Ero sivun ”James Joyce” versioiden välillä

2 merkkiä lisätty ,  23. helmikuuta 2007 kello 15.50
ei muokkausyhteenvetoa
Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailjoiden ja intellektuallien joukkoon, jotka ovat niittäneet maalleen mainetta mm. voittamalla Nobelin kirjallisuuspalkinnon. On kuitenkin kuvaavaa, että suurin osa näistä kirjailijoista- Joyce mukaan luettuna- ei kestänyt Irlannin ahdasmielistä ilmapiiriä, lämmintä olutta ja surkeita kelejä, vaan emigroituivat suopeammille leveysasteille kirjoittelemaan merkkiteoksia ja nauttimaan liikaa absinttia.
 
Joycea pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista. Häntä on ylistetty modernismin uranuurtajaksi, väljähtyneen ja pysähtyneen 1800-lukulaisen kirjallisuuden uudistajaksi. Suurin osa Joycen lukijoista siirtuvätpalaavat kuitenkin pari sivua Odysseusta (Ulysses) tai Finnegan´s wakea lehteiltyään riemumielin takaisin Jane Austeniin, Tex Willeriin tai muuhun järkevämpään lukemistoon.
 
Elämä
 
Joyce syntyi miljoonien [[irlantilaisten]] tapaan juopon isän tyrannisoimaan perheeseen. Alkoholin lisäksi perheen elämään vaikutti myös ankara katolilaisuus. Varhaisnuoruudessaan Joyce luopui toisesta näistä vihreän saaren perinteisistä kiroista, ja on lienee turha mainitakkaan ettei Joycea kuudentoista ikävuoden jälkeen paljon kirkon penkeillä näkynyt.
 
Joyce opiskeli Dublinin yliopistossa kieliä, ja parhaita humanistiperinteitä noudattaen kirjoitteli huonoa runoutta, kävi teatterissa ja notkui keskikaljabaareissa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin päätti hankkia itselleen oikean ammatin ja matkusti Pariisiin lääkikseen. Opinnot jäivät valitettavasti kesken, sillä Joyce oli saanut peruuttamattoman janon Pentti Saarikoski-henkiseen elämään: hänestä tuli täysipäiväinen kirjailijarenttu. Tätä kohtalokasta päätöstä kiroavat monet englantilaisen kirjallisuuden opiskelijat, jotka joutuvat kirjoittamaan analyysin Odysseuksesta.
55

muokkausta