Varokaa heikkoa jäätä

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli tästäkin jäätävästä aiheesta.

”Melkein yhtä pahat traumat on jääny tästä kuin muumien möröstä. Mikähän helvetin himo ylellä on näyttää näitä sekopäisiä pätkiä mitkä vielä parikymppisenäkin pelottaa?”

~YouTuben käyttäjä SuperPekka videosta

Varokaa heikkoa jäätä on Yleisradion tuottama psykedeelinen lyhyt kauhuelokuva.

Juoni

 
Karhu sanomassa Varokaa heikkoa jäätä. Hiton pelottavaa...
Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Antikytheran kone paljastaa ajankohdat ja paikat, joissa on mahdollista matkustaa ajassa.

Karhu ja Heikki laskevat liukumäkeä. Tuomion korppikotka kirkuu Yleisradion studion tornissa. Karhu ja Heikki kokevat tämän jonkinlaisena merkkinä ja lähtevät vaeltamaan kohti studiota. Studion edessä on kuitenkin lammikko, jonka pinta on jäässä. Karhu lähtee varoituksista huolimatta taittamaan matkaa järven yli, mutta pian hän putoaa jään läpi hyytävään veteen. Tässä kohtauksessa Karhun päästämä tuskainen mölinä saa katsojan vapisemaan kauhusta. Katsoja saattaa jopa kokea Karhun kehoa polttelevat tuhannet jäiset morapuukot. Onneksi Heikki kuitenkin tulee pelastamaan karhun pulasta. Tässä vaiheessa Tuomion Korpin viiltävä kirkuminen saa katsojan ulvomaan ja pitelemään korviaan. Karhu ja Heikki matkaavat studiolle, jolloin Ylen studion ns. ruutuun ilmestyy sana HETKINEN ja alkaa kuulua aivan saakutinmoista musiikkia, jolloin katsojat ovat jo melkein hermoromahduksen partaalla. Studiossa karhulle juotetaan jotain epämääräistä, luultavasti Tarusta Sormusten Herrasta tuttua örkkien rohtoa. Eläimet asettautuvat epämääräiseen asentoon ja kun kaikki näyttää olevan hyvin, seuraakin katselukokemuksen shokeeraavin vaihe: Kamera lähenee kohti karhua ja karhu ärjäisee voimakkaalla äänellä "Varokaa heikkoa jäätä!", ja heti perään "Hrrrrrmmmmmmmm....". Tässä vaiheessa suurin osa katsojakunnasta on vaipunut transsiin tai kuollut kauhusta.

Moitteet

Videota on moitittu useilta tahoilta liiallisten tehokeinojen käytöstä. Mannerheimin lastensuojeluliitto on valittanut videon myötä lisääntyneistä itsemurhatapauksista nuorten keskuudessa. Myös huumeiden käyttö on videon myötä yleistynyt. Toisaalta video on saanut jonkin verran kehuja mm. opettajien liitolta, jonka mielestä video on äärimmäisen hyvää kidutusopetusmateriaalia. Useimmat koulun opetusvideot onkin tehty Varokaa heikkoa jäätä ohjelman pohjalta. Myös Lordi kertoo saaneensa videosta ideoita musiikkivideoihinsa.

Huhuja

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner kertoo yrittäneensä polttaa nauhan, mutta sitä ei millään ollut saatu poltettua. Hän kertoo nauhan pyörähtävän itsestään käyntiin aina talven kaamoksen aikaan heti Pikku Kakkosen jälkeen, altistaen näin yhteiskuntamme heikoimmat yksilöt, lapset, videon hyytävälle vaikutukselle. Monet muutkin Ylen työntekijät sanovat samaa. Video on jopa onnistunut lykkäämään kuuden uutisia viidellä minuutilla. Videota oli myös yritetty sensuroida, mutta ainoa saavutus oli saada Karhun pään tilalle Arvi Lindin pää. Tämä oli, jos mahdollista, vielä järkyttävämpää kuin alkuperäisessä.

Historia

Animaation teki yksi maailman karmaisevimpien kauhuelokuvien tekijöistä, Camilla Mickwitz vuonna 1986. Tämän s((s_aatanan)) moisen migreeniä aiheuttavan musiikin soitti ja sävelsi Jukka Siikavire. Silloin pätkä oli esitetty myös venäjäksi. Heti samana vuonna 1986 varoitus ilmestyi suomeksi televisioihin. Tuolloin julkaisijana oli Yle. Ylen toimesta oli jo saatu selville, että pätkää ei tulisi julkaista TV:ssä, mutta eräs Ylen toimittaja painoi vahingossa käynnistä-painiketta, ja tuolloin mainos lähti pyörimään. Ilmeisesti tämä työntekijä oli nauttinut hiukan venäläistä vodkaa ennen työvuoroaan, ja oli mennyt siitä hieman sekaisin. Ohjelma herätti välitöntä kauhua yleisön keskuudessa, mutta kiitos edellämainitun toimittajan sekoilujen automaatiotekniikka piti ohjelmaa pyörimässä monia kuukausia aina tietyn kellonajan yhteydessä. Vuonna 1994 ohjelma herätti taas kauhua, kun se alkoi tulla televisiosta kesken Ylen televisioutisten. Monelta ihmiseltä tuli tuolloin pissat pöksyyn.

Katso myös

Lastenohjelmia
Hyvät: Smurffit - Pikku Kakkonen - Pingu (suomen kielellä) - Myyrä - Hupsis-ukot
Huonot: Pokémon - Turtles - Harry Potter - Puuha-Pete - Staraoke
Arveluttavat: Tohtori Sykerö - Postikaija-Pete - Teletapit - Himpulat - Alfred J. Kwak
Pelottavat: "Muumit" - Postimies Pate - Pelle Hermanni - Varokaa heikkoa jäätä
Hahmoja: Muumit - Kaapo ja Late - Jyrki Laaksonen - Neponen - Eila-mummu - Rami Saarijärvi - Ransu Karvakuono - Luikuri Tattinen - Rölli
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.