Ero sivun ”69” versioiden välillä

82 merkkiä lisätty ,  15. maaliskuuta 2008 kello 13.54
p
Linkkiä ja kuvan kokoa. Olisin melkein valmis nostamaan tämän suositelluksi, mutta keskustelusivu ja sivun historia ovat eri mieltä...
(tiettekö mitä? Se on HYVÄ!)
p (Linkkiä ja kuvan kokoa. Olisin melkein valmis nostamaan tämän suositelluksi, mutta keskustelusivu ja sivun historia ovat eri mieltä...)
{{hyvä}}
{{k18}}
'''69''' eli kuusysi on erityinen [[kaksi|kahdelle]] henkilölle tarjottava tuhti iltapala (vrt. [[brunssi]]). Yleensä kuusysi koostuu [[muna|munista]], [[piirakka|piirakasta]] ja erilaisista lisukkeista. Pelkästään munista tai piirakoista koostuvaa kuusysiä kutsutaan [[homo]]geeniseksi kuusysiksi. Kuusysi voidaan tarjota tukevan [[ateria]]n alkupalana tai nauttia sellaisenaan.
 
==Perus-69 kermavaahdolla kahdelle hengelle==
[[Kuva:Piirakka.jpg|thumb|160px|right|Valmis piirakka avautuu hieman.|thumb|right]]
;Aineet
:1 muna
 
;Valmistus
#Varmista tarvikkeiden tuoreus ja puhtaus. Munat ja piirakka huuhdellaan kädenlämpöisellä [[vesi|vedellä]]. Jos munat ovat kovin juustoiset[[juusto]]iset tai piirakasta tuntuu voimakas sillin[[silli]]n tuoksu, kannattaa pesuun käyttää saippuaa[[saippua]]a ja juuresharjaa.
#Vatkaa muna kovaksi.
#Vaivaa piirakkaa kevyesti, kunnes se avautuu ja kostuu hieman.
#Aseta herkut tarjolle helposti saataville, lähelle ruokailukumppanin suuta.
 
Kermavaahdon voi korvata kinuskikastikkeella, jäätelöllä[[jäätelö]]llä tai hillolla[[hillo]]lla tai lisukkeen voi jättää kokonaan pois.
 
==Aterian kulku==
 
Kuusysin nauttimiseen kannattaa varata aikaa[[aika]]a ja rauhallinen[[rauha]]llinen paikka, jotta ateriointiin ei tule ikäviä keskeytyksiä. [[Aperitiivi]]ksi voi nauttia esimerkiksi punaviiniä[[punaviini]]ä tai likööriä ja suklaata[[suklaa]]ta. Hyvänä ruokahalun herättäjänä toimii myös kuusysin valmistelu yhdessä. Ateria asetellaan tarjolle mahdollisimman helposti nautittavaksi. Ateriointi aloitetaan maistamalla kevyesti tarjolla olevia herkkuja reunoilta. Hitaasti siirrytään kohti annoksen keskustaa. Välillä voi lisätä mausteita. Ruokahalun yltyessä [[nainen]] yleensä imaisee munaa reilusti suuhunsa, samalla kun [[mies]] upottaa kasvonsa piirakkaan. Rohkeat kulinaristit voivat välillä maistaa [[rusina]]a. Monille rusinan [[aromi]] on kuitenkin liian pikantti. Jos kuusysiä nautitaan alkupalana, varsinaiseen pääruokaan siirrytään toisen ruokailijan aloitteesta, molempien suostumuksella. Jos on tarkoitus nauttia kuusysiä mahan[[maha]]n täydeltä, jatketaan ruokailua kunnes molemmat osapuolet ovat saaneet kyllikseen.
 
Keskustelua kuusysiä nauttiessa kannattaa välttää. Samoin liiallinen kiirehtiminen ja munien tai piirakan pureskelu voivat pilata tunnelman. Tarkoitus on nauttia herkut imeskelemällä tai nuolemalla.
11 190

muokkausta