Touko Aalto

”Kerrytin alle vuoden aikana kehooni yli 30 kiloa lihasta.”

~Touko Aalto Me Naisille[1]

Touko "Pouko" Aalto (s. aprillipäivänä 1984) oli Vihreiden citysusilauman alfaurosoletettu ja kansanedustaja, joka valittiin eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa. Poliitikolle on aivan riittävästi saavutusta siinä, että pääsee eduskuntaan Vihreiden listalta Keski-Suomen vaalipiiristä, joten eduskunnassa Aalto onkin keskittynyt lepäämään tämän ansionsa laakereilla. Hänen kansanedustajakautensa määrittäväksi hetkeksi on muodostunut hänen omasta tahdostaan laajasti uutisoitu kenkähankinta.[2] Aallon suutarilla itävaltalaisesta vasikannahasta teettämät Oxford-tyyppiset herrainjalkineet kustansivat kansalaisten arjessa vahvasti myötäelävälle kansanedustajalle vaatimattomat 2000 euroa.[3]

Touko Aalto ja 30kg lihasta.

Aalto opiskeli akateemisesta tasostaan tunnetussa Jyväskylän yliopistossa ja Wikipedian mukaan "valmistui yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi vuonna 2008", mikä on kohtelias tapa ilmoittaa, että gradua ei ole kuulunut.

Aalto toimii parlamentaarisen kulttuurin kannalta oleellisessa tehtävässä Eduskunnan Olutseuran[4] puheenjohtajana. Seuran puheenjohtajan toimensa vuoksi Aalto on vakuuttanut arvokenkänsä täydestä arvosta siltä varalta, että niille läikkyy olutta. Kotisivunsa mukaan Aalto nauttii erityisesti belgialaisista oluista.[5] Tämä mieltymys motivoi Aaltoa pyrkimään osan istunnoistaan Brysselissä pitävään Euroopan parlamenttiin vuonna 2014. Ei lohjennut lambicia silloin. Mallashifistelijänä Aalto kannatti alkoholipolitiikan uudistusta, jotta vahvemmat oluet saataisiin ruokakauppoihin – tai kannatti ainakin niin pitkään, kunnes Sipilän hallitus tuli samoille linjoille.

Aalto valittiin kesäkuussa 2017 Vihreiden puheenjohtajaksi, kun säännöt nyt sellaista vaativat. Ehdokkaita oli muitakin kai, mutta ei näiden välille saatu eroja muuten kuin unohtamalla pari ääniuurnaa Helsinkiin. Lopulta Aalto voitti, koska hänellä oli edeltäjäänsä Ville Niinistöä väkevämpi ja hipahtavampi parta. Tai jotain. Ei näissä oikeasti ollut mitään eroja.

Eroja saatiin vasta, kun Aalto ehti johtaa puhetta runsaan kuukauden: elokuussa 2017 kerrottiin, että Aalto eroaa puolisostaan voidakseen syventyä parisuhteeseensa Vihreiden nuorisojärjestön viestintäsuunnittelijaan. Ratkaisu oli Aallon mukaan hänen ja vaimon yhteinen, mitä nyt vaimo oli se, joka jätti avioerohakemuksen käräjäoikeuteen.[6] Aalto korostaa toimineensa hyvässä tarkoituksessa: "Halusin vain osallistua nännin vapauttamiseen. #freethenipple"[7] Samana rakkauden kesänä 2017 kävi ilmi, että myös puheenjohtajat Jussi Halla-aho (ps) ja Simon Elo (uv eduskuntaryhmä) olivat pettäneet puolisoitaan, ja tämä herätti keskustelua puheenjohtajuuden ja pettämisen mahdollisesta korrelaatiosta. Jos puoliso pyrkii suomalaisen poliittisen liikkeen johtoon, kannattaa olla huolissaan.[8]

Lukiolaisena Aalto tunki haastateltavaksi Kommunistisen nuorisoliiton lehteen laukoen tällaisia varhaiskypsiä viisauksia: "Kommunistien aatteet vastaa omaakin ajatusmaailmaa, eli kansan enemmistö ja luonto ovat tärkeämpiä kuin markkinat." Kommunismi tunnetaankin juuri menestyksestään ihmisoikeus-, väestö- ja ympäristöpolitiikassa.[9] Nuoren Aallon puheissa ei kuitenkaan ollut kyse minkäänlaisesta ideologisesta vakaumuksesta, jollaista vihreillä ei ole lainkaan.[10] Hänellä on vahva persoonallinen vakaumus, jonka kivijalkana on hänen oman persoonansa projektien edistäminen.

Puoluejohtajana Aallon ei ole juuri tarvinnut harjoittaa poliittista haastamista, sillä useimmiten ex-puheenjohtaja Ville Niinistö hyökkää pusikosta läpsimään kaikkia potentiaalisia vastustajia ja kilpailijoita kommandotaktiikalla. Kun Niinistö hoitaa kaikki offensiivit ja sometappelut, jää Aallolle runsaasti luppoaikaa hiljaiseloon ja aivan muunlaiseen läpsimiseen yökerhoissa[11]. Puheenjohtajaksi noustuaan Aalto onkin keskittynyt politiikan sijaan varmisteluun. Vihreät ovat siirtyneet hänen johdollaan oppositiopolitiikassa aggressiivisesta vastarinnasta passiivis-aggressiivisen vastarinnan tunnetuimpaan keinoon, parlamentaariseen mykkäkouluun. Antti Rinteen demarit ovat kyenneet ottamaan takaisin pääoppositiopuolueen paikan – eivät omasta ansiostaan, vaan siksi, että vihreä eduskuntaryhmä on Aallon aikana hyssähtänyt hiljaisemmaksi kuin suojeltu aarniometsä marraskuussa.

Aalto on tiettävästi nykyään vaihteeksi vegaani, kun uusi muija pakotti. Aallon eettistä sitoutumista veganismiin kuvaa, ettei mies, joka on pyöräillyt Jyväskylästä Pariisiin, viitsi kävellä kahvilan tiskille hakemaan kuppiinsa kauramaitoa.[12]

Aallon tavoitteena oli nousta pääministeriksi, mutta ikävä kyllä hän päätti ottaa lähisuhdeasioissa esikuvakseen pääministeri Vanhasen.

Syksyllä 2018 Aalto joutui jättämään puheenjohtajan tehtävät vedoten siihen, että olo on kuin kahden maailmansodan veteraanilla. Ennakkoluulottomuudestaan ja nuorekkuudestaan tunnettu puolue totesi, että kukaan uusi kasvo ei tulisi näin vaalien alla kysymykseen, ja päätti valita Aallon tilalle harmaan eminenssin, jonka arvioitiin olevan ainoa jokseenkin ei-katastrofialtis vaihtoehto.

Sittemmin Aalto on lähtenyt aivan kaikkien eduskunnasta tipahtaneiden suomalaisten poliitikkojen tapaan kiertämään lobbaus-, konsultointi- ja viihdeohjelmakenttää.

ViitteetMuokkaa

 1. Me Naisten toimittaja: ”Touko Aalto käytti itse haastattelussa sanaa lihasta”. Iltalehti 27.11.2017. Aalto ei vain voi olla keulimatta, kun kuvioissa on naisia.
 2. Käsintehdyissä kengissä Linnaan – kansanedustaja sijoitti juhlajalkineisiin pitkän pennin. Keskisuomalainen 23.11.2015.
 3. Vihreiden kansanedustaja teetti kahdentoista tonnin stiflat. Helsingin Sanomat 29.11.2015.
 4. Sellainenkin on. Tietysti.
 5. Touko lyhyesti. toukoaalto.fi/touko, vierailtu 3.12.2015.
 6. Touko Aalto paljasti eroon johtaneen toisen naisen nimen – "Koen epäonnistuneeni arvojeni mukaan elämisessä". Ilta-Sanomat 9.8.2017.
 7. Touko Aallon uusi rakas on räväkkä feministi – ottaa netissä kantaa kaksinaismoralismiin rinnat paljaana. Ilta-Sanomat 9.8.2017.
 8. Pettäminen ei sinänsä tee kenestäkään epäpätevää päättäjänä: päinvastoin, monet lähimpiään niljaisesti petkuttavat pidäkkeettömät huijarit ovat esimerkillisiä tehdessään päätöksiä, jotka koskevat ihmisiä, joista he eivät välitä.
 9. Luontoarvot otettiin kommunismissa todella vakavasti, kuten vaikkapa Araljärvelle valtavin ponnistuksin luotu aivan uusi ekosysteemi. Samoin väestöpolitiikassa kommunismi vähensi menestyksellisesti väestön aiheuttamaa kuormitusta. Ukrainan Pripjatissa on tänä päivänäkin kommunistisen energia- ja ympäristöpolitiikan seurauksena kokonainen metsäluonnon uudelleen valtaama taajama.
 10. Vihreillä ei ole ideologiaa, vaan arvoja. Epäideologisia arvoja.
 11. Helsingin Sanomat 3.8.2018: Vihreiden Touko Aalto juhli Pridessä railakkaasti paidatta – ”Olin trooppisen kuumassa yökerhossa, en näe mitään pahaa siinä”
 12. Marko Junkkari: Uusi Aalto. Helsingin Sanomat: Kuukausiliite 10/2017.
  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.