Thomas Jefferson

Stop hand.png Tämä artikkeli tai osio ei välttämättä edusta neutraalia näkökulmaa.
Neutraali näkökanta kiinnostaa kovasti myös keskustelusivulla.
Thomas Jefferson
Jefferson.jpg
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 18011809
edeltäjä John Adams
seuraaja James Madison
syntyi 13. huhtikuuta 1743
Virginia
kuoli 4. heinäkuuta 1826
Virginia
puolue demokraatti-republikaani

Thomas Jefferson (17431826) oli Yhdysvaltojen kolmas presidentti ja todella hieno mies. Häntä kuuluu ihailla. Jos et ihaile häntä, sinussa on joko jotain vikaa tai et tiedä hänestä tarpeeksi. Jefferson on pitkälti vastuussa Yhdysvaltojen olemassaolosta, sillä mm. maan itsenäisyysjulistus on hänen käsialaansa. Jefferson oli kulttuureissa, sivistynyt, hyväluontoinen, vapaamielinen, rationaalinen, oikeudenmukainen ja älykäs valistusajan ihanteisiin vilpittömästi uskova mies. Lyhyesti ilmaistuna hän oli siis kaikkea sitä, mitä Donald Trump ei ole.

ElämäMuokkaa

Thomas Jeffersonin elämä oli hieno ja kadehdittu.

Varhainen elämäMuokkaa

Jefferson syntyi vauraaseen virginialaisperheeseen 1743 kolmantena kymmenestä lapsesta. Jefferson menestyi opinnoissaan loistavasti. Hän oli hieno ja älykäs ihminen. Jefferson osasi jo nuorena sujuvasti ranskaa ja latinaa. Klassisen kreikan kielioppia hän pänttäsi huvikseen jo kaksivuotiaana lukien mm. Herodotoksen Historian alkuperäiskielellä kokonaan ennen kolmatta syntymäpäiväänsä. Jefferson luki lisäksi Homeroksen Iliaan ja Odysseian nelivuotiaana ja korjasi muutamia teoksissa esiintyneitä kielioppivirheitä. Viisivuotiaaksi tullessaan Jefferson oli jo todellinen viuluvirtuoosi, joka pystyi soittamaan Mozartin tai Haydnin viimeisimmät teokset korvakuulolta täsmälleen oikein kuultuaan ne vain kerran. Niin hieno Jefferson oli jo lapsena. Hän olisi varmasti keksinyt integraalilaskennankin, elleivät Newton ja Leibniz olisi jo ehtineet tehdä niin, sillä hän oli todellinen nero[1].

Jefferson valmistui maailman parhaaksi juristiksi seitsemänvuotiaana ja teki Virginian paikallishallinnosta liioittelematta koko maailman kaikkien aikojen parhaan ja hienoimman poliittisen instituution. Mutta koska Jefferson oli niin hieno mies, hän oli myös syvän isänmaallinen ja oikeudentuntoinen. Hän ei voinut sietää brittien epäoikeudenmukaista hallintoa. Britit olivat pahoja ja ahneita. Huu. Jefferson alkoi toimia aktiivisesti Pohjois-Amerikan brittiläisten siirtokuntien itsenäisyyden puolesta.

Poliittinen uraMuokkaa

 
Jefferson (toinen vas.) muiden supersankarien, kuten Washingtonin, Adamsin ja Madisonin seurassa.

Thomas Jeffersonin poliittinen ura oli hieno ja kadehdittu. Hän oli kaikkien aikojen ihailtavin poliitikko. Winston Churchill, joka oli sentään oikea suurmies, on pelkkä sontaämpäri hänen rinnallaan. Jefferson oli uskomattoman loistava. Hänen olisi oikeastaan pitänyt olla kuolematon, sillä vain se olisi tehnyt oikeutta hänelle.

Jeffersonin rooli Yhdysvaltojen itsenäisymisprosessissa eli ns. Amerikan vallankumouksessa oli erittäin merkittävä. Hän laati vuonna 1776 käytännössä yksin koko itsenäisyysjulistuksen, vallankumouksellisen dokumentin, jossa todetaan mm.:

We hold these truths to be self-evident: that most white men are created equal, that they are endowed, by their Creator, with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and yadda yadda yadda.

Pidämme näitä totuuksia itsestään selvinä: että useimmat valkoiset miehet on luotu tasavertaisiksi ja että heidän Luojansa on suonut heille tiettyjä luovuttamattomia oikeuksia, joihin kuuluvat oikeus elämään, vapauteen ja jäkä jäkä jäkä.

 
Jefferson (toinen vas.) on osa kansallista monumenttia. Veistoksen sieraimissa asuu harvinainen lepakkolaji.

Vuosien 1785 ja 1789 välisenä aikana Jefferson oleskeli Ranskassa ja pyrki saamaan ranskalaiset (lue:Ranskan kuninkaan) Yhdysvaltojen liittolaiseksi Britanniaa vastaan. Tämä ei ollut kovin vaikeaa, sillä ranskalaiset olivat valmiita ryhtymään mihin tahansa lapsellisuuksiin ärsyttääkseen brittejä. Jeffersonin vierailun tärkein osa olikin se, että hän tutustui mannermaiseen kulttuuriin, joka oli tuolloin ainoa asia, joka oli suurin piirtein yhtä hieno kuin hän itse. Jefferson lähti Ranskasta takaisin Amerikkaan juuri sopivasti ennen kuin ranskalaiset päättivät järjestää oman vallankumouksensa. Myös ranskalaiset päättivät syöstä vallasta tyrannimaisen ja piittaamattoman hallinnon (jonka kanssa Jefferson oli ollut hyvää pataa, mutta miksi takertua moiseen pikkuseikkaan?), mutta amerikkalaisista poiketen päätyivät korvaamaan sen massateloistuksilla ja uudenlaisella tyrannimaisella hallinnolla demokratian sijaan.

Ranskasta palattuaan Jefferson kutsuttiin presidentti George Washingtonin palvelukseen ulkoministerinä. Ulkoministerin ongelmana oli tuolloin, että Yhdysvalloilla oli suhteet vain kahteen maahan. Näistä Britannia vihasi Yhdysvaltoja ja halusi hirttää Washingtonin ja tämän kätyrit. Ranska suhtautui myötämielisesti Yhdysvaltoihin, mutta oli liian kiireinen omien kansalaistensa teloittamisessa voidakseen puuttua kansainvälisiin asioihin. Jefferson saattoi siis omistautua hienolle ja sivistyneelle käytökselle ja yleiselle briljeeramiselle. Jefferson käytti aikansa tehokkaasti tehden yhden uuden keksinnön joka päivä. Hän keksi mm. pyörötuolin, pullonkorkituslaitteen, geigermittarin, puhelimen, hehkulampun, kirjoituskoneen, tikkukaramellin, mekaanisen selänraaputtimen, automaattisen orjienruoskintalaitteen ja aurinkoenergialla toimivan kynänteroittimen. Jefferson ei milloinkaan patentoinut keksintöjään, vaan halusi kaikkien voivan hyötyä niistä vapaasti. Jaloa, vai mitä?

Jefferson valittiin vuonna 1801 John Adamsin jälkeen Yhdysvaltain kolmanneksi presidentiksi. Jefferson oli Yhdysvaltojen kaikkien aikojen absoluuttisesti paras presidentti. Joka väittää muuta, on väärässä. Jefferson teki esimerkiksi lyömättömät valinnat avustajiensa ja kabinettinsa suhteen. Loistolöytö oli mm. Aaron Burr varapresidenttinä, olkoonkin, että tämä tuli ampuneeksi itsenäisyyssankari Alexander Hamiltonin vuonna 1804. Sellaista nyt sattuu.

 
Katsokaa nyt! Se on valtava alue!

Jefferson huomasi pian, että ranskalaisilla oli ihan Yhdysvaltojen 13 osavaltion naapurissa suurehko alue, jota he eivät tuntuneet oikein tarvitsevan. Alue, joka tunnettiin Lousianana, oli valtava ulottuen Meksikonlahdelta nykyisen Kanadan rajalle ja oli sitä paitsi asumaton[2]. Jefferson ehdotti ranskalaisille alueen myymistä. Napoleon Bonaparte huomasi, että valtavan maa-alueen myyminen Yhdysvalloille potuttaisi brittejä suunnattomasti ja sitä paitsi toisi hänelle rahaa, jonka turvin vaikka...hyökätä Venäjälle? Miksi ei! Yhdysvallat maksoi alueesta 80 miljoonaa frangia eli noin 15 miljoonaa silloista dollaria, mikä tekee nykyrahassa yli 700 miljoonaa dollaria. Voidaan sanoa, että Ranska teki todella huonot kaupat, etenkin kun se Venäjä-juttukin epäonnistui.

Koska Jefferson oli niin loistava ja hieno, hänet valittiin vielä uudelleen toiselle kaudelle vuonna 1804. Kukaan ei kai olisi odottanutkaan vähempää. Jefferson oli niin hyvä, että hänet olisi pitänyt oikeastaan valita aina vain uudestaan, koska kaikki myöhemmät presidentit ovat surkeita nössöjä hänen rinnallaan. Jefferson oli kuitenkin niin jalo, että luopui vallasta 1809 ja antoi muidenkin yrittää.

KuolemaMuokkaa

 
Jefferson oli tärkeä mies, sillä hän on päässyt ihan seteliinkin.

Thomas Jeffersonin kuolema oli hieno ja kadehdittu. Hän kuoli Yhdysvaltojen kansallispäivänä 4. heinäkuuta 1826, samana päivänä kuin edeltäjänsä John Adams. Jeffersonin kuolema oli kuitenkin paljon kohtalonomaisempi, dramaattisempi ja kultivoituneempi.

Ei ihan niin hieno asiaMuokkaa

Thomas Jefferson omisti yli 600 orjaa ja sai ilmeisesti lapsen erään orjansa kanssa. Mutta sitä ei saa sanoa ääneen. Sitä paitsi Jefferson oli muuten niin hieno mies, ettei moisella ole mitään väliä.

TriviaaMuokkaa

 
Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus. Jeffersonin laatiman historiallisen dokumentin allekirjoittajiin kuuluvat mm. George W. Bush, Sylvester Stallone, Eric Cartman ja suomalaissyntyinen John Morton.

Thomas Jefferson -aiheinen trivia on hienoa ja kadehdittua.

  • Jefferson on John Adamsin ohella ainoa Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen allekirjoittaja, josta tuli presidentti.
  • Thomas Jefferson oli maailmanhistorian viimeinen sivistynyt amerikkalainen. Toisaalta hänhän oli kotoisin Virginiasta, joka erosi Yhdysvalloista kuuden muun osavaltion kanssa kyllästyttyään sivistymättömiin punaniskajenkkeihin, ja Etelävaltioissa saa edelleen helposti puukosta jos kutsuu sikäläisiä jenkeiksi.

ViitteetMuokkaa

  1. Luetaan innostuneesti ja hieman henkeä pidätellen
  2. Asuihan siellä tietysti paljon intiaaneja, mutta sitä ei lasketa.

Katso myösMuokkaa


MediaWiki spam blocked by CleanTalk.