Tupperware

Tupperware on tuotemerkki muovisille, muovisen näköisille ja ilmatiiviille Lähde? elintarvikkeiden säilytysastioiden tuoteperheelle. Niitä valmistaa amerikkalainen Tupperware Brands Corporation (ent. Tupperware Corporation).

Myyttinen teksti muovikannessa tekee siitä yhtäkkiä tavoittelemisen arvoisen keräilyesineen.

Tupperware-astiat kehitti Earl Tupper 1940-luvulla suoraan jalostetusta raakaöljystä. Brownie Wise, Tupperware-yrityksen myyntiedustaja, kehitti samoihin aikoihin erikoisen markkinointimenetelmän, Tupperware-kutsut, joissa myyjiksi rekrytoidut Tupperware-astioiden käyttäjät markkinoivat astioita edelleen ystävilleen. Tämä verkostomarkkinointimalli oli järjestetty pyramidiksi siten, että myyjät olivat alhaalla juuressa, myyntijohtajat heidän yläpuolellaan ja jakelijat kaikkein ylimpänä. Sittemmin tätä markkinointimallia on pääosin kehnoin tuloksin ja lukuisista oikeustoimista huolimatta yritetty soveltaa muillakin toimialoilla. Kusetus menee silti edelleen usein täydestä, sillä innokkaita Tupperware-kutsujen ylläpitäjiä Suomessa on nykyisinkin riittävästi takaamaan tuotteiden jatkuvaa menekkiä. Tupperwarea harrastavat usein tekopirteät ja pullantuoksuiset kotiäidit sekä kukkahattutädit.


Tupperware-kutsutMuokkaa

 
Tupperware -sarjan harvinainen lentävä, komposiittimuovinen salaattikulho.

Tupperware-kutsut on loistava esimerkki tilaisuudesta, jossa päähuomio sosiaalisen kanssakäynnin sijaan on tuijottaa lumoutuneina Tupperware-edustajan taikapussista tavantakaisesti nostamia muoviesineitä, joilla ei tosiasiallista tarvetta, käyttöä tai ylipäänsä perustetta ole olemassa. Tupperware-kutsut ovat käytännössä nykyaikainen versio entisaikojen ompeluseuroista sillä erotuksella, että virsiä niillä ei lauleta. Tupperware-kutsujen voittaja on hän, joka tilaa tuotteita eniten. Hän saa osakseen vaitonaista joko halveksunnan tahi palvonnan sekaista kateutta. Tupperware-ilmiö on ollut usean avioeron alkuunpanijana suomalaisessakin yhteiskunnassa.

Tupperware-kutsujen ideana on heikentää tietoisuutta siitä, että tilaisuudessa naiset kokoontuvat ostotilaisuuteen katselemaan muovikuppeja. Sen sijaan tupperware-kutsut ovat tuotteiden saamiseen liittyvä palvelu joka on perimmiltään yhteisöllisyyttä. Strategia on menestyksekäs, sillä siinä tekeminen on rituaali, joka viittaa aivan muihin asioihin, ja ihmiset näkevät että rituaali on se muu asia. Menetelmä on myynyt tehokkaasti uskontoja. Joten muovikupit ovat strategian luonnollinen, astetta konkreettisempi ja rationaalisempi, ilmenemismuoto.

Suomeen Tupperware-tuotteet tulivat 60-luvun alussa, maahantuojanaan Elisabeth Rehn.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.