Ero sivun ”James Joyce” versioiden välillä

(Uusi sivu: James Augustine Aloysius Joyce (2. helmikuuta 1882 – 13. tammikuuta 1941) oli irlantilainen kirjailija ja runoilija. Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailjoiden ja intellektualli...)
 
 
(43 välissä olevaa versiota 17 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
  +
{{iso-q|Ja taivaalta kuului:
  +
"Bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohoordenenthurnuk".|Ilmiselvää kirjallista neroutta!<ref>Wikisanakirjakot väittelevät: [https://en.wiktionary.org/wiki/Talk:bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohoordenenthurnuk Is This Crap? And Will It Ever Be a Word?]</ref>}}
  +
[[Kuva:JamesJoyce 2.jpg|thumb|James "Jimmy" Joyce]]
 
'''James Augustine Aloysius Joyce''' ([[2. helmikuuta]] [[1882]] – [[13. tammikuuta]] [[1941]]) oli [[irlanti]]lainen kirjailija ja runoilija. Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailijoiden ja intellektuellien joukkoon, jotka ovat niittäneet maalleen mainetta. On kuitenkin kuvaavaa, että suurin osa näistä kirjailijoista Joyce mukaan luettuna ei kestänyt Irlannin ahdasmielistä ilmapiiriä, lämmintä [[olut]]ta ja surkeita kelejä, vaan emigroitui suopeammille leveysasteille kirjoittelemaan merkkiteoksia ja nauttimaan liikaa absinttia.
   
 
Joycea pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista. Häntä on ylistetty modernismin uranuurtajaksi; väljähtyneen ja pysähtyneen 1800-lukulaisen kirjallisuuden uudistajaksi. Suurin osa Joycen lukijoista palaa kuitenkin pari sivua ''Odysseusta'' ([[Englannin kieli|eng.]] ''Ulysses'', älä sekoita ''[[Odysseia]]an'') tai ''Finnegans wakea'' lehteiltyään riemumielin takaisin Jane Austeniin, [[Tex Willer]]iin tai muuhun järkevämpään lukemistoon.
James Augustine Aloysius Joyce (2. helmikuuta 1882 – 13. tammikuuta 1941) oli irlantilainen kirjailija ja runoilija.
 
Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailjoiden ja intellektuallien joukkoon, jotka ovat niittäneet maalleen mainetta mm. voittamalla Nobelin kirjallisuuspalkinnon. On kuitenkin kuvaavaa, että suurin osa näistä kirjailijoista- Joyce mukaan luettuna- ei kestänyt Irlannin ahdasmielistä ilmapiiriä, lämmintä olutta perseestä revittyjä kelejä, vaan emigroituivat suopeammille leveysasteille kirjoittelemaan merkkiteoksia ja nauttimaan liikaa absinttia.
 
   
 
==Elämä==
Joycea pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista. Häntä on ylistetty modernismin uranuurtajaksi, väljähtyneen ja pysähtyneen 1800-lukulaisen kirjallisuuden uudistajaksi. Suurin osa Joycen lukijoista siirtuvät kuitenkin pari sivua Odysseusta (Ulysses) tai Finnegan´s wakea lehteiltyään riemumielin takaisin Jane Austeniin, Tex Willeriin tai muuhun järkevämpään lukemistoon.
 
   
 
Joyce syntyi miljoonien irlantilaisten tapaan juopon [[isä]]n tyrannisoimaan perheeseen. Alkoholin lisäksi perheen elämään vaikutti myös ankara [[Katolinen kirkko|katolilaisuus]]. Varhaisnuoruudessaan Joyce luopui toisesta näistä vihreän saaren perinteisistä kiroista, ja lienee turha mainitakaan, ettei Joycea kuudentoista ikävuoden jälkeen paljon [[Kirkko (rakennus)|kirkon]] penkeillä näkynyt.
Elämä
 
   
 
Joyce opiskeli Dublinin yliopistossa kieliä ja parhaita humanistiperinteitä noudattaen kirjoitteli [[Huono runous|huonoa runoutta]], kävi teatterissa ja notkui keskikaljabaareissa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin päätti hankkia itselleen oikean ammatin ja matkusti Pariisiin lääkikseen. Opinnot jäivät valitettavasti kesken, sillä Joyce oli saanut peruuttamattoman janon [[Pentti Saarikoski]] -henkiseen elämään: hänestä tuli täysipäiväinen kirjailijarenttu. Tätä kohtalokasta päätöstä kiroavat tuhannet englantilaisen kirjallisuuden opiskelijat, jotka joutuvat kirjoittamaan analyysin ''Odysseuksesta''.
Joyce syntyi miljoonien irlantilaisten tapaan juopon isän tyrannisoimaan perheeseen. Alkoholin lisäksi perheen elämään vaikutti myös ankara katolilaisuus. Varhaisnuoruudessaan Joyce luopui toisesta näistä vihreän saaren perinteisistä kiroista, ja on lienee turha mainitakkaan ettei Joycea kuudentoista ikävuoden jälkeen paljon kirkon penkeillä näkynyt.
 
   
 
Dublinissa Joyce oli tavannut Nora-nimisen nuoren landepimun, jota hän aikansa kuluksi oli riiustellutkin. Säilyneistä valokuvista päätellen Nora ei ollut varsinaisesti mikään Irlannin ruusu, mutta Joyce tunsi [[tyttö]]ä kohtaan tulista intohimoa, joka kesti vuosikymmeniä. Parhaana [[lähde|lähteenä]] Joycen tunteista Noraa kohtaan ovat hänen rakastetulleen kirjoittamat lievästi ilmaistuna "tuhmat" [[kirje]]et, jotka saavuttavat parhaimmillaan [[saksa]]laistyyppisen pissa & kakka -"erotiikan" tason. Joyce ilmoittaa häpeilemättä esimerkiksi nauttivansa huomattavasti Noran persuuksista nousevasta kärystä.<ref>Jos tämä on mielestäsi aika paksu väite, katsopa vaikka http://www.arlindo-correia.com/joyce.html</ref>
Joyce opiskeli Dublinin yliopistossa kieliä, ja parhaita humanistiperinteitä noudattaen kirjoitteli huonoa runoutta, kävi teatterissa ja notkui keskikaljabaareissa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin päätti hankkia itselleen oikean ammatin ja matkusti Pariisiin lääkikseen. Opinnot jäivät valitettavasti kesken, sillä Joyce oli saanut peruuttamattoman janon Pentti Saarikoski-henkiseen elämään: hänestä tuli täysipäiväinen kirjailijarenttu. Tätä kohtalokasta päätöstä kiroavat monet englantilaisen kirjallisuuden opiskelijat, jotka joutuvat kirjoittamaan analyysin Odysseuksesta.
 
 
Dublinissa Joyce oli tavannut Nora-nimisen nuoren landepimun, jota hän aikansa kuluksi oli riiustellutkin. Säilyneistä valokuvista päätellen Nora ei ollut varsinaisesti mikään Irlannin ruusu, mutta Joyce tunsi tyttöä kohtaan tulista intohimoa, joka kesti vuosikymmeniä. Parhaana lähteenä Joycen tunteista Noraa kohtaan ovat hänen rakatetulleen kirjoittamat lievästi ilmaistuna "tuhmat" kirjeet, jotka saavuttavat parhaimmillaan saksalaistyyppisen pissa-kakka- meiningin tason. Joyce ilmoittaa häpeilemättä nauttivansa mm. Noran persuuksista nousevasta kärystä. Jos et usko, katso vaikka täältä: http://www.arlindo-correia.com/joyce.html
 
 
Joka tapauksessa Joyce menetti kaikkien luonnonlakien mukaisesti kiinnostuksensa Noraan mentyään tämän kanssa naimisiin.
 
Joka tapauksessa Joyce menetti kaikkien luonnonlakien mukaisesti kiinnostuksensa Noraan mentyään tämän kanssa naimisiin.
   
Kirjoitettuaan suhteelliseen verkkaiseen tahtiin jatkuvasti vaikeaselkoisempia [tajunnanvirta]- kirjojaan Joyce kuoli Sveitsissä vuonna 1941.
+
Kirjoitettuaan suhteelliseen verkkaiseen tahtiin jatkuvasti vaikeaselkoisempia [[tajunnanvirta]]kirjojaan Joyce kuoli [[Sveitsi]]ssä vuonna 1941.
  +
 
==Teokset==
  +
  +
Mukasyvälliset kirjallisuuskriitikot ovat siis ylistäneet Joyce raapustuksia maailmankirjallisuuden parhaimmistoksi. Tämä johtuu tietysti siitä, että mahdollisimman tylsän ja sekavan proosan näennäinen ymmärtäminen saa kriitikot vaikuttamaan jotenkin fiksuilta.
  +
  +
Joyce sai kynäiltyä elämänsä aikana seuraavat neljä kirjaa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Reijo Mäellä.
  +
 
* ''Dubliners'' (novellikokoelma, 1914, [[suomen kieli|suom.]] ''Dublinilaisia'') Tämä menee vielä Aku Ankan kestotilaajallekin: aika selkeä rykäisy.
 
* ''A Portrait of the Artist as a Young Man'' (1916, suom. ''Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta'') Ihan okei. Kirjoitettu ennen kuin Joyce alkoi syödä [[sieni]]ä.
 
* ''Ulysses'' (1922, suom. ''Odysseus'') Tätä voisi verrata viikkoon budjettiriihessä [[Matti Vanhanen|Matti Vanhasen]] kanssa. Melkein tuhat sivua jonkun [[juutalaiset|juutalaisen]] yhdestä päivästä Dublinissa. Hanskaanvetokohtauskin kestää kaaaaaaauuuuuuuuaaaaaan.
 
* ''Finnegans Wake'' (1939) Tämän voi lukea, kunhan muistaa ensin ruiskuttaa reiteensä mescaliinia.
  +
  +
==Vaikutus==
  +
Dublinilainen juomaballadi ”Finnegan's Wake” kirjoitetaan [[YouTube]]-latauksissa ilman heittomerkkiä Joycen vuoksi.
  +
  +
==Viitteet==
  +
  +
<references/>
  +
  +
{{tynkä/henkilö}}
  +
[[Luokka:Irlantilaiset kirjailijat]]
  +
[[Luokka:Rasittavat ihmiset]]
  +
[[Luokka:Tylsät kirjailijat]]
  +
[[Luokka:Ego]]
  +
{{DEFAULTSORT:Joyce, James}}
   
  +
[[en:James Joyce]]
Teokset:
 
  +
[[es:James Joyce]]
* Dubliners (novellikokoelma, 1914, suom. Dublinilaisia) Tämä menee vielä Aku Ankan kestotilaajallekkin: aika selkeä rykäisy.
 
  +
[[it:James Joyce]]
* A Portrait of the Artist as a Young Man (1916, suom. Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta)Ihan okei. Kirjoitettu ennen kun Joyce alkoi syödä sieniä
 
  +
[[pt:James Joyce]]
* Ulysses (1922, suom. Odysseus)Tätä voisi verrata viikkoon budjettiriihessä Matti Vanhasen kanssa. Melkein tuhat sivua jonkun juutalaisen yhdestä päivästä Dublinissa. Hanskaanvetokohtauskin kestää kaaaaaaauuuuuuuuaaaaaan.
 
* Finnegans Wake (1939)Tämän voi lukea, kunhan muistaa ensin ruiskuttaa reiteensä mescaliinia.
 

Nykyinen versio 16. joulukuuta 2020 kello 23.12

Ja taivaalta kuului:

"Bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohoordenenthurnuk".

~Ilmiselvää kirjallista neroutta![1]

James "Jimmy" Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (2. helmikuuta 188213. tammikuuta 1941) oli irlantilainen kirjailija ja runoilija. Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailijoiden ja intellektuellien joukkoon, jotka ovat niittäneet maalleen mainetta. On kuitenkin kuvaavaa, että suurin osa näistä kirjailijoista – Joyce mukaan luettuna – ei kestänyt Irlannin ahdasmielistä ilmapiiriä, lämmintä olutta ja surkeita kelejä, vaan emigroitui suopeammille leveysasteille kirjoittelemaan merkkiteoksia ja nauttimaan liikaa absinttia.

Joycea pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista. Häntä on ylistetty modernismin uranuurtajaksi; väljähtyneen ja pysähtyneen 1800-lukulaisen kirjallisuuden uudistajaksi. Suurin osa Joycen lukijoista palaa kuitenkin pari sivua Odysseusta (eng. Ulysses, älä sekoita Odysseiaan) tai Finnegans wakea lehteiltyään riemumielin takaisin Jane Austeniin, Tex Willeriin tai muuhun järkevämpään lukemistoon.

ElämäMuokkaa

Joyce syntyi miljoonien irlantilaisten tapaan juopon isän tyrannisoimaan perheeseen. Alkoholin lisäksi perheen elämään vaikutti myös ankara katolilaisuus. Varhaisnuoruudessaan Joyce luopui toisesta näistä vihreän saaren perinteisistä kiroista, ja lienee turha mainitakaan, ettei Joycea kuudentoista ikävuoden jälkeen paljon kirkon penkeillä näkynyt.

Joyce opiskeli Dublinin yliopistossa kieliä ja parhaita humanistiperinteitä noudattaen kirjoitteli huonoa runoutta, kävi teatterissa ja notkui keskikaljabaareissa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin päätti hankkia itselleen oikean ammatin ja matkusti Pariisiin lääkikseen. Opinnot jäivät valitettavasti kesken, sillä Joyce oli saanut peruuttamattoman janon Pentti Saarikoski -henkiseen elämään: hänestä tuli täysipäiväinen kirjailijarenttu. Tätä kohtalokasta päätöstä kiroavat tuhannet englantilaisen kirjallisuuden opiskelijat, jotka joutuvat kirjoittamaan analyysin Odysseuksesta.

Dublinissa Joyce oli tavannut Nora-nimisen nuoren landepimun, jota hän aikansa kuluksi oli riiustellutkin. Säilyneistä valokuvista päätellen Nora ei ollut varsinaisesti mikään Irlannin ruusu, mutta Joyce tunsi tyttöä kohtaan tulista intohimoa, joka kesti vuosikymmeniä. Parhaana lähteenä Joycen tunteista Noraa kohtaan ovat hänen rakastetulleen kirjoittamat lievästi ilmaistuna "tuhmat" kirjeet, jotka saavuttavat parhaimmillaan saksalaistyyppisen pissa & kakka -"erotiikan" tason. Joyce ilmoittaa häpeilemättä esimerkiksi nauttivansa huomattavasti Noran persuuksista nousevasta kärystä.[2] Joka tapauksessa Joyce menetti kaikkien luonnonlakien mukaisesti kiinnostuksensa Noraan mentyään tämän kanssa naimisiin.

Kirjoitettuaan suhteelliseen verkkaiseen tahtiin jatkuvasti vaikeaselkoisempia tajunnanvirtakirjojaan Joyce kuoli Sveitsissä vuonna 1941.

TeoksetMuokkaa

Mukasyvälliset kirjallisuuskriitikot ovat siis ylistäneet Joyce raapustuksia maailmankirjallisuuden parhaimmistoksi. Tämä johtuu tietysti siitä, että mahdollisimman tylsän ja sekavan proosan näennäinen ymmärtäminen saa kriitikot vaikuttamaan jotenkin fiksuilta.

Joyce sai kynäiltyä elämänsä aikana seuraavat neljä kirjaa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Reijo Mäellä.

  • Dubliners (novellikokoelma, 1914, suom. Dublinilaisia) Tämä menee vielä Aku Ankan kestotilaajallekin: aika selkeä rykäisy.
  • A Portrait of the Artist as a Young Man (1916, suom. Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta) Ihan okei. Kirjoitettu ennen kuin Joyce alkoi syödä sieniä.
  • Ulysses (1922, suom. Odysseus) Tätä voisi verrata viikkoon budjettiriihessä Matti Vanhasen kanssa. Melkein tuhat sivua jonkun juutalaisen yhdestä päivästä Dublinissa. Hanskaanvetokohtauskin kestää kaaaaaaauuuuuuuuaaaaaan.
  • Finnegans Wake (1939) Tämän voi lukea, kunhan muistaa ensin ruiskuttaa reiteensä mescaliinia.

VaikutusMuokkaa

Dublinilainen juomaballadi ”Finnegan's Wake” kirjoitetaan YouTube-latauksissa ilman heittomerkkiä Joycen vuoksi.

ViitteetMuokkaa

  1. Wikisanakirjakot väittelevät: Is This Crap? And Will It Ever Be a Word?
  2. Jos tämä on mielestäsi aika paksu väite, katsopa vaikka http://www.arlindo-correia.com/joyce.html
  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.