Tunguskan räjähdys

Tunguskassa räjähti vuonna 1908 Siperiassa, Venäjällä. Tämän ilmassa tapahtuneen räjähdyksen syytä ei ole vieläkään kukaan saanut selville, joko siksi että kukaan ei jaksa kiinnostua, tai sitten venäläiset piilottelevat jotakin. Venäläiset tutkijat sanovat, että räjähdyksen aiheutti asteroidin tai komeetan räjähtäminen ilmakehässä. Lisäksi he kieltävät täysin, että ydinaseilla olisi ollut asiassa mitään tekemistä, eikä ainakaan mistään testeistä ollut kyse. Räjähdys kaatoi helvetisti puita ja poltti poroja, no, poroksi. Jos räjähdys olisi sattunut kolme kuukautta, viisi päivää, 22 tuntia, 9 minuttia ja 59 sekuntia aikaisemmin olisi se osunut Tampereen keskustaan, mikä sinänsä olisi varmasti ollut maailmalle pienempi vahinko.

Tunguskan räjähdys

Mitä siis tapahtui?Muokkaa

 
Atomipo.. Paineaallon kaatamia puita

Noin varttia yli seitsemän paikallista aikaa Baikaljärven lähellä hengailevat ihmiset havaitsivat oudon lentävän esineen, jonka kirkkaus lähenteli auringon valoa. Ilmiöön ei kiinnitetty sen suurempaa huomiota KUNNES sumumaisen pyrstön jälkeensä jättänyt esine räjähti parin minuutin päästä seitsemän kilometrin korkeudessa kolme kertaa 4-8 megatonnin voimalla. Tämä tapahtui Tunguska-joen yllä.

Räjähdys aiheutti 5 richterin järistyksen ja kaatoi puita aika isolta alueelta (3 900 km²). Räjähdyksen aiheuttama paineaalto heitteli ihmisiä 60 kilometrin päässä ja rikkoi ikkunoita 650 kilometrin päässä (ikkunoiden rikkoutumisen syyksi epäillään kylläkin myös paikallisia huligaaneja). Esineen nopeuden vuoksi ei voitu nähdä tarkasti mikä se oli, mutta monenlaisia vaihtoehtoja on annettu.

Vaikutukset muualla kuin VenäjälläMuokkaa

Räjähdyksen jälkeen kaikkialla Euroopassa voitiin kahden viikon ajan keskiyöllä ottaa kuvia ilman salamaa, lukea lehteä ja paistaa makkaraa, vaikka onhan se pimeälläkin mahdollista. Saksassa saakka havaittiin seismistä värähtelyä. Suomessa ei havaittu mitään, koska kesäyöthän ovat luontaisesti meillä niin kirkkaita. Kuitenkin, ihme ja kumma, Helsingin Sanomat hehkutti tapausta etusivulla: "Keltasenpunanen Valaistus Pohjoisella Taivaalla" 4. päivänä heinäkuuta 1908: "Berliinissä, Kööpenhaminassa ... ja koko Itämeren alueella huomattiin viime yönä omituinen keltasenpunanen valaistus pohjoisella taivaalla, joka muistutti Krakataun tulivuoren v. 1833 tapahtuneen purkauksen aikana huomatusta ilmiöstä".

Tutkimukset? Mitkä tutkimukset?Muokkaa

 
Ko. Pimeä tutkija

Vaikkakin tapausta tutkittiin ja paikan päällä käytiin ihmettelemässä ja ottamassa pari valokuvaa, kaikki tapaukseen liittyvät dokumentit ja räjähdystä tutkineet ihmiset ovat "kadonneet" jostakin kumman syystä.

Kuitenkin, joskus vuonna 1927 eräs pimeä tutkija Leonid Kulik sai vängättyä luvan "rautaesiintymien" etsimiseen alueelta. Lopulta kun he päsivät paikalle sieltä ei löytynyt kuin kaatuneita puita. Ei edes kraateria! Tapauksen takana voivat olla myös samat henkilöt, jotka tekevät viljapeltoihin outoja kuvioita narujen ja lautojen avulla.

Räjähdyksen mahdolliset aiheuttajatMuokkaa

Kuten kaikissa hiemankin epäluonnollisissa scenarioissa aletaan levitellä kaikenlaisia huhuja, ei kaikki mahdollisuudet kuulosta niin mahdottomilta:

Katso myösMuokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.