WC eli vessa on eräs maailman laajimmalle levinneitä pikalaihdutuspaikkoja; Menet vessaan ja pian voit olla kaksikin kiloa kevyempi. Vessat ovat erittäin suosittuja kaikkialla maailmassa.

Perusvessa

”Valkoinen mies istuu lähteen päällä”

~intiaani vessasta

”Missä se paperi on?”

~Perustilanne vessassa

Vessakulttuuri

 
Venäläinen vessa
 
Perinteinen virolainen vessa
 
Saksalainen vessa

Vessaa pidetään yllä ennen kaikkea sen laihduttavien vaikutusten vuoksi. Ihmiset haluavat keventyä, ja vessa tarjoaa tähän suhteellisen miellyttävän ja luonnollisen mahdollisuuden. Siksipä vessaan on liitettykin monenlaisia, myös henkiseen keventymiseen liittyviä, aspekteja.

Edullisuutensa vuoksi köyhemmissäkin maissa vessa on laajassa käytössä, mutta siellä ne ovat lähinnä ensisijaisen toimintansa hoitavia laitoksia. Rikkaammissa maissa vessa sen sijaan on paljon monimutkaisempi laitos, jossa keskitytään myös henkiseen keventymiseen. Siksi WC:ssä on usein monenlaista viihdettä ja luettavaa, yleensä sarjakuvamuodossa esitettyä Aku Ankkaa. Vessassa kohtaavat myös ihmisten erilaiset ajatukset, nämä ovat näkyvissä "vessakirjoituksina". On suotavaa raapustaa myös omat ajatukset, vähintään edes oma puumerkki. Vessa saattaakin monille kiireisille länsimaalaisille olla ainut paikka maailmassa, jossa he ylipäätään lukevat jotakin. - Esimerkiksi amerikkalaisten ei tarvitse opetella lukemaan edes television tekstityksiä, kun kaikki ohjelmat on niiden kielellä tai dubattu sille (sama kulttuurittomuus pätee myös Venäjällä).

Vessassa voidaan harjoittaa myös henkistä mietiskelyä ja meditointia. Tämän vuoksi ihminen menee vessaan yksin, jotta hän voisi hiljentyä kaikessa rauhassa, keventyä niin fyysisesti kuin henkisesti ja saavuttaa yhteyden luonnon tai Jumalan kanssa.

Vessat osana suomalaista asumiskulttuuria

Suomalaisessa kulttuurissa on ollut tapana, että jokaisessa talossa on oltava jonkinlainen keittiö, sauna ja vessa. Suomalaiset ovat aina pitäneet terveistä elämäntavoista, ja vessan tärkeydestä kertoo se, että esimerkiksi saunan kohdalla suomalainen asunnonostaja voi joskus harvoin joustaa, mutta vessan kohdalla ei ikinä. Jos ei ole vessaa, ei tule talokauppaa.

Ostajan on myös huomioitava, että talon ostossa myyjä voi suoraan sanoen kusettaa vessassa. Hän voi sanoa, että talossa on WC, vaikka todellisuudessa sitä ei ole. On siis erittäin suotavaa käydä talon huoneet paikka paikalta läpi ja tehdä muistiinpanoja. [1]

Japanilainen vessakulttuuri

 
Japanilainen vessa

Japanissa Vessanve-dolla (Kääntäjän huomautus: "do" tarkoittaa "tietä") on tärkeä ja keskeinen osa paikallisessa kulttuurissa, jossa pienet ja tavanomaisetkin toimenpiteet suoritetaan tietyllä tavoin ja täten saavutetaan suuria henkisiä päämääriä. Japanilaisessa vessakulttuurissa tärkeää on se, että pisoaarit ovat erikoisia, ne ovat lattiassa ja niihin sopii juuri ja juuri kenkä. Vessanve-dossa tärkeää onkin ottaa oikea vessa-asento, suorittaa tarkka henkinen tähtäys, jossa pisoaari, virtsakaari ja itse kusija ovat yhtä, niin että virtsa menee pisoaariin eikä esimerkiksi lattioille. Tämän jälkeen muistetaan pyyhkiä ja vetää vessa ja laittaa pisuaarin kansi kiinni yhdellä sulavalla liikkeellä. Tämän jälkeen kädet on pestävä, saippualla. Tämän jälkeen vessan on oltava niin puhdas, että periaatteessa jalat voisi huoletta huuhtoa siinä erikoisessa pisoaarissa halutessaan.

Missään muussa kulttuurissa eivät ihmiset ole katsoneet vessanve-don olevan liian haastava suorite. Esimerkiksi suomalaiset miehet eivät edes yritä onnistua yhdessäkään tämän salaisen taidon periaatteista. Lisäksi he jättävät usein vessanpöntön kannen ylös.

Erilaisia WC-tyyppejä

Sisävessa

Sisävessa edustaa länsimaista dekandessia ja hedonismia puhtaimmillaan.[2] Se on siis asuintilojen yhteyteen rakennettu ulostusrituaalit mahdollistavilla laitteistoilla varustettu eriö johon pullamössösukupolven kasvatit ja laiskanpulskeat kermaperseet vetäytyvät asioilleen.

Paskahuussi

Paskahuusi on tosimiehen valinta.[3] Se on pihan perälle rakennettu pieni, puhelinkoppia muistuttava koppero, jossa on ikkunoiden asemesta umpinaiset seinät. Yleensä ovessa on pieni sydämenmuotoinen reikä sekä säppilukko. Sisällä on helvetin paska haju ja yksi tai neljä reikää istuimella. Reiän päällä on yleensä pyöreä luukku, joka otetaan sivuun ennen varsinaista toimitusta. Luukun voi myös jättää nostamatta, mutta tällöin joutuu istumaan pökäleiden päällä. Jätökset tippuvat alas lantalaan, jossa on paskan lisäksi kesäisin paljon kärpäsiä ja talvella pakkasta. Siellä voi olla myös jokunen häijy koprofilatelisti, jos sinulla käy hyvä tuuri.

Katso myös

Viitteet

  1. Eihän kukaan niitä oikeasti tee, vaan lähinnä kyse on eläinhahmojen piirtelystä vihkoon... Tämä toimii hyvin vakuutuksena ostajan aikeiden vakavuudesta myyjälle.
  2. Ei sanan varsinaisessa merkityksessä, paskaahan sielläkin tuotetaan.
  3. Jos siis riukua ei ole käytettävissä.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.