Ero sivun ”James Joyce” versioiden välillä

61 merkkiä lisätty ,  23. helmikuuta 2007 kello 15.55
ei muokkausyhteenvetoa
Joyce syntyi miljoonien [[irlantilaisten]] tapaan juopon isän tyrannisoimaan perheeseen. Alkoholin lisäksi perheen elämään vaikutti myös ankara katolilaisuus. Varhaisnuoruudessaan Joyce luopui toisesta näistä vihreän saaren perinteisistä kiroista, ja on lienee turha mainitakkaan ettei Joycea kuudentoista ikävuoden jälkeen paljon kirkon penkeillä näkynyt.
 
Joyce opiskeli Dublinin yliopistossa kieliä, ja parhaita humanistiperinteitä noudattaen kirjoitteli huonoa runoutta, kävi teatterissa ja notkui keskikaljabaareissa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin päätti hankkia itselleen oikean ammatin ja matkusti Pariisiin lääkikseen. Opinnot jäivät valitettavasti kesken, sillä Joyce oli saanut peruuttamattoman janon Pentti Saarikoski-henkiseen elämään: hänestä tuli täysipäiväinen kirjailijarenttu. Tätä kohtalokasta päätöstä kiroavat monettuhannet englantilaisen kirjallisuuden opiskelijat, jotka joutuvat kirjoittamaan analyysin Odysseuksesta.
 
Dublinissa Joyce oli tavannut Nora-nimisen nuoren landepimun, jota hän aikansa kuluksi oli riiustellutkin. Säilyneistä valokuvista päätellen Nora ei ollut varsinaisesti mikään Irlannin ruusu, mutta Joyce tunsi tyttöä kohtaan tulista intohimoa, joka kesti vuosikymmeniä. Parhaana lähteenä Joycen tunteista Noraa kohtaan ovat hänen rakatetulleen kirjoittamat lievästi ilmaistuna "tuhmat" kirjeet, jotka saavuttavat parhaimmillaan saksalaistyyppisen pissa-&kakka- meiningin"erotiikan" tason. Joyce ilmoittaa häpeilemättä esimerkiksi nauttivansa mm.huomattavasti Noran persuuksista nousevasta kärystä. Jos ettämä on mielestäsi aika paksu uskoväite, katsokatsopa vaikka täältä: http://www.arlindo-correia.com/joyce.html
Joka tapauksessa Joyce menetti kaikkien luonnonlakien mukaisesti kiinnostuksensa Noraan mentyään tämän kanssa naimisiin.
 
55

muokkausta