaa ylläpitäjyyttäsi, kosta tälle nousukkaalle. Kun olet päässyt ylläpitäjäksi, voit vaikka bannata vastustajasi.
 14. Jos et pääse ylläpitäjäksi, tee itsemurha; äänestyksen häviäminen on taatusti sen arvoista. Kerro itsemurhastasi käyttäjäsivulla, jotta saat rispektiä muilta. Varoitus: valitettavasti emme voi mennä kunnioituksen saamisesta takuuseen. Tämä vaatii selitystä. Oletetaan, että olet oikeasti henkisesti siinä pisteessä, jossa olet valmis näin syin lopettamaan elämäsi. Kirjoitat tuota sieluntilaa jäljittelemättömästi kuvastavan vuodatuksen. Voi olla, että ylläpito ja vakiokäyttäjistö reagoi paranoiassaan, tai vallastaan mustasukkaisena, ainoastaan perusteettomilla epäilyillä siitä, että olet jonkun tutun häirikön estonkiertotunnus, joka keksi koko itsemurhayrityksen vain häiriköinnin vuoksi.[6]

Eli ei kun äänestys käyntiin! 75 % kannatus vaaditaan ylläpitäjyyden saamiseksi. Wikipediassa on keskusteltu ylläpitäjyysäänestyksen äänikynnyksen laskemisesta, mutta tietenkin ylläpitäjät ovat pääosin tätä ehdotusta vastaan.

Jos olet luuserina hävinnyt äänestyksen ja nyt aiot katkerana kostaa Wikipedialle, voit kysyä vinkkejä vandalismiharrastuksen aloittamiseen vaikka Elisa-vandaalien asiakaspalvelusta. Hikipedia kuitenkin suosittelee mieluummin elämän hankkimista.[7]

Ylläpitäjät

4shadoww

4shadoww on tiettävästi ensimmäinen suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjä, jonka nimi alkaa nelosella tai ylipäätään numerolla. 4shadowwin yksi suosikkibiisi on Lady Marmaladen Gucci Gucci Ya Ya Da Da.

AB

AB valittiin[8] ylläpitäjäksi 12. helmikuuta 2020 kello 08.09, aikoina jolloin ylläpitäjiäkin tuli kuin sieniä sateella.

Anr

Anr luulee omien sanojensa mukaan olevansa kuolematon ja opiskelee siksi ikuisesti. Myöntää avoimesti muokanneensa vuosia IP-retkuna ennen rekisteröitymistään[5]. On ainakin joskus ollut Wikipediassa paikalla 24 tuntia vuorokaudessa. Ahkera vandalismintorjuja ja ainakin jossain vaiheessa Wikipedian ahkerimpia käyttäjiä; ylläpitäjänä maaliskuusta 2007 alkaen.

Crt

Crt (entinen Cartman) väittää ettei käyttäjänimensä liittynyt South Parkiin. Ylläpitäjä 27. maaliskuuta 2007 ja siitä eteenpäin.

Ejs-80

”No, pääasia lienee, että nyt on sitten Viimeisenkin heteron Wikipedian muokkaaminen estetty.”

~Ejs-80[9]
 
Arkkienkeli Ejs-80 kantaa liitonarkkia valitun kansan puolesta johtaessaan heidät erämaahan.

Ejs-80:llä (ylläpitäjänä lokakuusta 2007 asti) on 26.12.2013 muokkauksia suomenkielisessä Wikipediassa 70 755, eli yli kolme kertaa enemmän kuin Taubblindheitilla, 20 705 muokkausta, joka sentään on legendaarisen elämätön[10]. Suurin osa Ejs-80:n toiminnasta tosin on uudelleenohjauksien poistoja. Ejs-80 on byrokraatti, toiminut Välityslautakunnassa – ja Agonyn ja Jaakonamin ystävä, pitävät "hauskaa" Wikipediassa witsailemalla.[11] Hienoa pojat! XD

Ekeb

Pitänee kebabista. Hän ei pahemmin ylläpitotöitä tee, mutta Wikipedian IRC-kanavalla hän kyllä roikkuu tai ainakin roikkui. Ylläpitäjäksi 10. toukokuuta 2007.

Geohakkeri

Geohakkeri pääsi ylläpitäjäksi 24. marraskuuta 2016 kello 08.59.[12] Hänet valittiin 96,6 % kannatuksella.[13] Hän on kertonut pakoilevansa erilaisia käyttäjien välisiä konflikteja.[14] Geohakkeri ei oikein tee muuta, kuin jotain ihme väkerryksiä omissa oloissaan, eikä juurikaan ole kiinnostunut ylläpitäjän töistä. Häntä on paheksuttu noituuden harjoittamisesta[15] sekä Viisasten kiven piilottelusta Supon agenteilta.

Harriv

Harriv on asiallinen, melkoisen ahkera älykääpiö, joka asuu Kuukausiliitteen jutun mukaan Espoossa. Harriv teki ensimmäisen muokkauksensa 20. lokakuuta 2004 ja hänet kelpuutettiin ylläpitäjien joukkoon huhtikuussa 2005. Toiminut Välityslautakunnassa ja ilmoittaa omalla käyttäjäsivullaan, että Julie Andrews on kuuminta hottia, joten (Harriv) voi olla tosielämässä Mauri Jean.

”Tämän nimenomaisen hihhulin vandalisointeja ei kannata revertata ennen kuin ip -osoite on estetty. Ei se ole vaarallista jos artikkeli on muutaman minuutin väärässä tilassa.”

~Harriv Levykevandaalista, 27. syyskuuta 2006

Mikä logiikka tuossa nyt oli? Miten niin ei kannata? Ehkä siksi, että Harrivin mielestä Wikipedia on epämääräinen internetsivu[6].

”Lopetetaas kyseisen vandaalin mainostus”

~Harriv Levykevandaalista Oletko Wikiholisti -testissä

Ennen kaikkea Harriv on tullut wikien välillä tunnetuksi typeryydestään. Hän on se kuuluisa ylläpitäjä, jonka ymmärrys ei riittänyt estämään kaikkien aikojen pahinta, mahdollisesti myös surkeinta, joo kyllä vähän säälittää, trollia Crimson Cherry Blossomia, joka oli tuolloin piinannut Wikipediaa jo noin vuoden, silloin, kun hänelle tarjoiltiin siihen mahdollisuus hopeatarjottimella: [7]. Juuri Harrivin kaltaisten tyhmien, ylibyrokratisoituneiden pässien takia suomenkielinen Wikipedia on siinä paskassa jamassa, jossa se tällä hetkellä on.

Henswick

Siloposki Henswick (ent. Hene 133) on Wikipedian uusi omatunto ja syväkurkku, joka sai uutta tunnustusta, kun Kirsikka ehdotti häntä ylläpitäjäksi[8], vaikka palauttajan suuresti arvostetun pestin myöntämisestä ei ollut kulunut kuukauttakaan... Henswickin vihan sai tuntea D100a, joka kuulemma erehtyi provoilemaan niin paljon kahden tunnin aikana, että tämä punaposkinen Juhkon palkitsija aloitti kommenttipyynnön Deesatasta vastaan. Ylläpitäjyysäänestys oli menenossa hieman penkin alle (ja menikin; vasta joulukuussa 2011 Henswick pääsi ylläpitäjäksi), joten hän sai apuja yllättävältä taholta: Otrfan antoi hieman taustatukea. Otrfan jopa vastaili Henkan puolesta niin hyvin että jälkimmäinen totesi aivan oikein, että hänen ei tarvitse vastailla itse[9]. Hänen tapaisiaan ylläpitäjiä Wipediaan tarvitaan lisää ja paljon.[10][11] Mistä näitä peeloja tulee?

IA

”Suomenkielisen Hikipedian erona englanninkieliseen Uncyclopediaan on esimerkiksi artikkelit suomenkielisen Wikipedian käyttäjistä ja ylläpitäjistä, tällaisia vastaavia artikkeleja ei ole luotu englanninkieliseeen Uncyclopediaan.”

~IA:n artikkelisisältöä

”Yksityishenkilöitä ja heitä julkisesti arvostelevat artikkelit saattavat rikkoa Suomen lainsäädäntöä.”

~IA:n artikkelisisältöä[16]

”Tällainen ei olisi ollut ikinä mahdollista Uncyclopediassa”

~IA:n artikkelisisältöä

”palautettu kappale, josta todennäköisesti tulee ajan mittaan oikeusasia”

~IA:n monitulkintainen yhteenveto[17][18]

Taksonomian mukaisesti itsensä nimennyt IA on kärttyinen ukko. Hän tiuskii ihmisille ja tivaa näiltä selvityksiä turhanpäiväisistä asioista, kuten keskustelusivujen arkistolinkkien sijoituspaikkojen valintaan vaikuttaneiden järkeilyprosessien kuluista.[12] Hän on itse hyväksynyt arvonimekseen Cyborg Orangutan model-123:n myöntämän tittelin "Vitun kusipää"[13][14] ja pitää tätä erittäin hauskana & humoristisena tekona[15]. IA tykkää päteä turhalla maantietotiedollaan (esim. [16]), eikä osaa oikein kirjoittaa. Näitä linkkejä painelemalla voi kivasti seurata, miten reppana rakentaa erästä kommenttiaan Suomen kansantasavalta -artikkelin keskustelusivulla ja kasvattaa samalla muokkausmääräänsä: [17][18][19][20][21][22].

”On se ihme kun et osaa kirjoittaa oikein vaan joudut jokaisesta viestistäsi jälkikäteen muokkaamaan kirjoitusvirheitäsi.”

~Makele-90kin tietää sen[19]

IP-käyttäjän huomautuksen IA:n monumentaalisesta esikatselemattomuudesta IA poisti asiattomana ja lätkäisi (omin sanoin kirjoittaneelle ja pyytäneelle, ei vaatineelle) IP:lle varoitusmallineen. Nironen huomautti IA:ta tästä, mihin IA totesi arvokkaasti historian tulevan antamaan hänelle synninpäästön ja tuomitsemaan häirikkönä myös Nirosen.[23] IA:n taipumuksena onkin epäillä kaikkea, mitä rekisteröitymättömät vierailijat tekevät. IA:sta tehtiin ylläpitäjä vuonna 2015 "kymmenen vuoden harjoittelun jälkeen".[20]

IA:lla on myös tunnus nimeltä Azhura, jolla hän sikailee Hikipediassa.

Jetman

Erikseenkö sinut pitää opastaa oikeaan osioon? Jetman ei, lukija hyvä, ole enää Jetman. Eikä muuten ylläpitäjäkään. Sinun olisi korkea aika ymmärtää että ylläpitäjätkään eivät jaksa olla samannimisiä ainiaan. Heidän tunnuksensa vaihtuvat.

Jisis

J. Isis muutettiin ylläpitäjäksi 6. syyskuuta 2009. Sukunimen tähden odotamme hengitystämme pidätellen hänestä uutta Kompakia.

Hän ei tunnista esim. kannabiksen suonensisäisestä käytöstä kertovaa tekstiä puhtaaksi trollitajunnanvirta-ainekseksi.[21] Sanottiinpa tuossa Jisiksen hyväksymässä tekstissä näinkin: ”Sidosaineiden poiston jälkeen kannabista ei kuitenkaan voida käyttää polttamalla, koska se valuu herkästi hengen mukana keuhkoihin.” Jokainen tuumikoon tämän merkitystä hetken.

Toiminut Välityslautakunnassa.

Jmk

”Koska olen runoilevalla päällä, epäeeppisestä tulevat mieleeni variaatiot epäeettinen, etäeeppinen ja etäeettinen.”

~ --Jmk (keskustelu) 6. tammikuuta 2017 kello 21.17[22]

”Kiva kun kysyit ja mukavaa että näin voin auttaa sinua löytämään tiedon, jota et omin voimin löytänyt. Kysy vain rohkeasti seuraavankin kerran, kun et löydä!”

~Jmk Abc10:lle keskustelusivullaan 31. elokuuta 2020[23]

Jmk (2006–) on Wikipedian ylläpitäjä (2016–), ammattimatemaatikko ja useasti palkittu kuukauden käyttäjä.

Jni

”Nämä erilaiset homottelut ja sukupuolisuuden vääntelyt ovat nykyisin kovasti muotia joten epäilemättä tästäkin löytynee joku City-lehden tms. homopropagandajuttu, mutta muutama sellainen lähteenä - jos siis löytyy - ei vielä aiheuta merkittävyyskynnyksen ylittymistä.”

~jni (k) 14. marraskuuta 2016 kello 20.15 (EET)[24]

”En edes tiedä, mikä on "suhdemallivähemmistö", mutta suhtaudun kyllä varauksella ja konservatiivisen kriittisesti asioihin, jotka ovat olleet tautiluokituksessa vain muutama vuosikymmen sitten. Saa kai vapaassa maassa suhtautua asioihin miten haluaa, eikö?”

~jni (k) 19. marraskuuta 2016 kello 17.29 (EET)[25]

Jni (ei tule sekoittaa Jniemenmaahan) on tähtitieteeseen, elektroniikkaan ja kemiaan perehtynyt käyttäjä,[26] saapui sivustolle huhtikuussa 2015. Vuonna 2017 Jnistä tehtiin kommenttipyyntö, koska hän oli epäillyt käyttäjää "Flyingantero" Sampsa Kurriksi. Myöhemmin toiseksi syytekohdaksi nostettiin Jnin ajatus siitä, että Otrfan olisi oikeasti Barbra Streisand. Jni pääsi ylläpitäjäksi vuonna 2019. Englanninkielisessä Wikipediassa hän on ollut ylläpitäjänä vuodesta 2005 saakka. Hänen käännöstyönsä suomiwikin artikkeleihin on ollut niin huonoa, että niitä on luultu konekäännöksiksi.[27] Hän on valitellut joutuvansa äänestämään Kokoomusta, koska oikeistolaisempiakaan puolueita ei löydy.[28]

Hikipediaa Jni kuvailee ”haittasivustoksi”.[29]

Jouluntähti

 
Jnovikovin kissa "Miuku"

”Onko universumi maailmankaikkeudessa vai maailmankaikkeus universumissa?”

~Jnovikov kahvihuoneessa 23. huhtikuuta 2019

”Voisitko ystävällisesti selventää, miksei Merinorsu ole sopiva käyttäjätunnuksen nimeksi? Merinorsuthan on nisäkäsheimo nisäkässuku, enkä tiedä mitä muuta se voisi tarkoittaa.”

~Jnovikov Kyykaarmeen keskustelusivulla 2. maaliskuuta 2020[30]

Jouluntähti (ent. Jnovikov) on elokuussa 2018 Wikipediaan rantautunut kalastaja, joka allekirjoittaa näin: Jouluntähti (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪). Hän on ehdottanut itseään kaksi kertaa ylläpitäjäksi, joissa ainoat kannattajat ovat olleet Iivarius ja Höyhens.[31] Kolmas kerta toden sanoo; hänet valittiin ylläpitäjäksi 100 % kannatuksella vuonna 2022.[32]

Junafani

Junafani (s. myöhemmin kuin 1991[33], Hikipediassa nimellä Junafani) on ollut Wikipediassa syyskuusta 2006 saakka ja pääsi ylläpitäjäksikin huhtikuussa 2009. Hän asuu Järvenpäässä ja on yläkouluikäinen kolli jo. Hän illat pitkät pyörii rautatieasemalla syöden kukkasia ja katsellen kuinka junat lipuvat ohi ja häviävät horisonttiin. Yöt sitten tuijottaa tuoreita muutoksia Wikipediassa. Aamut pällistelee moottoriurheilua ja päivät mäkihyppyä. Tervettä ja tasapainoista elämää elelee.

Kooma

Kooma on syntynyt vuonna 1983, opiskelee tai opiskellut insinööriksi ja asuu Joutsenossa. Kooma on tasaisen tylsä ylläpitäjä, jollaiseksi pääsi 2. marraskuuta 2005. Saamiemme tietojen mukaan Kooma on hevari ja jotain sukua Anchjolle ja Agonylle.

Koomasta saattaa tulla isona vandaali. Kerran kun minä, joka nyt kirjoitan, eräs runsaista sockpuppeteistaan tunnettu käyttäjä, yritin tunkea Wikipediaan kirjoittamaani Simpsonit - täyspitkä elokuva (2007) -artikkelia, tämä mokoma meni poistamaan ja kirjoitti yhteenvetokenttään:

”Jollain on vähän liian vilkas mielikuvitus.”


Hän siis samalla kehui artikkelin kirjoittajaa eikä vaivautunut lätkäisemään edes Test7-mallinetta hänen keskustelusivulleen. Se on merkki siitä, että Koomalla on mahdollisuus pelastua. Kooma on myös vaatimaton sielu; hän ei tahtonut byrokraatiksi, vaikka eräs August-54 sitä ehdotti.

Kooma on kiinnostunut Espanjasta. Hän on syyllistynyt törkeään vittuiluun tai sen yritykseen, riippuen siitä, vittuuntuiko uhri:

”Saamastasi kahden viikon estosta päätellen ylläpito oli samaa mieltä.”

~Kooma keskustelusivullaan 17. elokuuta 2005

Kooma ei ole julkaissut henkilötietojaan käyttäjäsivullaan.

Kyykaarme

Kyykaarme aloitti lokakuussa 2016 ja valittiin ylläpitäjän pestiin 8. heinäkuuta 2018. Hartz äänesti ylläpitäjyyttä vastaan perusteella nevöhööd.[34]

Lentokonefani

Lentokonefanista (s. 1998) tuli ylläpitäjä 19. syyskuuta 2016 kello 15.25.[35] Lentokonefani nimensä mukaan on lentokoneen tuuletin "i" ja hänen harrastuksiinsa kuuluu miekkailu ja matkailu. Hän on voittanut biljardin suomenmestarin ja miekkailun suomenmestarin. Hän väittää osaavansa sanoa hollanniksi ”Märkä leipä ei ole hyvää”, ranskaksi ”Sinulla on kiva ankka” ja kymriksi ”Hyvää päivää, olen lohikäärme”.[36]

Linkkerpar

Linkkerpar™ valittiin Wikipedian® ylläpitäjäksi© 6. tammikuuta 2020.

Makele-90

Makele-90 valittiin ylläpitoon 13. tammikuuta 2010.

Nironen

Nironen (ent. ,,n) on ylläpitäjä, joka artikkelipanosta antaessaan suosii erityisesti jääkiekkoa muun urheilun kustannuksella[37]. Hän ehdotti aikoinaan itseään ylläpitäjäksi. Ollessaan hävitä äänestyksen surkeasti Nironen keskeytti sen itse. Nirosen onneksi vain yksi käyttäjä muisti ensimmäistä äänestystä enää toisen aikaan, joulukuussa 2008. Ylläpitäjänä Nironen käyttää uutta palauta-toimintoaan vastuullisesti: aina ensin tulee odottaa artikkelien tyhjentelijältä selitystä, vaikka sitten vuoden ajan[24]. Nironen on toiminut Välityslautakunnassa. Katsokaa ja ihmetelkää! Uskomatonta, Nironen!!!

Nitraus

”Minä olen oikeassa ja sinä et, joten tästä on turha jatkaa. Ktson [sic] jatkoviestisi tälle sivulle vain häiriköintinä ja poistan ne. Hyvästi.”

~Nitraus todennäköisesti Theodor Herzlin käyttämälle IP:lle 5. tammikuuta 2020

Luonnehtikaamme Nitrausta (ent. MiPe) vanhan kaartin käyttäjäksi, jonka oikea nimi on Mihail Petruskov ja joka kertoo olevansa kiinnostunut kemiasta. Hän on omasta mielestään mukamas indifferentti, mutta se ei nyt pidä alkuunkaan paikkaansa, koska useimmissa poistoäänestyksissä hän on nimenomaan poiston kannalla. Nuori, todennäköisesti noin 16–17-vuotias (ikä laskettu 2006) ja hän ei ole vielä yhtä karaistunut ja elämän katkeroittama kuin moni vanhempi käyttäjä (Mikko Paananen, Joonasl, Samulili...). Siitä minkä vuoksi hän kerran luopui ylläpitäjäoikeuksistaan liikkuu mitä moninaisempia huhuja, kuten että hänellä ei riittäisi aikaa olemiseen. Iivarius on haukkunut Nitrausta mastodontiksi.[38]

Toiminut Välityslautakunnassa.

Otrfan

En jumaliste säilyttele mitään kukkasia sivullani.[39]

Se, että minä olen yliviivannut loukkaavia homoeroottisia ruusupuskan kuvia sivultani, ei ole vapaa kutsu muille tulla sivuani sotkemaan.[40]

Otrfan on 1960-luvulla syntynyt[41], omapäinen ylläpitäjä, jolla on radikaaleja mielipiteitä käytännöistä. Selittää nimeään nykyisellä käyttäjäsivullaan: "Otr on lyhenne sanoista Old Time Radio. Fan taitaa olla itsestäänselvyys." Jälkimmäinen lause myöntää itse olevansa tarpeeton. Toisaalla: "Suurin osa kuunnelmista (ja muista radio-ohjelmista) on MP3-muodossa, joko ulkoisilla kiintolevyillä tai CD/DVD:lle talletettuna. Kappalemäärää en ole laskenut, mutta ehkä pari teratavua ne tilaa vievät, eikä taitaisi elinikä riittää kaikkien kuuntelemiseen."[42] Vaivaisen vuoden käyttämisen jälkeen, kesällä 2008, oppi jo siirtämään sivuja. Samoihin aikoihin aktivoitui. Seitsemän kuukautta myöhemmin oli ylläpitäjä. Kuiva ja tylsä, kuten muutkin ylläpitäjät, paitsi että kova kiroilemaan. Toiminut Välityslautakunnassa. Käyttänyt Wikipediaa seksichattailuun vandaalin kanssa.[25] Crimson Cherry Blossomin arkkivihollinen: kohtelee tämän ääliömäisiä palkintokuvia kuin saastaa ja on muutenkin ihan hirveä jätkä.

Hän näkee kumminkin vain ne huonot puolet ihmisessä. Frank Sinatran sanoin: "you think you see the sun, but you ain't see[43] it shine..."

~Crimson Cherry Blossomin sukkanukke Helovirta Otrfanista[44]

Otrfan on rakastunut toiseen wikipedistiin nimeltä August-54. Miesten ikäerolla ei näyttäisi olevan minkäänlaista väliä Amorin suunnitelmissa. Otrfan on piirittänyt Augustin keskustelusivua kesäkuusta 2009 alkaen. Hän ilmaisee syvän ihailunsa Augustia kohtaan kommentoimalla negatiiviseen sävyyn tämän toimintaa ja suorastaan kerjäämällä tämän huomiota. August on tähän mennessä vain ujosti punastellen kuunnellut Otrfanin juttuja, mutta kukapa tietää, mitä kesä tuo vielä tullessaan!

Kesä...
Syksy...
Talvi...
Kevät...
Kesä...

...ja jo on August-54 taakse jäänyttä elämää, ja D100a perinyt paikan vanhanajan radiotuulettimen sydämessä.

Ja Vesterin jälkeen sivullani ovat näköjään vierailleet Herzl, Crimson Cherry Blossom™ ja August-54. Onko Mensan kokoontumistilat muualla Suomessa varattuina?

~Otrfan[45]

Otrfanin ansiot

”Haluukko turpaas, vitun pervo homopoika? Esität aina kylmää ja kovaa herra kaikkitietävää ylivalvojaa joka ei ikinä käytä hymynaamahymiöitä ja joka ei ikinä oo ystävällinen. Tuun ettiinsut Joensuusta vai missä vitun takapajulassa asutkaan äidin/mummon helmoissa ja hakkaan sut ja sitten haastan sut oikeuteen pedofiliasta ja...”

~Juhko[46]

Otrfan ei ole wiki-iäkkäimpiä käyttäjiä, mutta hänellä on 108 026 muokkausta 26.12.2013, jolloin hän tämän listan mukaan on suomenkielisen Wikipedian eniten muokannut käyttäjä[47]. Otrfan taitaa myös olla Miihkalin, Ilaihon ja Junafanin ohella tiettävästi ainoa merkittävä wikipedisti, jolla on Hikipediassa varmistettu[48] tunnus, joka on ollut ihan ihmisiksi[49]. (Klassikkomies on kontribuoinut artikkeleihin eniten, mutta yhtkaikki on ristiriitainen tässäkin (yhteisö)suhteessa.)

Otrfanin arvostelukyky ja kielitaito sinänsä on kuitenkin kyseenalaistettu ylläpidon keskuudessakin, eikä aivan vailla syytä.[26] Jätkä ei ilmeisesti ole kuullut elämänsä ehtoopuolelle mennessä puhekieltä suomeksi. Puhuttu kommunikaatio onkin saattanut Otrfanin kohdalla rajoittua radionauhoituksiin, jotka tehtiin ennen kuin edes hän oli syntynyt.

Kevään 2016 eeppinen ja käsittämättömän sairas Carennah’n sisällissota repi myös suomenkielisen Wikipedian ylläpitoa ja aiheutti ruoririitelyä (kuin muokkaussota, mutta ylläpitotyökaluilla). Kaaoksen keskellä hedelmättömien väittelyjen käydessä kuumimmillaan Otrfan esitti parhaiden yhteistyötaitojensa mukaisesti oman ratkaisuehdotuksensa estouhkauksen muodossa. Muutaman päivän kuluttua vastakkaista puolta edustava dementoituva konkariylläpitäjä Höyhens esti yhtä lailla kyselemättä Otrfanin kolmeksi kuukaudeksi.[27] Puolustukseksi on sanottava, että jokainen on joskus halunnut tehdä Otrfanille niin. Höyhensiläiseen liberaaliin rintamaan kuuluva, ilmeisen masokistinen ylläpitäjä Pxos tuli Otrfanin keskustelusivulle kertomaan, että ylläpidon sisäisestä taistelusta tulisi jossain vaiheessa tehdä kommenttipyyntö; seurannut keskustelu antaa kuvan siitä, miten suosittu Otrfanin täytyy olla työpaikallaan.[28]

Otrfan vandalisoi joulupäivänä 2013.

Vuodesta 2016 lähtien Otrfan on halunnut, että Pxokselta otetaan ylläpito-oikeudet pois, ja toive toteutuikin joulukuussa 2020. Otrfan ei kuitenkaan itse halunnut käynnistää poistoäänestystä, sillä silloin hän olisi joutunut kirjoittamaan perustelut saadakseen äänestyksensä vakuuttamaan muut. Otrfanhan ei kirjoittanut kannatusääniinsä minkäännäköisiä perusteluja kummassakaan viimeisimmistä äänestyksistä, todennäköisesti siksi, että piti itsestään selvänä, että Pxos mukamas tietäisi, miksi Otrfan halusi Pxoksen pois tehtävästä. Todennäköisin syy, miksi Otrfan tätä tahtoi, on joko

 • A) se, että Otrfan halusi yksinkertaisesti Pxosta rangaistavan jostain tai
 • B) se, että Otrfan itse äärimmäisen konservatiivisena ylläpitäjänä koki selvästi liberaalimman Pxoksen uhaksi itselleen tavalla tai toisella

Paranaja

Ei pidä sekoittaa Parantajaan eikä G. I. Gurdjieffin Wikipedia-tunnukseen.

”Minä olen sitä mieltä, että eliöiden nimet ovat pääsääntöisesti ikuisia”

~Paranaja 10. joulukuuta 2019[50]

Dinosaurusfriikki Paranaja tunnettiin vv. 2015–2019 kenties suomenkielisen Wikipedian köpöimmällä käyttäjänimellä Parantaja asiantuntija.[51] Hänen ylläpitäjyytensä toteutui tammikuussa 2020.[52] Viidessä vuodessa muokkauksia on kertynyt 24 855.

Parantaja asiantuntijan legendaarisimpiin tekoihin kuuluu artikkelin kirjoittaminen ainoana lähteenä seitsenvuotiaan pojan blogi.[53]

Ppntori

Ppntori on ollut ylläpitäjä 26. toukokuuta 2007 lähtien. Syytettiin molemmissa ylläpitäjä-äänestyksissään kouluhaimaisesta toiminnasta. Allekirjoittanut aikoinaan näin:

--Ppntori →Ĵůţʂķ∂∂/muokkaukset

PtG

PätäGästä tuli ylläpitäjä 15. maaliskuuta 2013. Hänen artikkeliprojekteitaan ovat olleet ainakin jääkiekkoleijonat.[54] Helppo tapa manata hänet esiin on aloittaa äänestys tai keskustelu jonkin artikkelin valitsemisesta johonkin riviartikkelia korkeampaan kastiin.

Toiminut Välityslautakunnassa.

Stryn

Strynistä (aik. Djlordi) tuli ylläpitäjä 10. tammikuuta 2011. Hän on syntynyt vuonna 1991, miespuolinen ja kirjoittaa urheiluartikkeleita.[55]

Toiminut Välityslautakunnassa.

Tbone

”If all else fails, remember that Jimbo is on your side.”

~Tbonen motto

”Sori, olet väärässä ja minä oikeassa. Surullista...”

~Tbone[56]

Tbone on ylläpitäjä ja byrokraatti. Vuonna 2013 hän aloittaa käyttäjäsivunsa kertomalla aloittaneensa Wikipediaan 3428 artikkelia. Seuraavassa virkkeessä hän erottaa lauseenvastikkeen pilkulla muusta virkkeestä[57]. Rauhoittava ja luottamusta herättävä ensivaikutelma. Tbone ei pidä vandaaleista laisinkaan ja myös toimeenpanee varsin ahkerasti erittäin kyseenalaisia osoitepaljastuksia.

Tbone saapui Wikipediaan elokuussa 2004 ja pääsi ylläpitäjäksi heti marras-. Menestyksekäs pyrkyryys ei tähän loppunut, vaan hänet kruunattiin jo seuraavan vuoden maaliskuussa Wikipedian kolmanneksi byrokraatiksi (koko paikasta varhain karanneen Farsiden sekä '12 feidanneen & '13 vastahakoisesti desysopatun Jniemenmaan jälkeen). Tbone pitää mm. matkailusta ja oluesta. Aikoinaan Tbone ilmoitti käyttäjäsivullaan käymiensä maiden määrän, jota ei täällä lakiteknillisistä syistä voida mainita. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Tbone oli jo Wikipediaan tullessaan keski-ikäinen porilainen mies ja että hän on joko Cyborg Orangutan model-123 -nimimerkin henkilökohtainen tuttava tai sock puppet, mahdollisesti molempia. Eräiden tutkimusten mukaan Tbone käytti 2005 Finlandia-nimimerkkiä sock puppettinaan, sillä heidän mielenkiinnon kohteensa olivat lähes täysin samanlaiset. He myös kirjoittivat täsmälleen samalla tavalla. Muiden ylläpitäjien saatua vihiä Tbone olisi siis päättänyt lopettaa sukkanukkeharrastuksensa.

Tbone väittää J.P. Sipilä -poistoäänestyksessä kirjoittaneensa runoja: http://tbonez.blogspot.com/ Lainattakoon tähän teoksesta Man In Black:

Mies mustissaan joi veristä vettä.
Karhu oli kaatunut
viimeisen kerran lyönyt käpälä kipinää.

Syyskuussa kaarna nousee
kohti pohjoista ja
kaartaa pois.

Väite saattaa kuitenkin olla valetta, sillä eihän kukaan usko että oluesta pitävä keski-ikäinen porilainen mies voisi kirjoittaa runoja. "Karhu" viitannee tässä porilaiseen Karhu-olueen ja "verinen vesi" belgialaiseen kirsikkaolueen, esim. Belle-Vue Kriek.

Tbonessa ovat Shakespeare ja Shelley saaneet uuden vuosituhannen haastajan englanninkielisinä romanttisen rakkauden lyyrikkoina:

As like the vampires in the dawn
our hearts together sawn
Alabama mandolin burning in a fire
lady you're my desire

She was black dark girl
making my world
Smiling with an attitude
making blood cured.[58]

Kuten todettiin, Tbone on tuon maailman turmiollisimman juoman, oluen ystävä. Tämän ongelman taustalla saattaa olla erilaisia ahdistustiloja, masennusta tai peräti psykoosi. Mahdollisesti hän juo unohtaakseen. Ei ole tietoa, kykeneekö Tbone vielä pitämään kohtuullista huolta itsestään. Tbonen käyttäjäsivulla on kuvakin kaljasta. Mieltymyksistään Tbone on maininnut sivullaan:

Maailman paras olut on Westvleteren 12

Käyttäjän näkemykset Wikipediasta ovat pessimistisiä:

Olemme täällä tekemässä tietosanakirjaa, emme hankkimassa ystäviä.

~Tbone

Lohdutonta luettavaa. Hikiaineistosta löytyy koottuja puheita Tbonelta.

Ville Siliämaa

Ville Siliämaa
Ensimmäinen muokkaus 24. heinäkuuta 2006[29]
Muokkausmäärä 33 929[30] (28.6.2009)
Ikä s. 17. lokakuuta 1987
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä ”Edelleen olen jotakin eventualistin ja deletionistin väliltä.”[31] Mitähän sekin tarkoittaa?
Kotipaikka Kempele[59]
Kokonaisarvio
Sukupuoli nainen
Kielitaitoisuus
Sitaatti "Heh, meikä muuten laittoi palautetta sinne samaa paikkaan minne sinäkin olit laittanut, kysyen prätkähiirien esiintyjälistasta, se välitti saman vastauksen kuin sinulle :) noniin nyt on kauan mietityttänyt asia selvillä :P"[32]
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 1
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) asiallinen
Luottokortin numero Elisa-vandaalien selvityksen alla

Ville Einari Siliämaa (s. 17. lokakuuta 1987) (ent. Retromies/Siliamaav) on oman esittelynsä mukaan lokakuussa vuonna 1987 syntynyt henkilö. Hän sai Wikipedia-tunnuksensa vuonna 2006 ja ylläpitäjyytensä vuoden 2009 maaliskuussa. Siliämaa on myös päässyt Välityslautakunnan varajäsenen luotettuun asemaan. Vähän niin kuin D100akin.

Ville Siliämaa keksii omia käytäntöjä[33] ja hänen mielestään keskustelusivujen puhtaaksipeseminen on sallittua, jos sivujen haltija sattuu Siliämaan mielestä olemaan hyvä tyyppi. Muutkaan käytännöt eivät sido hyviä tyyppejä, vaan esimerkiksi muokkaussotiminen ja henkilökohtaiset hyökkäykset ovat Siliämaan kavereille sallittuja. Heihin kuuluu myös tunnettu trolli Crimson Cherry Blossom, jota hän yhtenä ainoista ylläpitäjistä jaksaa vielä jatkuvasti paitsi sietää myös puolustaa sekä poistaa hänen keskustelusivultaan asiallisia kommentteja. Lieneekö siis yhä elossa se sama polte taivuttaa totuutta, joka aikoinaan sai Siliämaan lisäämään itsensä ylläpitäjälistaan kauan ennen ylläpitäjyyttään? Myös täällä Hikipediassa hän on yrittänyt sensuroida CCB™:stä kertovaa juttua, ja yrittipä hädissään sensuroida myös tätä itsestään kertovaa osiota[34][35][36][37]. Sensurointiaan Siliämaa perusteli sillä, että Hikipediaan ei pitäisi lisätä linkkejä ”internetin ulkopuolisille sivustoille”[38].

Sisällöntuottajana Siliämaa on kunnostautunut surkuhupaisten artikkelien tekemiseen jostain yhdentekevistä aiheista, yleensä viihdesarjoista. Niiden parissa hän tuhlaa siis paitsi omaa aikaansa, myös muiden.

Mielenkiintoisena vastapainona tällaisille luonteennäytöilleen ja aloitteilleen Ville Siliämaa kohdatessaan ulkopuoleltaan tulevan pakon käytäntöjen soveltamiseen on pikemminkin kollektivistinen kuin omavaltainen päättäjä. Esimerkiksi Auru Aron syytökset Siliämaan keskustelusivulla johtivat älylliseen hiillostustilanteeseen, josta Siliämaan juuri ennen halvauttavien palovammojen syntymistä pelasti vasta käyttäjä Khaosamingin interventio.[39] Siliämaa ilmaisi jäävänsä syvään kiitollisuudenvelkaan siitä, miten selkkaus oli tyhjennyksen myötä vihdoin ratkaistu.[40]

»Hei. Elonetissä elokuvan nimi mainitaan muodossa Kuinka rakastella neekerin kanssa ...väsymättä (samoin VHS-julkaisussa). IMDb:ssä näyttäs pisteet tulevan kanssa -sanan jälkeen. Onko tästä joku tarkempi ohjeistus, miten tuo tulee nimetä?»
(Siliämaa kysyy neuvoa Crimson Cherry Blossomilta[60])


Zache

Zache [tsakhe][61] "Tuomiopäivän Profeetta" Antideleetta on Wikipediaan vuonna 2005 rantautunut käyttäjä ja sen kaatopaikan yksinhuoltaja, jonka ”kiinnostuksen ja osaamisen kohteet ovat jossain mobiilitekniikat, linux ja webbi suunnalla”[41]. Hän on käyttöoikeuksien iltatähtitaivas, joka pääsi ylläpitoon lokakuussa 2010. Sen lisäksi hän on toiminut Välityslautakunnassa. Silloin, kun ei ole tutkimassa harmaan värisävyjä, Zache taistelee Wikipediassa deletionismin paholaista vastaan aseinaan säihkyvä Taloussanomain säilä, valtava roskavuorensa ja purkillinen omenamehua. Yksin hän käy tätä mekkalaista tuhon demonia vastaan äidinkielen kielekkeellä rinta raudalla rottingilla. Hyvin rohkea on Zache. Käyttäjäsivullaan hän avoimesti on ilmoittanut[62] olevansa

»Kyllästynyt wikipediaan ylenpalttisen deletionismin takia.»

Tuolloin sivulla luki myös seuraavaa:

»Paran KKJ2Wiki koordinaattityökalu»

Munauksia

 • 22. heinäkuuta 2010: Julkaisi pitkän kirjoituksen tarkastettavuus- ja merkittävyyskäytännöistä kahvihuoneessa. Lainattakoon Zachen ratkaisuehdotus kokonaan: ”1. Tehdään mallinen/merkintä (sic) joka selkeästi kertoo lukijalle artikkelin olevan puutteellisesti lähteistetty nykyisen lähteetön merkinnän (sic) tapaan, mutta siten että merkintä on "nätti" eikä häiritse artikkelin lukemista, 2. Lähdetään näin merkityissä artikkeleissa siitä, että kaikki sellainen tieto joka ei ole perustellusti epäilyttävää on todennäköisesti totta. Lähdepyyntöjä saa siis pistää epäilyttäviin kohtiin, mutta artikkelia ei täytetä lähdepyynnöillä eikä sitä tyhjennetä lähteettömänä. Jokseenkin lähdepyyntöjä käsiteltäisiin siten kuin mitä lähteet ja viitteet-esseessä on esitetty.” (lihavointi, suurennus ja alleviivaus lisätty)
 • 27. marraskuuta 2010: Klassikkomies huomautti pariin otteeseen Zachelle, että Khaosaming tulisi viiden palautuksen vuoksi estää, kolmen palautuksen ylärajan mukaisesti. Zache sanoi Klassikkomiehenkin muokkaussotineen, vaikka tämä oli kumonnut vain kaksi kertaa eikä siten rikkonut sääntöjä.[42] Zache ei toiminut, vaikka kukaan muukaan ei ollut estänyt Khaosamingia; asia unohtui, eikä kukaan estänyt Khaosamingia.[43]
 • joulukuu 2010 – tammikuu 2011: Puolusti koko projektia raskaasti rasittavan, sekopäisen ja ymmärrettävään kirjoittamiseen kykenemättömän käyttäjä/sisältötonnioksentaja Theodor Herzlin alias Ashokan, joka oli antanut vuosien todistuksen haluttomuudestaan muuttaa toimintaansa, kehityskelpoisuutta tämän kommenttipyynnössä muutamassa viestissä.
 • Mykistävä kommentti 17. marraskuuta 2016:

»Vihreä lanka kertoo Vuoden 2014 -marssin järjestäjistä seuraavaa: Immosen poseeraaminen vastarintaliikkeen kanssa ei sinänsä ollut yllätys. Viime itsenäisyyspäivänä järjestettiin 612-soihtukulkue, jonka järjestäjiä olivat ilmeisesti Sarastus-lehden porukka ja Suomen Sisu, jonka puheenjohtaja Olli Immonen on. Lehtien perusteella marssilla mukana ja järjestysmiehinä oli myös vastarintaliikkeen ihmisiä.[44]. Tuon pohjalta, en pistäisi johdannon kuvaukseksi sanaa "äärioikeisto", koska vaikka Sarastus ja Hännikäinen fanittavatkin fasismia ja Suomen Sisu on tarjonnut kodin mm. uusnatseille ja tuli siksi potkituksi pois Suomalaisuuden liitosta, niin molemmat ovat aika maltillisia ja "kansallismielinen" on minusta parempi termi näille jos etsitään yhteistä nimittäjää. Tämän tultua kirjoitetuksi, niin Suomen vastarintaliikkeen voisi kyllä minusta pistää suoraan järjestetäjät kappaleeseen kritiikki-kappaleen sijaan, koska selkeästi järjestäviä tahoja he ovat jos tapahtuman järkkärit ovat SVL:stä. »
(--Zache (keskustelu) 17. marraskuuta 2016 kello 09.28 (EET)[63], Hikipedia-linkit lisätty)

 • 4. kesäkuuta 2017 kello 15.07 Zache aloitti salaa suuren peiteoperaation säilyttääkseen valta-asemansa[45] Wikipedian suurimpana seulojana, orjuuttamalla botin väkivallalla uhaten arvioimaan muutoksia hänen puolestaan.[46] Aluksi botti oli käsketty arvioimaan muutoksia perustuen toisen orjan antaman pisteytyksen mukaan, mutta tämä ei riittänyt sammuttamaan Zachen vallanjanoa, vaan hän ruoskaisi bottiaan ja käski tämän hyväksyä joka ikinen muutos. Zache jäi kuitenkin kiinni[47] teoistaan tuona samana päivänä. Zachen teot rikkoivat useaa Wikipedian käytäntöä, lainaten Wikipedia:Botit "Wikipediassa käyttöön hyväksytään vain huolella suunnitellut botit, jotka hoitavat hyödyllisiä tehtäviä.", "Botti saa suorittaa vain toimenpiteitä joista vallitsee selkeä konsensus", ja lopuksi todettakoon, että bottia pitää ajaa bottitunnuksella.
 • 5. huhtikuuta 2018 kello 21.43 Zache yritti pingata käyttäjää kyykaarme,[48] mutta epäonnistui, jotenka hänen täytyi korjata pingaus. Zache teki korjauksen virheeseensä minuutin myöhemmin,[49] mutta epäonnistui. Zache yritti jälleen korjata pingausta, mutta oli niin pilvessä, että meni muuttamaan käyttäjän kyykaarmeen allekirjoitusta,[50] eikä pingausta. Sen jälkeen Zache viimein onnistui havittelemassaan pingauksessa.[51] Sama virhe kuitenkin toistui heti seuraavana päivänä,[52] mutta tällä kertaan Zachen onneksi, korjaus onnistui[53] ensimmäisellä yrityksellä.
 • 23. huhtikuuta 2020: Zache on niin vastuuntuntoinen, kovapintainen ja -kalloinen antideletionistinen soturi, että ylläpitäjän asemassa pelasti väärinkäyttösuodattimen haavista Wikipediaan tällaisenkin artikkelin korjaamatta jälkikäteen tavuakaan:

»Vaikka XXXTentacion oli vankilassa väärien vankeuksien, todistajien peukaloinnista ja pahoinpitelyn vuoksi hänen väitetylle raskaana olevalle entiselle tyttöystävälleen, mukaan lukien kotiväkivallan takia, hän allekirjoitti yksinoikeussopimuksen kaupan Empire Distributionin kanssa. – – XXXTentacion julkaisi 23. elokuuta 2017 Instagram-tililleen lyhyen 3,5 sekunnin leikkeen siitä, mikä näytti olevan hänet roikkuvan puusta. Video levitti paljon kiistaa ja kritiikkiä, ja johti huhuihin, että X todellakin teki itsemurhan. Kuitenkin monet huomauttivat nopeasti, että video oli väärennös ja oli julkisuuden temppu kiinnittääkseen enemmän huomiota tulevalle albumilleen. Lehdistö kritisoi tätä voimakkaasti, ja monet kutsuivat tätä tekoa tuntemattomaksi juonteeksi kiinnittääkseen huomiota projisoimalla itsemurhan viesti nuorelle fanikannalle.[64][65]»

Silkkoja epäonnistumisia ja vahinkoja, jotka Zache itsekin voi myöntää sellaisiksi, ei tässä ole kaunista mainita. Zachen ensimmäisessä keskusteluarkistossa niitä on huomattavasti.[66]

Arvioita

 • 24. syyskuuta 2020 Zache esti Abc10:n sisällöntuotantoa kritisoineen IP-osoitteen kolmeksi vuorokaudeksi ”valopää”-puhuttelumuodosta. Pxos kommentoi:

»Tässä pitää muistaa helppouden 1–2–3-sääntö: 1) Yksi loukkaava sana (= valopää). 2) Se onkin sitten kaksi sanaa eli "henkilökohtainen hyökkäys". 3) Seurauksena kolme sanaa eli "kolmen päivän esto". Tuo on robottitason ylläpitoa, jollaista tekemään voisi puolileikillään virittää jonkinlaisen Z-botin, joka etsisi pahat sanat ja antaisi 3–17 vuorokautta kestävän eston muutamassa valosekunnissa. Jos taas pitää keskustella lähdekriitikistä tai pitkäaikaisen taitavan keskustelijan ja ahkeran muokkaajan monivuotisesta toiminnasta ja sen suhteesta tietosanakirjan kanssamuokkaajiin ja lukijoihin, siihen ei mikään tekoäly tai älyteko pysty. Se vaatii paneutumista ja keskittymistä, mahdollisesti oikeaa asennetta ja todellisia kykyjä. Ei ole kovin vaikea ymmärtää, miksi täällä ei nykyään jakseta keskustella. Se vaatii aikaa ja leikkirahaa, ja kun on kyseessä harrastus ja kun tämä on harrastustoiminnan tuottama tiedonkeruuliikkeen derivaatta (eli tieto liikkuu ja siitä saadaan pysäytyskuvia, vai mitähän se derivaatta nyt tarkoittikaan), niin ei tällaisia monimutkaisia kysymyksiä kannata käsitellä liian monimutkaisesti. Estoa vaan ja adjöötä. Itse asiassa on luultavasti niin, että Wikipedian muokkaajat saattavat salaisesti toivoa, että kukaan lukija ei koskaan ottaisi heihin yhteyttä. Wikipedia saattaa näennäisestä vapaudestaan huolimatta olla paljon pahempi "ex cathedra" -tiedonjulistamo kuin mikään painettu tietosanakirja. Kun jokainen on oikeassa, niin kukaan ei ole oikeassa.»
(Pxos 24. syyskuuta 2020 kello 17.44[67])

Kostoksi Z lobbasi vielä samana vuonna Pxokselle potkut.

Katso myös

Viitteet

 1. mm. [1] (uhkaaja on Nenoniel)
 2. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Ylläpitäjien_ilmoitustaulu&diff=19128195&oldid=19128165
 3. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4jien_ilmoitustaulu&diff=19186969&oldid=19186928
 4. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Pxos_4&diff=19363107&oldid=19363071
 5. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Ylläpitäjät/Htm&oldid=18111741#Tyhjää
 6. Otrfan ainakin tekisi juuri noin. Otrfan pitää jonninjoutavana ja häiriköitsevänä kaikkea sellaista keskustelua, joka ei kehitä Wikipediaa. Siksi hän ei osallistukaan niihin – paitsi loputtomiin jankutuksiin Vesterille ja muille järkipuheelle immuuneille yksilölle.
 7. Helppo on suositella, helppo on toistella itsestäänselvyyksiä. Uskaltaa itse yrittää on toinen asia. Siihen ei kykene.
 8. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/AB
 9. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Agony&diff=prev&oldid=5828874
 10. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot%3AKeskitetty+varmennus
 11. esim.
 12. https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:K%C3%A4ytt%C3%B6oikeudet/Geohakkeri
 13. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Geohakkeri&diff=16082871&oldid=16079778&diffmode=source
 14. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Geohakkeri&diff=16070543&oldid=16069603&diffmode=source
 15. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Geohakkeri&diff=16062837&oldid=16062265&diffmode=source
 16. IA veti herneen nenään lokakuussa 2009. Varovaisten arvioiden mukaan seuraavan puolen vuoden aikana Hikipedian lukijamäärä tuplaantui. IA:n lisättyä vielä "lähteen" (huomaa omavaltainen tulkitseminen) väittämälleen kesäkuussa 2010 lukijamäärä on vähintäänkin triplaantunut edeltävästä, minkä vuoksi Hikipedia on luopunut kokonaan aikeistaan mainostaa itseään televisiossa.
 17. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Uncyclopedia&diff=prev&oldid=9170912
 18. Kyllä se IA sitten vaan sinnikkäästi jaksaa, kun ylläpitäjä ja vakiokäyttäjä nousevat vastustamaan koko pelleilyä, keskustelun loppuun asti esittää, ettei tajua oikeuden ja kohtuuden ja itse kunkin velvoitteiden (ks. [2]) lisäksi käytännöistäkään mitään.[3]
 19. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:IA/Arkisto_1#L.C3.A4hett.C3.A4m.C3.A4si_viesti
 20. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/IA
 21. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Kannabis&diff=next&oldid=10242392
 22. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Jmk/Arkisto_4#Tyhjist%C3%A4_l%C3%A4hdeviittauksista
 23. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Jmk&oldid=19171864#Huolellisuutta
 24. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Postgender
 25. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Jni/Arkisto_1#Homottelut?
 26. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Jni&oldid=19090382
 27. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Jni/Arkisto_1#Ei_konek%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6ksi%C3%A4_Wikipediaan
 28. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Jni/Arkisto_1#Vastapaino_roskaa?
 29. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/01miki10&diff=19425611&oldid=19425532
 30. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Kyykaarme/Arkisto&oldid=19066721#Merinorsu:_%22Sopimaton_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4tunnus%22
 31. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Jnovikov&oldid=17956866
 32. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Jnovikov_3
 33. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Barosaurus_Lentus&diff=7564931&oldid=7564676
 34. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Kyykaarme
 35. https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:K%C3%A4ytt%C3%B6oikeudet/Lentokonefani
 36. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Lentokonefani&oldid=17264100
 37. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Nironen&oldid=13430838
 38. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Iivarius&oldid=19186477#Asiattomien_idioottimaisuuksien_kirjoittamisesta
 39. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Otrfan&diff=prev&oldid=6781118
 40. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Otrfan/Arkisto4#No-wiki
 41. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Otrfan&oldid=13311491
 42. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Otrfan/Arkisto4#Ty.C3.B6n_sankari_x2
 43. sic
 44. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Otrfan&diff=next&oldid=6878002
 45. kannattaa lukea väliotsikosta ”EP” tuohon kommenttiin asti: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Otrfan&diff=prev&oldid=7166676
 46. https://hikipedia.org/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Otrfan&diff=prev&oldid=353523
 47. ainakin jos listalta itsensä piilottaneet kumminkin näkyvät kaikki ainakin tuommoisina ”[Placeholdereina]”
 48. Otrfanin vahvistus ja Junafanin (Roskapostimies on Junafanin Hikipedian-tunnuksen entinen nimi; JAT vaihtoi sen pyynnöstä). Miihkali myöntää Hikipedia-tunnuksensa tässä. Laiholla saattaa olla varmistus jossain, aika selvästi se ainakin aidolta vaikuttaa.
 49. Lukuun ottamatta alun perinkin hikipedistisempiä Miihkalia ja Verstaan Suurmestaria (ks. #Bluto).
 50. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Mira_S.&oldid=18728494#Viralliset_nis%C3%A4k%C3%A4snimet?
 51. https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:Loki?type=renameuser&user=&page=k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4%3AParantaja+asiantuntija&wpdate=&tagfilter=
 52. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Paranaja
 53. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Paranaja/Arkisto_1#L%C3%A4hteiden_laadussa_todella_vakavia_puutteita
 54. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:PtG&oldid=13764412
 55. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Stryn&oldid=13762733
 56. http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Tbone/Arkisto#Peders.C3.B6re
 57. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Tbone&oldid=13360677
 58. http://tbonez.blogspot.fi/ (luettu 3.1.2014) Archive.is
 59. Rehellisyyden nimissä huomautamme, että Siliämaa nosti haloon tästä maininnasta tähdentäen asuvansa ensisijaisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Kempele-maininta on ollut täällä jo aikast kauan, mistä seuraa, että... sen voi katsoa ehkä edelleen pitävän paikkansa tai ei... Ei kun äh – koettakaa ite tulkita Villen apukoulutasoista virkettä: [4]
 60. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Crimson_Cherry_Blossom&oldid=13737591#Artikkelin_siirto
 61. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Zache&oldid=14007746#Tsakke
 62. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Zache&oldid=7746115
 63. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu:612-soihtukulkue&oldid=18579580
 64. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?date-range-to=2020-04-25&tagfilter=&title=17_(albumi)&action=history
 65. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=17_(albumi)&oldid=18878296
 66. Huomaa erityisesti Grateful Deadin lisääminen käyttäjäsivulle sivujen, jotka pitäisi luoda, joukkoon, vaikka Zache ei tiennyt ko. yhtyeestä mitään – hän nimittäin lisäsi sen muodossa Gracefull Dead, eikä siis tiennyt englannistakaan mitään.
 67. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4jien_ilmoitustaulu&diff=prev&oldid=19186927
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.