Václav Klaus

Stop hand.png Václav Klaus on julistettu idiootiksi, sillä hän ei ole osallistunut julkiseen elämään,
kuten vapaan kansalaisen velvollisuuksiin kuuluu.
Václav Klaus
Vaclav-Klaus-01.jpg
Václav "Alapurenta" Klaus miettii, olisiko Hayek valinnut kivennäisveden vai appelsiinimehun.
Tšekin tasavallan presidentti
vallassa 20032013
edeltäjä Václav Havel
seuraaja Miloš Zeman
syntyi 19. kesäkuuta 1941
Praha
kuoli
puolue ODS (Omituisen Dorkat Säätäjät)

Václav Santa Klaus (s. 1941) on Tšekin tasavallan toinen presidentti, filosofi, kiukuttelija, jatko-opintonsa keskeyttänyt professori ja vainottu intellektuelli. Hän on toiminut myös maan pääministerinä vuosina 1992—97. Klaus edustaa tiukan oikeistolaista talouspolitiikkaa, jonka toteuttamiseen on mahdollista saada myös alempien ja tyhmempien tuloluokkien tuki, kun se yhdistetään koliikkikiukuttelevaan sosiaali- ja kulttuuripolitiikkaan. Tällöin Klaus tyypillisesti hyökkää retorisesti (ja fyysisesti) ”eliittiä” vastaan, mikä onnistuu erinomaisesti Cornellissa opiskelleelta professorisvaltionpäämieheltä.

Klausia on kutsuttu Keski-Euroopan Margaret Thatcheriksi, ja onkin totta, että Margaret Thatcher olisi lyhyttukkaisempana, viiksekkäämpänä ja 60 pistettä vähemmän älykkäänä jotakuinkin Klausin kaltainen. Toinen Klausista käytetty epiteetti on Tšekin John F. Kennedy, millä viitataan hänen lukuisiin avioliiton ulkopuolisiin seksisuhteisiinsa[1]ei missään hänen henkilökohtaiseen karismaansa (mihin?).

Klaus on koultukseltaan putkinäköisen taloustieteen superprofessori (PuTSPro) ja tuli mukaan politiikkaan, kun politiikan monopoli purettiin samettivallankumouksessa 1989. Rautarouvan ihailija ei samettiin juuri sopeutunut. Hän perusti vuonna 1991 Kansalaisdemokraattisen puolueen (ODS), joka on tullut kuuluisaksi kepulaistyyppisestä rahoituksestaan.

Klaus on toiminut Tšekin presidenttinä vuodesta 2003 ja on keskittynyt virassa lähinnä perseilyyn. Hän vastustaa ankarasti Euroopan unionia ja haluaa, että maanosa asetettaisiin tehokkaampien yritystoimijoiden hallintaan – valtio- ja valtioliittovalta on näet aina liian suuri, yritysten valta ei koskaan tarpeeksi suuri.

Klaus on Serbian tiedeakatemian ulkomainen jäsen. Hänen kantansa esimerkiksi syrjintälainsäädäntöön ovat nauttineet suurta kannatusta serbien keskuudessa. Václav Klaus on valittu historian kolmanneksi huonoimmaksi tšekiksi.[2]

Taloustieteilijä KlausMuokkaa

Klaus opiskeli aikansa edistyksellisintä taloustiedettä sosialistisessa Tšekkoslovakiassa. Hänen taloustieteellinen ajattelunsa perustuu Friedrich von Hayekin 20-sivuiseen oppikirjaan ”Vapaa markkinatalous esikoululaisille” (kolmas, täydennetty painos), joka on myös sattumoisin ainoa Klausin ikinä lukema kirja.

Klaus on vastustanut ankarasti mm. EU:n pyrkimyksiä rekisteröidä kemikaalit, jotta kuluttajat saisivat täsmällisemmän tiedon mahdollisesti vaarallisten kemikaalien käytöstä. Klausin mukaan tämä vaikeuttaa yritystoimintaa, mikä on tietenkin totta. Klausin talouspoliittisessa filosofiassa talouden pahin uhka on ihminen. Klaus pitää Adam Smithiä vaarallisena sossukomukkana ja suosittelee oikeuslaitoksen yksityistämistä, jotta vastaavat tapaukset saataisiin viimeinkin vankilaan.

Presidentti KlausMuokkaa

 
Klaus näyttäytyy virka-asuntonsa, Prahan linnan, parvekkeella.

Klaus valittiin presidentiksi parlamentin yhteisistunnossa mm. kommunistien äänten turvin vuonna 2003. Hän oli kampanjoinut mm. kritisoimalla edeltävän presidentti Václav Havelin liiallista veto-oikeuden käyttämistä, ja päätyi itse käyttämään sitä huomattavasti useammin, käytännössä aina, kun parlamentti hyväksyi ihan väärän lain, joka Hayekin sedän mukaan johtaa suoraan vankileirien saaristoon.

Klaus kannattaa raivokkaasti Tšekin kansallista suvereniteettia siihen asti, kunnes maassa syntyy tarpeeksi suuri yritys, joka voi syrjäyttää sen, ja hän on edistänyt Tšekin itsenäisyyttä mm. taipumalla David Cameronin astinlaudaksi viivyttämällä kansanäänestystä Lissabonin sopimuksesta, jotta Britannian konservatiivipuolue voisi vedättää sillä äänestäjiä ja hankkiutua eroon liikkumattomasta ihrajärkäleestä. EU-sopimusten ratifiointi on viivästynyt, kun Klaus on kieltäytynyt allekirjoittamasta niitä vedoten siihen, ettei hänellä ole kynää. Kyseessä on tekosyy, sillä Klaus on tunnettu röyhkeistä korkean profiilin kansainvälisistä kynävarkauksistaan, joiden uhriksi on joutunut mm. Chilen presidentti Sebastian Piñera.[3]

Klaus on ilmasto- ja euroskeptikko. Hänen mukaansa ihmisen aiheuttama Euroopan unioni on myytti. Klaus on kirjoittanut teoksia ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olemassaolemattomuudesta, sillä ilmiölle ei ole löytynyt perustaa Hayekin tieteellisesti kyseenalaistamattomasta oppikirjasta. Klausin teokset on käännetty monille kielille Lukoilin ja Exxonin rahoituksella.

Klaus samaisti EU:n Neuvostoliittoon vuonna 2005 välittömästi sen jälkeen, kun EU:n armeija vyörytti panssarivaunut Prahan kaduille ja aloitti toisinajattelijoiden vangitsemisen pidättäen aseellisesti maan johdon.

Viime töikseen ennen virkakautensa päättymistä Klaus armahti kaikki vankilassa viruneet, talous- ja lahjontarikoksista tuomitut bisneskaverinsa. Tämä poiki hänelle kauden päätteeksi kunniakkaan syytteen valtiopetoksesta, millä ei ihan kuka tahansa tusinapresidentti voikaan ylpeillä.[4]

Filosofi KlausMuokkaa

Václav Klaus on saavuttanut mainetta edeltäjänsä, Václav Havelin, veroisena intellektuellina.

»Modernin ihmisen tragedia ei ole siinä, että hän tietää yhä vähemmän oman elämänsä tarkoituksesta, vaan siinä, että se askarruttaa häntä yhä vähemmän.»
(Václav Havel)

»Nykyään näitä vekottimia [tietokoneita] on toimistoissakin, enkä todellakaan tiedä, mitä hyötyä siitäkin muka on.»
(Václav Klaus)

Klausin mukaan ihmisoikeudet ovat uhka vapaudelle.

ViitteetMuokkaa

  1. Klaus on viriili miehentynkä. Hänen virka-asuntonsa suihkulokeron ovessa komeilee alastonta Margaret Thatcheriä rahakasassa esittävä juliste.
  2. http://www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/padouch (Edelle kirivät vain Böömin Staliniksi luonnehdittu kommunistidiktaattori Klement Gottwald ja puhkikorruptoitunut pääministeri Stanislav Gross.)
  3. http://www.youtube.com/watch?v=uToMvq3yw2A
  4. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21660234
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.