Winterreise

”Laulaispa ies yhen laulun suomeksi, jos ossaa, eihän tuollanen mongerrus ies sovi suomalaiselle.”

~Katsomosta kuulunut kommentti. Savonlinna 10.10.2007 Jorma Hynninen & Kiril Kozlovskysanonut. Sanoja todenäköisesti joku kaikeksi onneksi tuntemattomaksi jäänyt kuopiolainen tai varkautelainen vanhempi naisihminen

Winterreise on saksalaisen runoilija Wilhelm Müllerin runokokoelmaan perustuva, itävaltalaisen Franz Schubertin säveltämä lied-sarja Die Winterreise op. 89, D911.

Kaikki sarjan laulut käsittelevät luuserimaisen päähenkilön synkkiä ajatuksia, kun sarjassa Schöne Müllerin lupailtu avioliitto ei toteutunutkaan. Sarjan henkilö on ehkä musiikin historian tunnetuin surkimus, sillä hän ei onnistu tekemään edes itsemurhaa, toisin kuin vaikka Veitsen runoilija tai Lentävän hollantilaisen Senta.

Winterreise on kirjoitettu alunperin tenorille, koska kukaan muu kuin Schubertin tenoriystävä ei tätä suostunut laulamaan Schubertin elinaikana. Itävaltalaiset haluaisivat pitää itsellään yksinoikeuden esittämiseen. Martti Talvela kuittasi itävaltalaisten kritiikin pyytämällä nimeämään yhdenkin itävaltalaisen laulajan, joka sarjaa esittää. Sellaista ei löytynyt.

Esimerkkejä

  PAA PAPA PAAPA PAPPAAP PAPAAPA. Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä.
Laajentamalla artikkelia palautat sen vielä listahitiksi
.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.