Ero sivun ”Ruotsin kieli” versioiden välillä

1 763 merkkiä lisätty ,  15. helmikuuta 2018 kello 07.06
p
Käyttäjän ”77.234.109.179” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän Teppo tulppa versioon.
p (Käyttäjän ”77.234.109.179” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän Teppo tulppa versioon.)
 
 
'''Ruotsin kieli''', eli tuttavallisemmin '''Svenska''' on [[saksa|germaaninen]] <s>ja näin ollen puhdasrotuinen</s> [[kieli (puhuttu)|kieli]], jota puhutaan pääosin [[Ruotsi]]ssa aja myös vängerretään pakosta [[Suomi|Suomessa]]. Se on yksi maailman helpoimpia kieliä; tulos johon ruotsalaiset [[tiedemies|tiedemiehet]] pääsivät testattuaan omaa kielitaitoaan. Ruotsin kieli on myös maailman progressivistisimpia, uusimpana uudistuksena ''tiedemies'' -sanan muuttaminen muotoon ''tiede-ihminen''. Sukupuolellisesti neutraali (ja vähitellen olematon) ruotsin kieli myös otti käyttöön sukupuolineutraalin persoonapronominin, ''hen'' -sanan. Tämän rakkaat läntiset naapurimme tekivät, jotta voisivat helpottaa [[suomalainen|suomalaisten]] lasten opiskelua, kun ei tarvitse enää muistaa niin montaa [[Donald Trump|misogynistiseen maailmankuvaan]] viittaavia pronominejä. Hen on myös lähellä [[Suomen kieli|suomen]] hän -sanaa, mutta yhtäläisyydet loppuvatkin aika äkkiä sitten siihen. Ha de så mycket väldigt bra och hoppas att ny du förstår om va de här artikel hanterar.
 
== Historia ==
Ruotsin kielen lingvistinen historia on mitä mielenkiintoisimpia, sillä legendan mukaan kieli sai alkunsa, kun [[tanska|tanskalainen]] alkoi puhua ilman kuumaa perunaa suussaan. Tämä johti väkisinkin mannerlaattojen äkilliseen liikkeeseen, jolloin [[Ruotsi]]n manner erottautui Tanskasta, ja näin kieli alkoi kehittyä itsekseen. Tämä kyseinen tanskalainen, ''förut Ludvig men ny Peter förut von men ny från förut Köpenhamn men ny Stockholm'', keksi ruotsin kielen ja on nykyään ruotsalaisten kansallissankari. Hän oli tuolloin ainoa ruotsalaisen kansansa jäsen, jolloin hän alkoi hangata itseään [[luonto|puuhun]], mutta päätyikin parittelemaan [[orava|oravien]] kanssa. Pian ruotsalaisia oli enemmän ja Peter från Stockholm opetti kaikille ruotsia.
 
== Nykytilanne mongertajineen ==
Ruotsia puhuu lähestulkoon 10 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa asuu joko maan alla tai [[Ahvenanmaa]]lla. Myös joitakin kielellisiä ilmauksia on kuulunut [[Seinäjoki|Seinäjoen]] suunnalta, vaan fennomaanien tuholaistorjunnan yksikkö ei sieltä kuitenkaan löytänyt yhtään puhujaa. Ruotsi on [[Suomi|Suomen]] toinen virallinen kieli, [[Suomen kieli|suomen kielen]] ohella. Ruotsissa se on myös samaisessa asemassa [[Arabian kieli|arabian]] kanssa. Arvion mukaan vuonna 2050 ruotsia puhuu enää vain 2 miljoonaa ihmistä, ja heistäkin vajaa 96 % on sitä ruotsin tunnilla puhuvia suomalaisia, sillä tämä kyseinen [[kehäpäätelmä]]llä puolustettava pakkopulla "avaa uusia ulottuvuuksia esimerkiksi kaupankäynnissä".
 
== Lyhyt, leikkaamaton, tarpeeton sanakirja ==
Haahaa tee. Trolli
* suomi: Perkele!
:ruotsi: Jag tycker om att vi kanske inte ha en ord för det, men "härregud" kanske?
 
* suomi: Mitä sinulle kuuluu?
:ruotsi: Vad kan du höra?
 
* suomi: Olen kohta täysi-ikäinen, sitten voin huoletta vetää perseet ja ajaa rallia.
:ruotsi: Jag e myndig snart, då ska jag skaffa ett jobb och köpa mitt eget hus.
 
* suomi: Mmmnjaha-
:ruotsi: Ja så!
 
* suomi: Puhu suomea vitun hurri!
:ruotsi: Jag måste påminna dig, att Finland är ett tvåspråkigt landet.
 
* suomi: Rehti työläinen ei enää kärsi!
:ruotsi: Finnar e galen! Vi ska flytta tillbaka!
 
* suomi: Hajotkaa aamuihin mortit :DD
:ruotsi: Hur bra att Sverige har säkerhetsföretag!
 
* suomi: Minä taidan ehkä tykätä Mariasta.
:ruotsi: Jag kanske tycker om Hans.
 
 
[[Luokka:Germaaniset kielet]]
[[Luokka:Kielet, joita opetetaan kouluissa väkisin]]