Vainajala

Suomen luonnonsuojeluliitto on julistanut tämän sivun suojelukohteeksi. Tämän artikkelin tontilla ei saa tehdä maansiirto- rakennus- tai purkutöitä.
Tämän artikkelin vintillä nimittäin asustaa liitoviherpeippopunapäämerikotka.
Kaikki suojellut kohteet on luetteloitu samaan mappiin.

Vainajala on CMX:lle tyypillinen mystillis-maagillinen, uskonnollissävytteinen, mutta synkeämielinen ja tekijäinsä lohdutonta ahdistusta kuvastava rock-musiikin mestariteos.

IskusävelmäMuokkaa

Vainajalan ensimmäinen kappale Iskusävelmä kuvaa elämää vittumaisella tavalla.

Se murskaa kätesi ja jalkojesi luita kalvaa, rusentaa toivon, valaa jalot mietteet lyijyyn.

~A. W. Yrjänä

Kysymyksessä lienee A. W. Yrjänän pessimistinen näkemys elämästä. Kertosäkeessä on jotain hyvin kuvaannollista, metaforista, sillä eihän elämä voi kirjaimellisesti murskata käsiä, kalvaa jalkojen luita, rusentaa toivoa tai valaa jaloja mietteitä lyijyyn, eihän?

Sanoissa ja sävelissä kuvastuu loputtoman rakkauden lisäksi niin ikään syvä epätoivo ja ahdistus, siinä esiintyy jopa hulluuden piirteitä, varsinkin kohdassa, jossa lauletaan:

Sinä tiedät, mitä minä tahdon

~Yrjänä

SurunmurhaajaMuokkaa

Hyvä biisi. Otsikon Surunmurhaaja viittaa ilmeisesti joko heroiiniin tai sitten alkoholiin, joka tapauksessa johonkin aineeseen, joka murhaa surun.

Surunmurhaaja alkaa kunnon hevijytinällä, joka pian muuttuu ahdistuksen loputtomaksi mereksi (muistaakseni). Kertosäe on Hikipediassa Käyttäjä:Peelon tutuksi tekemä paatos, joka kuuluu näin:

Mahtuisitko tähän? Tulisitko tänne asti? Tietäisit kulkeneesi liian pitkän, liian pitkän matkan.

~Yrjänä

Surunmurhaaja on CMX:n yleiseen linjaan verrattuna jytisevä, jopa raskas kappale. Välistä kuuluu ahdistuksen ääni, mutta yleensä väkevämmät tunteet vievät voiton. Kertosäkeessäkin kuvastuu lähinnä jylhä raivo, joka syntyy, kun mystinen surunmurhaaja ei saavu laulajansa luokse.

VainajalaMuokkaa

Tässä on ilmeisesti yritetty tavoitella jotain kalevalaista. Kappale on kaiken kaikkiaan perin mystillinen kuvaus kuoleman jälkeisestä elämästä.

Vainajala kertoo ihmisestä, joka putoaa ja katoaa ja mm. kulkee kylmän kylän läpi, suljettujen ovien ja peitettyjen ikkunoiden. Yrjänä on jättänyt henkilön kuolinsyyn ikään kuin avoimeksi, mutta kaikesta päätellen kysymyksessä on ollut äkillinen sydänkohtaus. Katoamisen taas selittäisi se, että pudottuaan sydänkohtauspotilas syöksyi takkaan, jossa hän kenties paloi tuhanneksi pillun päreeksi. Tällöinhän hänen ruumiinsa kirjaimellisesti katosi.

Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Suomeen, maaseudulle. Tämä on wnb-kalevalaisuudestaan huolimatta koskettava yksi.

Vierasta viljaaMuokkaa

Tämä yksi kuvaa psykoottispiirteistä masennusta, jota laulaja ehkä tunsi Vainajalan sepittämisen jälkeen.

Vierasta viljaa on vieno, hiljainen ja melankolinen kappale, jossa kysellään jatkuvasti: entä nyt? Tilanteet ovat fiktiivisiä ja mitä absurdimpeja, siinä kysytään mm:

Entä nyt, kun vaunu valjaaton jää yksin seisomaan vettyneelle maalle?

~Yrjänä

Niin mitä sitten? Jääköön seisomaan, ketä se kiinnostaa?

Ei yksikäänMuokkaa

Laulaja kuvaa ahdistusta, jonka hän koki havaittuaan, että yksikään ei voi olla tunteidensa valtias, rakkautensa ruhtinas, uskonsa ylipappi tahi taivaankannen tappi. Tämä ei välttämättä pidä kuitenkaan paikkaansa, sillä kyllä minä ainakin olen ihan itse omien tunteideni valtias.

Ei yhdenkään sanoitukset eivät kestä lähempää tarkastelua xO. Kun A. W. Yrjänä mylvii "ei yksikään", hän kuulostaa lähinnä Hemulilta.

Taivaan lapsetMuokkaa

Jännä biisi. Varsinkin alku sanaan "menneet" asti.

Kertosäe ei ole järin hyvä. Kohta, jossa lauletaan "taivaan lapset keskeltä halki", on aika ikävä, sillä ihmisen leikkaaminen keskeltä halki on melko brutaalia.

SillanrakentajaMuokkaa

Kappaleessa CMX esittelee mielenkiintoisen filosofisen näkemyksen, jonka mukaan mielen levottomuus ja kielen lumovoima olisivat sillanrakentajia. Mutta mitä sillanrakentaja itse asiassa tarkoittaa? Mikä on sen syvin olemus?

Harvardin yliopiston filosofinen tiedekunta on kritisoinut kappaleen sanoitusten olevan "pelkkää sanahelinää". Varsinkin kiinnittivät professorit huomiota kertosäkeeseen:

on sillanrakentaja levottomuus mielen kun ikuisesti virtaa päivänvalo pois on sillanrakentaja lumovoima kielen ja sillan yli kulkee lupaus jos vain voi

- se on mahdoton

~Yrjänä

Hämäräksi on jäänyt niin ikään se, mikä on mahdoton? Lupausko? Mikä lupaus? Asiat pitäisi esittää selvemmin xO!!!

Laulu palavasta linnustaMuokkaa

Laulun nimi on toki oksettava, mutta onneksi se ei kuitenkaan kerro palavasta linnusta. Kysymyksessä on eräänlainen ylistyslaulu linnuille. Lintua kehotetaan laulamaan lakeudesta, tulitiiraa tunturista ja vaskilintua virranvuosta yhtä hyvin kuin talitinttiä työn taidosta.

Kertosäkeessä laulaja ilmoittaa uhraavansa henkensä linnulle ja loihtivansa tämän:

laitan loitsun pääsi päälle kutsuhuudon kupeellesi siivet salamielellesi

henkikultani harteilles

~Yrjänä

EufratMuokkaa

Levyn ainoa turha, mielenkiinnoton kappale. Ei mitään sanottavaa.

Kirjeitä paratiisistaMuokkaa

Tämäkin kertoo yllättäen kuoleman jälkeen olevaisuudesta. Laulu on hyvin filosofinen, pohdiskeleva, teologinen, uskonnollinen ja sulosointuinen. Siinä pyritään selittämään mm. elämän tarkoitus:

että meille jäisi päiviemme määrä täytenä

että hämärän päässä pilkottaisi ikkunasta valkea

~Yrjänä

Kertosäe on jännä:

kaita polku paratiisiin kulkee läpi painajaisten hirviöitten, kummajaisten kauppasaksavainolaisten tornia ei ajatuksistaan saa ei ajatuksistaan tornia ja polku paratiisiin

- vähiin käy se tie

~Yrjänä

Kautta aikain on ihmisiä kiehtonut se, mitä merkitsee 'kauppasaksavainolainen'. CMX:n sivuilla sanotaan, että se on melko inhottava uusliberaali, mutta tarkempaa selvitystä asiain laidasta kaivataan!!

Ehkä tätäkin suurempi arvoitus on se, mitä tässä tarkoitettiin paratiisilla ja että miksi tie sinne muka käy vähiin? Mistä näin synkeät ajatukset tulevat? Laulussa esiintyy myös Peelon lempisana 'ahavoitua'.

ArkangeliMuokkaa

Arkangeli :'(

Vanha talvitieMuokkaa

LIIAN SUURI OSA KAPPALEESTA ON KERTOSÄETTÄ!!!!!!

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.