Rotuopit

Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. huhtikuuta 2010 kello 12.44 käyttäjän 84.250.198.138 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Älä yritä olla luova, tee vain tasan kuten tässä.

Rotuopit Tarkoittaa oppia siitä, että toisen värinen on parempi kuin toinen. Rotuoppien kirjaimellinen noudattaminen johti 1930- ja 1940-luvulla pienehköihin kahakoihin.

Historiallista taustaa

Monet rotuopit pohjautuvat löyhästi Charles Darwinin teorioihin. Darwinin kuuluisa teos The Birth of the Golden Retriever, and Why I Hate Other Breeds ilmestyi vuonna 1847, ja se aikaansai Britanniassa suuren kultainen noutaja -villityksen. Rotuhysterian leimahdettua useita muiden rotujen edustajia pahoinpideltiin, kuohittiin ja kivitettiin Lontoossa.

1900-luvulla monet rotuopit saavuttivat tieteellisen paradigman aseman. Euroopan ja Amerikan johtavissa yliopistoissa oli "rotuhygienian" tai "rotutieteen" oppituoleja. Tiedemiehet matkustivat ympäri maailmaa mittailemassa eri rotujen kalloja ja häntien pituuksia, käskyttelivät niitä istumaan, makuulle, kierimään ja pyysivät arvaamaan kummassa kädessä nami on. Tulosten pohjalta laadittiin rotuhierarkia, jossa kehittyneimpiä rotuja edustivat esimerkiksi kultainen noutaja ja belgianpaimenkoira. Tyhmiksi piskeiksi alennettiin mm. kettuterrieri ja alaskanmalamuutti.

Rotuopit politiikassa

 
Rodullisesti puhdas Überhund (oik.)

Saksalainen kansallissosialismi nojasi tukevasti rotuoppeihin. Hitler oli teoksessaan Mein Kampf ylistänyt saksanpaimenkoiraa "über-Hundiksi" ja vaatinut muiden rakkien eliminointia. Saksaan perustettiinkin SS-organisaationa tunnettu ympärivuorokautinen rankkuripalvelu, jonka tehtävänä oli kitkeä väheksytyt rodut valtakunnasta. Lopulta saksalaiset ajautuivat historian ehkä rajuimpaan rikokseen koirakuntaa kohtaan – massanukutuksiin. Ympäri miehitettyä Eurooppaa perustettiin valtavia pieneläinklinikoita, joissa vaaleatukkaiset ja kylmäkatseiset eläinlääkärit (jotka olivat aivan tavallisia perheenisiä!) antoivat hyräillen nukutusaineen yliannostuksia jopa miljoonille koirille. Moni puolalainen ja valkovenäläinen isäntä tai emäntä sai kyynel silmissä kuopata karvaisen kaverinsa takapihan poppelin juureen.

Rotuopit tänään

Vaikka rotuoppien tieteellinen pohja osoitettiin toisen maailmansodan jälkeen olemattomaksi, on teorioilla yhä vankka kannattajakuntansa. Pääministeri Matti Vanhasen isä professori Tatu Vanhanen on jopa esitellyt julkisuudessa vaarallisia uusrotuoppeja. Lauantaiseura-ohjelmassa hän kiven kovaan väitti, että karkeakarvainen kettuterrieri ei todellakaan opi kierimään ja että esimerkiksi bulldoggi ei koskaan kykene tuomaan tohveleita sängyn viereen aamuisin.

  Aivan kuten peniksesikin, tämä artikkeli on tynkä.
Auta Hikipediaa laajentamalla artikkelia.