Vai etsitkö kenties tietoa Hikipedian Twitteristä?

Twitter eli (suom. Twittuilija) on eräs avoimeen tietojenjakoon ja vapaaseen seniiliytymiseen suunnattu kanava. Twitter on osa somea eli sodallista mediaa.

Lauseita, joita ei juuri muilla alustoilla voisi syntyä.

”Ihq-daa! Joku seuraa mua!”

~ teini

”Tämä on ihan perseestä... Ei tota voi stalkata kun se itte julkasee kuvia tisseistään!”

~ stalkkaaja

”Kuvia? Erkki, ethän sä taas ole sekottanut Twitteriä ja Tinderiä?”

~ stalkkaajan vaimo

”Turpa kiinni Irma, kaikki näkee!”

~ stalkkaaja (taas)

Äkkiä valmistaMuokkaa

 
Kun päästitte minut todellisuuteenne, ette tajunneet mitä olitte tekemässä... Bua-hah-haaa!

Twitterin kehitys on saattanut toimia mallina sen sisällölle, sillä ohjelman kehittämisen ja julkaisemisen väliin jäävä aika (kehitystyön aloitus 2006, julkaisu 2006) on 0 vuotta. Koska sellainen asia, jonka määrä on 0, ei voi olla muuta kuin nolla, on vain loogista että Twitterin luomiseen käytetty aika on myös 0 kuukautta, sekuntia sekä framia[1].

Ohjelman kehittämisen taustat on merkitty salaisiksi, mutta Hikipedian kommandoryhmä teki iskun Twitterin toimipisteeseen ja toimitti päivänvaloon muutaman ryppypallolle murskatun dokumentin roskakorista. Twitterin perustajaryhmän koostumus vuonna 2006 oli noin 100% nörttejä (virhemarginaali 0,00 prosenttia), joten heillä oli suuri motivaatio löytää keino keskustella ihmisten kanssa lyhyillä, näpäkän kuuloisilla kommenteilla. Facebook oli jo olemassa, mutta siellä oman naaman merkitys haluttavuudelle näytti ylitsepääsemättömältä, ja tyhjän elämän paisuttaminen mielenkiintoiseksi vaati suhteettoman määrän panostettua aikaa suhteessa tuloksiin.


”Ei naiset haluu meitä, jos me kuulostetaan nörteiltä”

~ Nörtti, Twitterin perustajajäsen


He päättivät kehittää ohjelman, jossa keskustelun määrää rajattaisiin merkkien määrää kaventamalla ja oman naaman voisi kutistaa pieneksi logoksi, jossa finnit sekä epävarmuudesta aaltojen muotoiset huulet ei erottuisi muille käyttäjille. Kliinisillä testeillä suoritetuilla kokeilla he lyhensivät käyttämäänsä merkkimäärä per viesti, kunnes he alkoivat saavuttaa menestystä naisten parissa. (He havaitsivat, että jos viestin pituus oli alle 140 merkkiä, oli yhdellä tai parilla ryhmän jäsenistä noin 0,1 prosentin mahdollisuus naiseen, ainakin ekalle pesälle[2]).

Havaintojen pohjalta Twitterin tiimi lukitsi enimmäismerkkimääräksi 140 ja päätteli, että mielekkään keskustelun saisi aikaan laittamalla monta viestiä peräkkäin, jolloin ilmaisun taso säilyisi miehekkäänä mutta asiasisällön määrä voisi yhä olla nörttimäisen rönsyilevä sekä teknisen monipuolinen.

Heinäkuussa he julkaisivat tuotoksensa maailmalle, ja heidän kauhullaan ei ollut rajaa.

Twitterin toimintaperiaateMuokkaa

Twitterin periaate on julkinen omien tekemisiensä tiedottaminen yhteisölle, joka koostuu kaikista Twitterin seuraajista. Tästä syystä Twitter on ensiluokkainen paikka sellaiselle ihmiselle, joka päättää pyrkiä olemaan toisia auttava nero tai aivan täydellinen idiootti.

Hikipedian omien selvitystöiden pohjalta (jotka se mahdollisesti on tai ei ole ostanut laittomia keinoja käyttävältä kolmannen osapuolen data-analyysifirmalta) näyttäisi olevan niin, että noin 99,9% Twitterin käyttäjistä pyrkii olemaan neroja ja noin 0,01 prosenttia käyttäjistä onnistuu olemaan neroja.

Twitterin käyttö perustuu tviittaamiseen. Tämä toiminta on Twitterin perustajatiimin mukaan täysin luonnosta poimittujen havaintojen soveltamista, sillä luonnossa ”linnut päästävät paljon lyhyitä ääniä, joka on pelkkää meteliä, ja silti ne saavat naista”. Jokainen Twitterin viesti onkin eräänlainen nopea, kimeä sirkutus, jolla joku kaipaa huomiota. Tuosta huomion kaipuusta lähes kaikki perustuu lintujen kopioimiseen, eli itsensä esittelemiseen ja piirteidensä ja tekojensa rummuttamiseen mahdollisimman laajalle. Suuressa osassa viestejä on mukana eläimellisen halujen tiedottamista, mutta välillä tuo halu muovataan sodalla uhkailemiseksi, oman julkisen aseman väärinkäyttämiseksi tai ihan vain tyhjänpäiväisien asioiden suurentelemiseksi oman merkityksettömyyden tunteen tukahduttamiseksi. Pääasia on se, että metelin pitämisen esteenä ei toimisi siihen kuluvan ajan määrä.

Twitteriin on ohjelmoitu aikapoimu esimerkiksi vuosien 1936–1939 Espanjaan. Sieltä twiittaavat syvän päädyn tankiet ja toisaalta ultrakatolilaiset integralistit, joista kumpiakaan ei ole nykyään missään muualla.[3]

Twitterin ABCMuokkaa

Merkkimäärän ollessa 140 (vuodesta 2017 280) oli ja on yhä Twitterin kulmakivi, että ihmiset ymmärtäisivät toisiaan mahdollisimman vähällä tarjotulla informaatiolla. (Twitterin tekijätiimi piti loistavina esimerkkeinä ainakin McDonaldsin logoa, hakaristiä ja merkkiyhdistelmää, joka luo näytölle itkunaaman.) Niin Twitterin kehitystyö kuin käyttäjien massat ovat muokanneet Twitteriin erilaisia keinoja tehdä juuri niin.

 
Eräs Twitterin yleisimmistä käyttötarkoituksista; toisten käyttäjien sosiaalinen ahtaalle ajaminen napakoin kommentein

hashtagit

Aihetunnisteet eli hashtagit ovat yksinkertainen keino saada ihmisten mielenkiinto hereille. Toimintaperiaate on yksinkertainen: aihesanan eteen rakennetaan risuaita (#), jolloin sen luokse ei saa mennä. Koska ihmisen aivoissa on osa, joka ajaa tekemään juuri niin kuin ei saisi tehdä, minkä tahansa aiheen risuaitaaminen saa ihmiset kiipeämään aidan ylitse sen aitaamaa kohdetta ihmettelemään. (Samalla tavalla nykyajan koulut hankkiutuvat huomaamattomasti eroon luokan parantumattomimmista häiritsijöistä rakentamalla risuaitoja korkeiden kallioiden kielekkeiden eteen.)

miukumauku

Miukumauku (@) on ääni, jonka kissa pitää. Koska Twitter lainaa paljon käyttöperiaatteistaan linnuilta, on vain luonnollista, että vaarallisena pidetyn eläimen ääni toimii huomiovälineenä. Useimmiten käyttäjät haluavat vain huomiota, jolloin toisen käyttäjän tilin esiin nostaminen tapahtuu haukkumisen vuoksi. Käyttämällä miukumaukua voidaan ilmaista, että kyseessä on jonkun toisen tili ja sen sisältöä ei missään nimessä kannata käydä tutkimassa sen vaarallisuuden vuoksi.

Jankkaaminen

Jos seuraajajoukko ei tajua, että käyttäjä on tehnyt jotakin hienoa, voi joukolle lähettää saman tviitin niin monta kertaa, että he kyllästyvät välttelemään metelöintiäsi ja katsovat haluamasi tviitin kuten kunnon käyttäjien kuuluu

Sydän

Jos jokin viesti lämmittää sydäntä, se saa verenkierron liikkeelle, parantaa vastustuskykyä ja auttaa hapen ottamista. Tällaisessa tilanteessa käyttäjä usein ilmaisee sydän-logolla, että viestistä on ollut toiselle ruumiillista hyötyä.

Joidenkin eläkeläisten tiedetään yrittäneen logolla viestittää sukulaisilleen, että he ovat saamassa sydänkohtauksen. Alla on yksi traaginen esimerkki tästä.


”*Sydänlogo*”

~ Eläkeläinen

”Awwwww… Mäkin rakastan sua mummi!”

~ Lapsenlapsi


Liian noloa internettiin

Joskus Twitterin käytössä halutaan saada tietyn ihmisen huomio, jolloin lähetetään tavallista pidempi viesti ja vain tietylle käyttäjälle. Twitterin perusperiaatteita vasten arvioituna tätä käyttötapaa voidaan pitää ajan tuhlaamisena, sillä maailma ei pääse silloin osaksi käyttäjän töppäyksistä, ja jos taas privaatin viestin kohde välittäisi vähääkään, tämä soittaisi tai kävisi kylässä, jos tällä on aikaa tuhlata yli 280 merkkiä toisen kanssa kommunikoimiseen.

Hallitsematonta sirkutustaMuokkaa

 
Siegfried oppii ymmärtämään pikkulintujen viserrystä, ensin sadoista, sitten tuhansista nokista kuuluu varoituksia kaikesta ja kaikista, mihin ne liittyvät?, liian pirstaleista, sankarin omat epäluulot kasvavat...

Vain pari vuotta Twitterin luomisen jälkeen ohjelman leviämisestä oli alkanut muuttua pelkän yksinkertaisen pokaamiskeinon sijaan yhteiskuntaan vaikuttava väline.

Uurnassa tavataanMuokkaa

Amerikkalaisille rasisteille sekä konservatiivisille kansalaisille oli järkytys, että nynnyt, homot sekä liberaalit menivät äänestämään Barack Obamaa presidentiksi vain, koska tämä sirkutteli äänestäjäkunnalleen Twitterin välityksellä.

Kahden Obaman kauden jälkeen amerikkalaisille nynnyille, homoille sekä liberaaleille oli järkytys, että rasistit sekä konservatiivit menivät äänestämään Donald Trumpin presidentiksi.

On pelätty, että seuraavissa vaaleissa kaikki amerikkalaiset tulisivat olemaan järkyttyneitä, kun Vladimir Putin tulisi Twitterin avulla USA:n seuraava presidentti, jollei hänen vastaehdokkaansa, nimetön mutta viraalisti netissä leviävä kissavideo-kissa, onnistuisi sittenkin käännyttämään tarpeeksi seuraajiaan.

KäyttäjätMuokkaa

Twitterin käyttäjämäärä alkoi kasvaa heti ohjelman julkaisun jälkeen 2006.

  • 2008: yli miljoona käyttäjää
  • 2009: yli kuusi miljoonaa
  • 2010: yli viisikymmentä miljoonaa
  • 2011: yli sata miljoonaa
  • 2012: yli kaksisataa miljoonaa

Twitter onkin merkitty useiden valtioiden tartuntatautien virastojen tietokantoihin yhtenä maailman pahimmista kohdatuista epidemioista. Esimerkiksi USA:n senaatti on tutkinut lakialoitetta, jossa kaikki Twitterin käyttäjät on harkittu poltettavaksi liekinheittimellä tavattaessa, vähintään 50 metrin päästä jatkotartuntojen estämiseksi. (Lakialoitteen etenemistä on haitannut se, miten siitä käytyä keskustelua ei ole saatu Twitterissä vietyä yhdenmukaiseen päätökseen.)

SisältöMuokkaa

 
Uskonveljeni, tämä lintulaji voi olla vastaus rukouksiimme...

2018 neljän seuratuimman julkkiksen listaan kuului:

  • 1 poliitikko
  • 3 pop-laulajaa

Monet ihmismieltä tutkivat vaikuttajat sekä erilaiset organisaatiot ovat yrittäneet parhaansa mukaan kyseenalaistaa sitä, millaisen henkisen ihmiskunnan voi luoda sellainen väline, joka tavoittaa päivittäin satoja miljoonia seuraajia, ja jonka seuratuimman sisällön tuottajista 25% on valehtelijoita ja 75% on meluavia sekä pinnallisia metelöitsijöitä.

Asiaan perehdyttäessä on kuitenkin toistuvasti huomattu, että käyttäjistä suuri osa koostuu henkisesti edellä mainituista piirteistä listan mukaisella jaotuksella. (Useat tutkijat ovatkin tätä idioottien maailmaa paetakseen hypänneet alas kallioilta, mutta heidän laskuaan on ikävästä pehmentäneet sinne jo tippuneet alemman suoritustason peruskoulun oppilaiden torsot.)

Twitterin jälkeenMuokkaa

Vasemmistolaisille annetaan kirja vasempaan käteen oikeudenmukaisessa maailmankaikkeudessa kuoleman jälkeen. Oikeistolaisille annetaan kirja oikeaan käteen, ja molempien kirjoissa ovat henkilön kaikki osallisuudet Twitter-keskusteluihin. Enkelit kyselevät: oliko tämäkin kommentti ihan fiksu ja reilu? Katso kuittiasi: sen perustelu ei kestä allasi; kuittailitko hyvässä uskossa? Jokainen on erittelevä jokaisen viestinsä viat ja turhuuden ikuisuuden kirkkaassa valossa korkealta kiirastulivuoren rinteeltä. Silloin tulevat paratiisista alas postauksensa nopeammin sovittaneet pikkulintuina ja perhosina, tulevat jotta voisivat olla variksia ja nauraa. Myrkkyä, tuokaa myrkkyä! Syö kirjasi, enkeli sanoo, ja Twitter-käyttäjä syö ja saa vatsakipuja vähemmän tai enemmän, jokaiselle postiensa mukaan. Sen on oltava totta, sillä olen väsynyt ja uni on tulossa, se on totta! Ah, unta...

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

Sosiaalisia medioita #justsulle
Hyvät:
Huonot: Facebook - Google+ - Jodel - YouTube
Epäilyttävät: OnlyFans
Saatanasta: ask.fm - Flickr - Instagram - IRC-Galleria - LinkedIn - Myspace - Snapchat - Suomi24 - Tinder - Twitter - Tumblr - Ylilauta
Ilmiöitä: #metoo - Jäävesihaaste - Kissat - Paskamyrsky
Internet-sivustoja
Hauskat: Sieni.us - Habbo - Weebls Stuff - Suomi24 - YouTube - Korsoraattori - Skientologiankirkko.fi - Taitopelit - Kuvalaudat
Tylsät: Runescape - Travian - Ilmainen sanakirja - Google - Riemurasia - Adressit.com - Huuto.net - Pulju.net - Punk in Finland - Naurunappula
Epäilyttävät: Facebook - Vauva.fi - Alastonsuomi - IRC-Galleria - 4chan - Outlook - Demi - eBay - Hommaforum - Vunet - Reddit - Twitter - Encyclopedia Dramatica - TV Tropes
Wikisivustot eli vapaat ohjelmistot: Wikipedia ja sen sisarprojektit - Hikipedia - Se toinen Hikipedia - MediaWiki - Haaparantawiki


ViitteetMuokkaa

  1. Hikipedia ei ole varma väitteen aitoudesta, mutta Hikipedia ei halua syrjiä ketään ja antaa väitteen jäädä rauhaan
  2. Mikä on ikävä kyllä eräänlainen käännöskukkanen, eikä tarkoita, että yksikään nörteistä ryhmässä olisi päässyt neljännelle pesälle, joka itse asiassa on vasta mikään oikea pesä
  3. Lähde
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.