Valhe on asia, joka voi pelastaa sinut. Toisaalta valheilla voi myös kaivaa kuoppia, joita ei itsekään näe. Siksi näihin kuoppiin useimmiten joutuu itse. Valheiden käyttö on monimutkainen prosessi. Vaikka valheet ovat olleet keskeinen osa ihmiskieltä jo historian alkuhämäristä asti, niin silti harvoin pysähdytään kysymään, mitä valhe oikeastaan on. Perinteisen näkemyksen mukaan valhe on "jotakin, joka ei ole totta". Ikävä kyllä tämä ei ole mikään tyhjentävä vastaus, vaan se johtaa vain suurempaan filosofeja kiusaavaan kysymykseen: mitä on totuus? Jos sen sijaan valhe määriteellään "joksikin, joka ei sanojan tietääkseen ole totta", voidaan nyt kysyä: mitä on tieto? Sitä filosofit ovat kysymyksellistäneet vielä enemmän. Valheen määrittelyn vaikeus tekee valheen määritelmästä valehtelun hyvin yksinkertaiseksi. Sama yksinkertaistettuna: koska valheen varsinainen määritelmä olisi melko huvittava, siitä on kätevämpi valehdella lapsille.

No, tässähän sattui yksi hassu juttu...

Valheen tieteellisen määritelmän lanseerasi teoreetikko Harri Jaskari puheessaan kokoomuksen puoluekokouksessa. Jaskarin omaan kokemukseen ja empiirisiin havaintoihin perustuneessa määritelmässä valhe "sisältää ne muuttujat, jotka mies kertoo vaimolleen vietettyään yön epäilyttävässä seurassa". Puoluekokouksen miesosallistujat puhkesivat valtaviin suosionosoituksiin, mikä herätti kränää vaimojen ja epäilyttävän seuran keskuudessa.

Kuinka valehdellaMuokkaa

”Valehtelu on aina totuudenvastaista puhetta, mutta kaikki totuudenvastainen puhe ei ole valehtelua.”

~Vartiotorni, 1. helmikuuta 2007, sivu 6.

Mikäli olet pieni lapsi tai humalainen, tämä osio ei koske sinua, koska totuus tulee suustasi valehteluyrityksestä huolimatta. Muut voivat opetella valehtelemaan seuraavien ohjeiden avulla.

 1. Tee jotakin todella pahaa, jota et missään nimessä haluaisi saattaa muiden, varsinkaan äitisi, tietoon. Esimerkkejä: Jätä kädet pesemättä ennen ruokailua, osta Yön levy, laita tölkkejä paperinkeräykseen, kaiva nenää tuttavasi kodissa ja pyyhi sormesi sohvan tyynyjen väliin.
 2. Aloita tekoosi liittyvä keskustelu jonkun läheisesi (vaikkapa äidin) kanssa. Esimerkki: "Olen kuullut, että jotkut laittavat tölkkejä paperinkeräysastioihin." Koeta johdatella toinen osapuoli kysymään, että et kai sinä ole ikinä moiseen sortunut.
 3. Kun toinen sitten kysyy, vastaa: "No en tietenkään, olin juuri silloin omissa hautajaisissani." tai "En. Olin sitä paitsi itsemurhan jäljiltä niin väsynyt, etten olisi edes jaksanut." Ja kas: olet juuri valehdellut – etkä ollenkaan huonosti. Toista tarvittaessa kohdat 1–3, jotta saat valehteluun luonnollisen rutiinin.

Kuinka tunnistaa valehtelijaMuokkaa

Vaihtoehtoisesti lukija voi myös siirtyä tämän artikkelin pariin.

Valehtelijan voi tunnistaa siitä, että valehtelija kertoo, että häneen voi luottaa. Tässä tapauksessa ongelma on siinä, että ellei häneen voida luottaa, ei voida luottaa siihenkään, kun hän sanoo, että häneen voi luottaa. Tämän sanomisesta on siksi aina paljon apua. Toinen mistä tunnistaa valehtelijan on se, että hän sanoo olevansa syytön. Luotettavaksi tunnustautumisesta tai syyttömyyteen vetoamisesta on turhuudestaan huolimatta joskus hyötyä.

Valehtelijoiden tunnistaminen on kuitenkin erittäin vaikeaa, ja ainut tapa kehittää tunnistaminen äärimmilleen on oppia itse valehtelemaan erittäin hyvin. Tämä taas tekee valehtelijaksi, jolloin kukaan ulkopuolinen ei enää voi luottaa tunnistuksiisi. Diagnoosin esittämisestä on turhuudestaan huolimatta joskus hyötyä.

Historiallisia valheitaMuokkaa

Maailmanhistoria on täynnä toinen toistaan huimempia valheita. Seuraavassa niistä myös totuus.

 • Kauneus on lisäarvo. Vitut on. Tai kun seuraavan kerran saat työpaikan mustan silmän kanssa, muista kertoa siitä keskustelusivulla.
 • Jeesus rakastaa sinua. Jeesus rakastaa niitä, jotka käyvät hänen synttäreillään ja ostavat hänelle lahjoja, ei siis sinua.
 • Minä rakastan sinua. Tämä on ehkä suurimpia klassikkoja, joilla päästä saannille.
 • Kaikilla on oikeus yksityisyyteen. Yksityisyyden olemassaolo, aivan kuten hammaskeiju ja joukkotuhoaseetkin, on pelkkää satua. Mikäli puhelinhaastattelija kerää tietoa "laitoksen sisäiseen käyttöön" ja vakuuttaa, että hänen työnantajansa "käsittelee asiakastietoja luottamuksellisesti", pitäisi hälytyskellojen jo soida.
 • Wikipedia on oikeasti hyvä. Tämä on helpoin todeta valheeksi paikan päällä.
 • Jos teet ahkerasti töitä, menestyt: Kun teet ahkerasti töitä, saat pomosi menestymään, ja samalla päädyt tekemään noin kolminkertaisen työmäärän suhteessa kollegoihisi samalla palkalla, eikä ahkeruus oikeuta edes verovähennyksiin.
 • Tupakointi aiheuttaa syöpää: Oikeasti tupakointi aiheuttaa ystävällisiä keskusteluja, kun joko itse pyydät tupakkaa tai sinulta tullaan pyytämään tupakkaa. Koska osa näistä edustaa sitä sukupuolta, jonka kanssa voisit harkita harrastavasi seksiä, tupakointi lisää keskustelua sukupuolten välillä, joka taas johtaa seksiin. Siksi onkin oikeutetumpaa sanoa, että tupakointi aiheuttaa [[äpärä]lapsia.
 • Tupakointi ei aiheuta syöpää. Oikeasti tupakointi aiheuttaa eri sukupuolten välisiä mukavia keskusteluja, jotka loppujen lopuksi aiheuttavat vaatteiden riisumista ja intohimoista seksiä. Olisi siis parempi väittää, että tupakointi aiheuttaa äpärälapsia. Tosin on havaittu korrelaatio, jonka mukaan syöpää sairastavat kokevat tavallista suurempaa taipumusta tupakointiin ennen sairastumistaan. Voi olla, että syövän esioireet lisäävät taipumusta tupakointiin tai sitten syövällä ja tupakoinnilla on jokin kolmas molemmille altistava tekijä.
 • Tupakointi saattaa aiheuttaa syöpää. Oikeasti tupakointi aiheuttaa keuhkoahtaumataudin, johon kuoleminen on paljon v-mäisempää kuin syöpään. Keuhkoahtaumatautiin sairastunut käytännössä yskii keuhkonsa pihalle ja tukehtuu tautiinsa elävältä.
 • Taivas on sininen. Oikeasti taivas on pikimusta, mutta ilmakehän molekyylit sirottavat auringon valoa siten, että sininen ja ultravioletti poikkeavat auringon säteiden suunnalta eniten, punainen vähiten. Näin sironnutta valoa nähdään kaikilla suunnilla, ja siksi taivas näyttää siniseltä.
 • Koirasi myytiin mukavaan maalaistaloon. Koirasi on kuollut. Oikeasti vanhempasi ajoivat sen yli ja valehtelivat sinulle.
 • Kalkaros tappaa Dumbledoren kuudennessa kirjassa. Oho, niinpäs tappaakin. Jos harmittaa kuulla etukäteen, olemme hyvin pahoillamme.
 • Anteeksi kauheasti, jos lukunautintosi meni piloille. Mikäli joku sanoo sinulle näin sanottuaan ensin vaikkapa "Kalkaros tappaa Dumbledoren kuudennessa kirjassa", voit olla varma, että hän valehtelee. Ei hän tietenkään valehtele siinä, että Kalkaros tappaa Dumbledoren (anteeksi kauheasti, jos lukunautintosi meni piloille), vaan siinä, että hän on pahoillaan. Oikeasti hän teki sen tahallaan, koska hän on ilkeä ihminen, joka ei pidä sinusta.
 • Joulupukkia ei ole olemassa. Oikeastaan on. Mikäli et ole nähnyt häntä, olet tehnyt jotain tuhmaa. Oletko kenties valehdellut?
 • Joulupukki on olemassa. Oikeastaan hän on kuollut. Hänen hautansa on Barissa, Italiassa.
 • Jeesus syntyi ilman seksiä. Kaikki tietävät, että lapset syntyvät, koska vanhemmat harrastavat seksiä. Kaikki tietävät sen, koska biologian opettajamme kertovat sen meille, eivätkä opettajat valehtele koskaan (paitsi silloin kun kertovat, että sinussa on potentiaalia).
 • Tämä lause valehtelee. Tuota...

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.