Rotuopit

Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 26. helmikuuta 2007 kello 16.16 käyttäjän 88.114.155.155 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Rotuopit ovat väljähkö yleiskäsite pseudotieteellisille ja keinotekoisille teorioille, jotka keskittyvät eri rotujen erityisominaisuuksien tarkasteluun. Rotoppien avulla on perusteltu useita viime vuosisadan synkimpiä tapahtumia.

Historiallista taustaa

Monet rotuopit pohjautuvat löyhästi Charles Darwinin teoriohin. Darwinin kuuluisa teos "The Birth of the Golden Retriever, and Why I Hate Other Breeds" ilmestyi vuonna 1847 ja aikaansai Britanniassa suuren kultainen noutaja-villityksen. Rotuhysterian leimahdettua useita muiden rotujen edustajia pahoinpideltiin ja kivitettiin Lontoossa.

1900-luvulla monet rotuopit saavuttivat tieteellisen paradigman aseman. Euroopan ja Amerikan johtavissa yliopistoissa oli "rotuhygienian" tai "rotutieteen" oppituoleja. Tiedemiehet matkustivat ympäri maailmaa mittailemassa eri rotujen kalloja ja häntien pituuksia, käskyttelivät niitä istumaan ja makuulle ja pyysivät arvaamaan kummassa kädesä nami on. Tulosten pohjalta laaditiin rotuhierarkia, jossa kehittyneinpiä rotuja edustivat esimerkiski kultainen noutaja ja Belgian paimenkoira. Tyhmiksi piskeiksi alennettiin mm. kettuterrieri ja Alaskan lamuutti.

Rotuoppit politiikassa

Saksalainen kansallissosialismi nojasi tukevasti rotuoppeihin. Hitler oli teoksessaan "Mein Kampf" ylistäny saksanpaimenkoiraa "über-Hundiksi" ja vaatinut muiden rakkien eliminointia. Saksaan perustettiinkin SS- organisaationa tunnettu ympärivuorokautinen rankkuripalvelu, jonka tehtävänä oli kitkeä väheksytyt rodut valtakunnasta. Lopulta saksalaiset ajautuivat historian ehkä rajuimpaan rikokseen koirakuntaa kohtaan- massanukutuksiin. Ympäri miehitettyä Eurooppaa perustettiin valtavia pieneläinklinikoita, joissa vaaleatukkaiset ja kylmäkatseiset eläinlääkärit (jotka olivat aivan tavallisia perheenisiä!), antoivat hyräillen nukutusaineen yliannostuksia jopa miljoonille koirille. Moni puolalainen ja valkovenäläinen isäntä tai emäntä sai kyynel silissä kuopata karvaisen kaverinsa takapihan poppelin juureen.

Rotuopit tänään

Vaikka rotuoppien tieteellinen pohja osoitettiin toisen maailmansodan jälkeen olemattomaksi, on teorioilla yhä vankka kannatajakuntansa. Pääministeri Matti Vanhasen isä professori Tatu Vanhanen on jopa esitellyt julkisuudessa vaarallisisa uusrotuoppeja. Lauantaiseura- ohjelmassa hän kiven kovaan väitti, että karkeakarvainen kettuterreri ei todellakaan opi kierimään ja että esimerkiksi bulldoggi ei koskaan kykene tuomaan tohveleita sängynviereen aamuisin.