Ero sivun ”James Joyce” versioiden välillä

12 merkkiä lisätty ,  23. helmikuuta 2007 kello 17.02
p
typo
p (typo)
'''James Augustine Aloysius Joyce''' ([[2. helmikuuta]] 1882 – [[13. tammikuuta]] 1941) oli [[irlanti]]lainen kirjailija ja runoilija. Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailijoiden ja intellektuellien joukkoon, jotka ovat niittäneet maalleen mainetta muun muassa voittamalla [[Nobel]]in kirjallisuuspalkinnon. On kuitenkin kuvaavaa, että suurin osa näistä kirjailijoista – Joyce mukaan luettuna – ei kestänyt Irlannin ahdasmielistä ilmapiiriä, lämmintä [[olut]]ta ja surkeita kelejä, vaan emigroitui suopeammille leveysasteille kirjoittelemaan merkkiteoksia ja nauttimaan liikaa absinttia.
 
Joycea pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista. Häntä on ylistetty modernismin uranuurtajaksi, väljähtyneen ja pysähtyneen 1800-lukulaisen kirjallisuuden uudistajaksi. Suurin osa Joycen lukijoista palaa kuitenkin pari sivua ''Odysseusta'' ([[Englannin kieli|eng.]] ''Ulysses'', eiälä sekoita ''[[Odysseia]]an'') tai ''Finnegan´s wakea'' lehteiltyään riemumielin takaisin Jane Austeniin, Tex Willeriin tai muuhun järkevämpään lukemistoon.
 
==Elämä==
Joka tapauksessa Joyce menetti kaikkien luonnonlakien mukaisesti kiinnostuksensa Noraan mentyään tämän kanssa naimisiin.
 
Kirjoitettuaan suhteelliseen verkkaiseen tahtiin jatkuvasti vaikeaselkoisempia [[tajunnanvirta]] kirjojaan Joyce kuoli [[Sveitsi]]ssä vuonna 1941.
 
==Teokset==
häivyttäjät
17 148

muokkausta